Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.827
% 1.31
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.827
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Zcash Nedir?

Zcash, işlemleri korumak için sıfır bilgi kanıtları (ZKP’ler) kullanan ve bir işlemin içeriğini halka açık bir blok zincirinde bile gizli yapan, gizlilik odaklı, blokzinciri  ödeme ağıdır. Zerocash protokolünden doğan Zcash, 2016 yılında Bitcoin blok zincirinden ayrıldı.

Peki nedir bu “ZKP” : ZKP’ler, 1980 yılına dayanan bir kriptografik tekniğin ürünüdür. İki tarafın, bu bilgilerle ilgili temel verileri paylaşmadan bilgileri birbirleriyle doğrulamasını sağlar.

2016 yılında  sunulan, blokzincirinde depolanan işlem ve adres verilerini şifrelemek için tasarlanmış korumalı adresler sunuldu ve bu durum projeyi daha yüksek gizlilik seviyesine çıkardı.

Yine de , 2 tür adres sunarak kullanıcılarını istedikleri anonimlik seviyesini seçmelerine olanak verir. Şeffaf  adresler ( blokzincirinde görünür) ve korumalı adresler ( blokzincirleri görünmez).

Yatırımcılar blokzinciri üzerinde iki adres arasında işlem yapabilir fakat bu ek gizlilik hususlarını yanında getirir. 

Zcash ile iki tür adres vardır:

  • Şeffaf adresler: Şeffaf adresler veya t-adresleri ile yapılan işlemler Bitcoin ve Ethereum gibi blokzincirinde doğrulanabilir.
  • Korumalı adresler: Korumalı adresler diğer adıyla z-adresleri şifrelenir, yani blokzincirinde veriler görünemez ve doğrulanamaz. Bu nedenle onlara gönderilen işlemler ve z-adreslerinin tuttuğu fon miktarı görüntülenemez.

Zcash

Zcash nasıl çalışır?

Gizlilik özelliklerinin yanı sıra diğer kripto para birimlerine benzer çalışır. Hem korumalı hem de korumasız işlemler düğümler tarafından doğrulanır ve blokzincirine kaydedilir. Bloklar, bir madencinin blok zincirini güvence altına almak için ayırdığı RAM miktarını hesaplayan Equihash adlı bir algoritma kullanılarak  bir bilgisayar ağı tarafından oluşturulur.

Bu tasarım, daha küçük bilgisayarların ödüller için daha iyi rekabet etmesine izin vererek, özel madencilik ekipmanlarının etkisini hafifletmeyi amaçlar. (Ancak 2018 itibariyle, büyük ölçekli madencilik işletmeleri Zcash’e özel madencilik makineleri geliştirmiştir.)

Bir başka alışılmadık özelliği de, Zcash’in dağıtılmak üzere ayarlanmasıdır. Blockchain operasyonunun ilk 4 yılında, blok ödülünün %80’ini madencilere gidecek şekilde programlandı ve kalan %20’si Electric Coin Company, Zcash Foundation ve bunların bazı kilit çalışanları ve pay sahiplerine  tahsis edildi. 

Bu sübvansiyonun, protokolün üretebileceği yeni ZEC arzının azaltıldığı ilk “halving”i yaşadığı sıralarda, 2020’de sona ermesi gerekiyordu. Ayrıca 2020 başından itibaren, bu şirketlere ödül tahsisini uzatmak için henüz oylama yapılmadı.

Zcash’in Kurucuları Kimlerdir? 

2013 yılında Johns Hopkins Üniversitesi’nden Matthew Green, Ian Miers ve Christina Garman, Bitcoin için önerilen bir gizlilik uzantısı olan Zerocoin’i kurdular. Hızlı hareket etme arzusu, ekibi bağımsız bir protokol oluşturmak için ek programcıları işe aldı. Zcash. Zerocoin Electric Coin Company (şimdi Electric Coin Company) 2015 yılında kuruldu ve fikrin geliştirilmesine, sunulmasına yardımcı olmak için kurucusu Zooko Wilcox-O’Hearn tarafından yönetildi ve ağın sürekli gelişimini sağlamak için 2017’de Zcash Vakfı başlatıldı.

Matthew Green

Zcash

Ian Miers

Christina Garman

Daha fazlası için linke tıklayabilirsiniz

Zcash (ZEC) Madenciliği

Zcash staking’i desteklemez. Bunun yerine, Bitcoin’e benzer bir çalışma kanıtı (PoW) konsensüsü kullanır.

Zcash, Bitcoin’den farklı bir madencilik algoritması kullanır ve  algoritmasına Equihash denir. Verimli bir şekilde madencilik yapabilmek için özel olarak tasarlanmış ASIC madencilerinin kullanılmasını gerektirir. Çoğu kullanıcı, hepsi tandem olarak çalışan çok sayıda ASIC madencisi olmadıkça, düzenli ödüller almak için hesaplama güçlerini bir maden havuzuna ödünç vermeyi tercih eder.

Roadmap

Önümüzdeki üç yıl için bir yol haritası belirlediler. Agresif ama ulaşılabilir ve özellik önceliklendirme, platform ve araç seçimi ve pazara açılma planları dahil olmak üzere yolda önemli karar noktaları olan ayrı ama entegre iş akışları gerektirecek plan yapmışlar.

Aşağıdaki iş akışları ve teslimatlar yıllara göre planlanmıştır. İş akışları şunları içerir:

  • Kullanıcı Deneyimi : ECC’nin (ELECTIRIC COIN CO) kullanıcıya yönelik olarak sunmayı planladığı şey
  • Protokol : ECC’nin kullanıcı deneyimini destekleyen Zcash protokolü içinde sunmayı planladığı şey
  • Kampanyalar : Tamamlayıcı pazara açılma kampanyaları
  • Coğrafyalar : ECC’nin benimseme ve düzenleme çabalarına daha fazla zaman ayırmayı planladığı yerler

Tokenomik ve Piyasa verisi 

  • Maksimum arzı 21 milyon  adet ZEC’tir.
  • Dolaşan arzı ise  CMC’ye göre  %75 miktarında yani 15,973,231 adet ZEC’tir.

 

ZEC’i Nasıl alabilirim

Zcash (ZEC), dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’de listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu %20 komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla içerik için bizleri Youtube,  Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir