Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$65.085
% 2.61
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 65.085
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Yeni Zelanda, ekonomik gerileme uyarısı yaparak faizlerde rekor artışa gitti

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), faizleri 75 baz puan yükselterek enflasyonla mücadeleye devam ederken, yakın vadede olası bir ekonomik gerileme konusunda uyarıda bulundu.

Merkez bankası, gösterge faizi 75 baz puan artırarak %4,25’e yükseltti ve bu, 2008 finansal krizinden bu yana en yüksek seviye oldu. Merkez bankasının Noel ve yaz tatilleri nedeniyle önümüzdeki üç ay boyunca harekete geçemeyeceği göz önüne alındığında rekor düzeydeki bu artış büyük ölçüde bekleniyordu.

Kararın ardından Yeni Zelanda doları, ABD doları karşısında %0,5 yükseldi.

RBNZ, COVID-19 salgınının ardından politikayı sıkılaştırmaya başlayan ilk büyük merkez bankaları arasında yer almasına rağmen ülke son 32 yılın en yüksek enflasyon oranıyla karşı karşıya. Banka, Ağustos 2021’den bu yana faiz oranlarını toplamda 400 baz puan artırdı.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada banka, enflasyonu orta vadede hedef aralığına getirmek için daha yüksek faiz oranlarının gerekli olduğunu söyledi. Ayrıca inatla yüksek seyreden gıda ve yakıt fiyatları nedeniyle yakın vadeli enflasyon beklentilerinin de arttığını belirtti.

Banka, küresel ekonomideki olumsuzluklara rağmen yerel mal ve hizmet talebinin güçlü kalmaya devam ettiğini ve arzın üzerinde seyrederek enflasyonu beslediğini söyledi.

Ülkenin yıllık tüketici enflasyonu, Eylül ayında %7,2 ile RBNZ’nin %1 ila %3 olan hedef aralığının oldukça üzerinde gerçekleşti. Yüksek değerlerin RBNZ tarafından daha fazla faiz artırımına davetiye çıkarması muhtemel ve bu da ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratabilir.

RBNZ’den yapılan açıklamada, “Yeni Zelanda ekonomisi çok yüksek enflasyon ve akut iş gücü kıtlığı pozisyonu ile başladığı için ekonomik faaliyet yüksek seviyelerden gerilerken ekonomik bir daralma söz konusu olabilir.” denildi.

Banka, iş gücü eksiğinin ücret artışını desteklediğini ve bunun da enflasyona katkıda bulunduğunu söyledi. Banka, enflasyonun önümüzdeki iki çeyrekte %7,5’e ulaşarak yakın vadede yüksek kalmaya devam edeceğini ve TÜFE enflasyonunun ancak 2025 yılından itibaren bankanın hedef aralığına doğru eğilim göstereceğini söyledi.

RBNZ; Yeni Zelanda’da yerel olarak üretilen ve tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatından etkilenen ticarete konu olmayan enflasyonun da önümüzdeki iki çeyrekte yüksek kalacağını söyledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir