Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.806
% 1.32
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.806
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Yatırımcılar Endişeli: LUNA’dan Sonra Gözler Bu Altcoin’de!

Terra’nın (LUNA) çökmüş UST’sine benzer bir mekanizma kullanan algoritmik bir stablecoin olan USDD’yi piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra TRON, DeFi protokollerinde kilitlenen toplam değere göre üçüncü en büyük Blockchain haline geldi. Uzmanlara göre bu bir endişe nedeni olabilir.

Terra’nın (LUNA) çöküşünden sonra TRON, üçüncü DeFi oldu

TRON’un DeFi ekosistemi, yeni yüksek verimli stablecoin’inden yararlanıyor. Terra’nın (LUNA) bu ayın başlarındaki çöküşünün ardından DeFi sektörüne nüfuz eden nispeten titrek piyasa koşullarına rağmen, TRON’un merkezi olmayan uygulamalar ekosistemi, en azından kilitlenen toplam değer açısından gelişiyor.

Defi Llama’dan alınan verilere göre, TRON’un DeFi ekosistemi geçtiğimiz ay yaklaşık %26 oranında büyüyerek bugün yaklaşık 4 milyar dolardan 5,38 milyar dolara yükseldi. Avalanche ve Solana gibi diğer popüler Katman-1 ağlarını geride bırakarak, yalnızca Ethereum ve BNB Blockchain’in ardından toplam kilitli değer açısından üçüncü en büyük Blockchain haline geldi.

Karşılaştırma için, toplam DeFi sektörü yalnızca geçen ay yaklaşık 90 milyar dolar likidite kaybetti ve önde gelen Blockchain’lerin çoğu, Terra’nın çöküşünün ardından kilitli değerlerinin %30 ile %70 arasında düşüşüne tanık oldu. TRON’un ekosisteminin büyümesinin en olası nedeni olarak, yatırımcılara ‘risksiz’ %30 faiz oranı vaat eden yakın zamanda piyasaya sürülen stablecoin USDD’nin hızlı büyümesi gösteriliyor.

TRON’un stablecoin’i USDD’nin teknik incelemesi

Teknik incelemesine göre USDD, “yerleşik bir teşvik mekanizması ve duyarlı bir para politikası” ile “TRON DAO Rezerve tarafından istikrarlı bir fiyatla çıkarılan bir kripto para birimi” olarak tasarlandı. Bu mekanizmanın, Terra’nın LUNA tokeninin ve Bitcoin rezervlerinin patlamadan önce UST’yi stabilize etmesi gerektiği gibi, varlığın ‘herhangi bir fiyat dalgalanmasına karşı kendi kendini stabilize etmesine’ izin verdiği iddia ediliyor.

Teknik inceleme, USDD ve Terra’nın UST’si arasında çarpıcı bir benzerlik gösteriyor. USDD 1 doların altında işlem gördüğünde, arbitrajcılar onu 1 dolarlık TRON’un yerel kripto para birimi TRX için yakabiliyor. Tersine, USDD 1 doların üzerinde işlem gördüğünde, arbitrajcılar bir USDD için 1 dolar değerinde TRX takas edebiliyor, bu süreçte daha fazla USDD basabiliyor ve arzını artırabiliyor. Teorik olarak, bu mekanizma, fiyatının istenen 1 dolarlık sabite geri dönmesini sağlamaya yardımcı oluyor.

Terraform Labs’ın olağanüstü piyasa oynaklığının ortasında UST’nin sabitleyicisini korumak için 10 milyar dolarlık Bitcoin toplama planına benzer şekilde, TRON Vakfı aynı hedefle TRON DAO Rezerve’i yarattı: USDD’nin sabitleyicisini korumak için 10 milyar dolarlık sermaye toplamak.

USDD, Terra’nın (LUNA) UST’si ile aynı kaderi mi paylaşacak?

Ağın tartışmalı kurucusu Justin Sun, kullanıcıları TRON’daki çeşitli DeFi uygulamalarında stablecoin’i basmaya ve stake etmeye teşvik etmek için USDD’de %30 ‘risksiz’ faiz oranı sözü verdi. Bu verimin nereden geldiği belirsizliğini koruyor olsa da, TRON’un DeFi ekosistemindeki son artışı, teşvik mekanizmasının çalıştığını gösteriyor. USDD 2 Mayıs’ta piyasaya çıktığından beri katlanarak büyüdü ve yaklaşık 545 milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. USDD arzının çoğu, TRON ağındaki çeşitli DeFi protokollerinde kilitlendi ve çoğu, Tron ağındaki çeşitli DeFi protokollerine girme yolunu buldu.

USDD lansmanı son birkaç hafta içinde TRON’a yardımcı olsa da, USDD’nin resmi ‘koruyucusu’ olan TRON DAO Rezerve’in, yeni algoritmik stablecoin’iyle ilgili risklerin hiçbirini resmi belgelerinin veya kamu iletişimlerinin herhangi bir yerinde vurgulamadığını belirtmekte fayda var. Ne de olsa USDD, 40 milyar dolarlık bir ölüm sarmalı olayında sona eren Terra’nın UST’sine çok benziyor.

Coinmuhendisi.com haberlerinde de takip ettiğiniz üzere Terra’nın çöküşünde, UST dolara karşı sabit değerini kaybetmeye başladığında, LUNA’nın piyasa değerini aştı ve ölüm sarmalının hareket ettiğinin sinyalini verdi. USDD bu hızda büyümeye devam ederse, yakında TRX’in 7,74 milyar dolarlık piyasa değerini geçebilir. Uzmanlara göre, TRX’in USDD’yi desteklemesi gerektiği için, bu, stablecoin’in UST ile aynı kaderi paylaşacağı ve potansiyel olarak endüstri çapında başka bir yok oluşa neden olacağı anlamına gelebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir