Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.068
% 1.98
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.068
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Usta Analistler: Haftaya Altın Fiyatları Bu Seviyelerde Olabilir!

Altın fiyatları, FED’in şahin açıklamasının ardından son iki ayın en yüksek seviyesinden 70 dolarlık bir düşüşle yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Ancak piyasaların dikkati şimdi aşağı yönlü hareketi tersine çevirecek kadar kötü olabilecek ekonomik verilere kayıyor.

Daniel Pavilonis: Bu düşüşe bir satın alma fırsatı olarak bakıyorum

Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’deki enflasyon durumunun Aralık ayına göre ‘biraz daha kötü’ olduğunu ve istihdam piyasasına zarar vermeden faizleri artırmak için bolca alan olduğunu söyledi. Bu açıklama, altının kritik 1.800 dolar seviyesinin altına düşmesine neden oldu. RJO Vadeli İşlemleri kıdemli emtia komisyoncusu Daniel Pavilonis, şu değerlendirmeyi yapıyor:

1.800 dolar seviyesi bir mıknatıs gibidir. Geçen yılın Haziran ayından bu yana bu seviyede takılıyoruz. Fed ve yüksek ABD doları, altındaki yükseliş momentumunu dengeledi. Daha uzun vadede, Fed’in tekneyi gerçekten çok fazla sallamak istemediğini görebiliriz. Bu düşüşe bir satın alma fırsatı olarak bakıyorum.

Bart Melek’e göre, bu çeyrekte 1.740-1.725 dolara daha dik bir hareket riski var

Piyasa, Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tonda bir miktar geri adım atmasını bekliyordu ki bu gerçekleşmedi. TD Securities küresel strateji başkanı Bart Melek verdiği bir demeçte, şu yorumu yapıyor:

Powell çoğu insanın beklediğinden daha şahin çıktı. İstihdam piyasasının oldukça iyi durumda olduğunu ve Fed’in mevcut sıkılaştırma planlarının işgücü piyasasını olumsuz etkileyeceğine inanmadığını söyledi. Merkez bankası enflasyon beklentilerini sabit tutmak için faizleri artırmaya niyetli görünüyor.

Fed’in, görev süresinin istihdam tarafında katılım oranını artırmaktan çok enflasyonla mücadeleye kendini adadığına dair açık bir işaret vardı. Bart Melek, altın üzerindeki etkisine ilişkin olarak şu beklentilerini paylaşıyor:

Fed, faiz oranlarının yükseldiğinin ve sistemdeki likiditenin çekileceğinin sinyallerini veriyor. Altın fiyatları için bu, long’ların kefaletle çıkacağı ve daha fazla momentum olmadığı anlamına geliyor. Ama bozgun olmayacak.

Kısa vadeli destek 1.780 dolar. Ancak Bart Melek, bu çeyrekte 1.740-1.725 dolara daha dik bir hareket riski olduğu konusunda uyarıyor.

Altın fiyatları, iki karşıt güç arasında sıkıştı

Capital Economics’teki ekonomistler, şahin bir Fed ve riskten kaçınma hissi ışığında yükselen ABD Hazine faizlerinin altını iki yandan sıkıştırdığını değerlendiriyor. Ekonomistler, fiyatlar ile yakın bir ters ilişkiye sahip olma eğiliminde olan reel ABD Hazine faizlerinin, yılın başından bu yana yaklaşık 50 baz puan arttığını belirtiyor ve bu haftaki Fed toplantısının, bu yıl bekledikleri dört faiz artırımından ilki olan Mart ayında bir faiz artırımı için zemin hazırladığını ifade ediyorlar. Analistler, şu hususların altını çiziyor:

Sonuç olarak, reel faizlerdeki artış bir trendin başlangıcı olabilir. Altın fiyatları ise güvenli liman talebiyle desteklendi. Finansal piyasalarda yüksek oynaklık ve satışlar yaşandı. İkincisi, Rusya ile Ukrayna arasındaki artan gerilim nedeniyle jeopolitik risk arttı.

Ancak, altın için biraz umut var. ABD’de daha yavaş ekonomik büyüme ve evcilleştirilmiş enflasyon, düşüş trendini tersine çevirmek için gerekli ortamı sağlayabilir görüşünde olan Bart Melek, şunları söylüyor:

Altı ay sonra ekonomi yavaşladığında ve enflasyon düştüğünde Fed fikrini değiştirebilir. Isırmasının havlaması kadar şiddetli olacağının garantisi yok.

Daniel Pavilonis, altın boğaların izlemesi için teknik seviyenin 1.920 dolar olduğunu ve 1.920 doların üzerine çıkabilirse çok daha yükseğe çıkabileceğini belirtiyor. Stratejist, bunun üzerinde kapanmaya başlayana kadar bir kopuş düşünmüyor ve “Fed toplantısından önce oraya gidiyorduk” diyor.

Altın fiyatları için izlenecek veriler

Makro veriler cephesinde, Ocak ayına ait ABD tarım dışı maaş bordroları, önümüzdeki hafta izlenecek en önemli açıklama. Piyasa konsensüs tahminleri, Omicron dalgası ülkeyi vurdukça ABD ekonomisinin 155.000 pozisyon eklemesini beliyor. Yayının Cuma günü yapılması planlanıyor. Piyasalar ayrıca Salı günü ISM imalat PMI’sını ve Perşembe günü ISM imalat dışı PMI’yı izleyecek.

ING’nin Uluslararası Baş Ekonomisti James Knightley, tüketici harcama rakamlarına göre Aralık ayında Omicron dalgasının ekonomiyi çok sert vurduğunu ve Ocak ayında çok fazla bir iyileşme beklemediklerini belirtiyor. Bu nedenle ekonomist, yüksek maliyetler ve tüketici temkinliliği faaliyet verileri üzerinde baskı oluşturduğundan, Ocak ayı ISM sürümleri için aşağı yönlü risk beklediklerini söylüyor. James Knightley, şu açıklamayı yapıyor:

Ocak ayı istihdam raporunun zayıf olması muhtemel. Faaliyette keskin düşüş ve Omicron dalgası vurduğundan bu yana beklenenden daha yüksek işsizlik başvuruları göz önüne alındığında, risklerin aşağı yönlü olması muhtemel.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir