Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.270
% 0.44
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.270
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Usta Analistler: Altın Fiyatı Haftaya Bu Seviyelerde Olabilir!

Altın piyasası, analistlerin ABD merkez bankasının ABD Q1 GSYİH verilerindeki keskin düşüşü görmezden geldiğini ve enflasyonla mücadeleye odaklandığını gördüğü için, önümüzdeki hafta Federal Rezerv’in faiz kararına göre şekillenecek. Coinmuhendisi.com olarak, usta analistlerin görüşlerini ve beklenen seviyeleri aktarıyoruz.

Fed’in faiz artırımı beklentilerini değiştirecek bir şey yok

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, verdiği bir demeçte, Fed’in agresif duruşu nedeniyle dolar ile başlıca ticaret ortakları arasında oldukça geniş bir faiz oranı farkı olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

Nisan altın için korkunç bir aydı. Pek çok yatırımcı ABD dolarındaki güçlü hareketle şaşırdı. Doların gücü, Avrupa genelinde ekonomik yavaşlama, Çin’in sıfır-COVID stratejisi ve bir kriz beklentisine ilişkin güvenli liman akışlarından kaynaklandı. Çarşamba günü faiz kararı vermesi planlanan Federal Rezerv, önümüzdeki üç toplantı için kendisini agresif bir faiz artırım döngüsüne kilitledi. Piyasada önümüzdeki 12 ay boyunca fiyatlandırılmış yaklaşık 250 baz puanlık faiz artışı var.

Bu haftaki en büyük sürpriz, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 1.4 daralmasıydı. Ancak analistlere göre ikinci çeyreğe ilişkin görünüm daha iyi göründüğü için, Fed’in bu negatif rakamı geçmesi muhtemel gibi duruyor. Analist Moya, Ekonominin neden daraldığına bir göz atılmalı dedi ve şunları söyledi:

Tüketici hala güçlüydü ve tüketim hala oldukça yüksek. Ama bunun temel nedenlerinden biri ithalattı. İhracatın yumuşak olduğunu düşündüğünüzde fazla teslimat yaptılar. Birçok yatırımcı, verileri biraz görmezden geldi. Fed’in faiz artırımı beklentilerini değiştirecek bir şey yok.

CIBC World Markets baş ekonomisti Avery Shenfeld, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, özellikle ABD’nin gördüğü fiyat baskılarının türü göz önüne alındığında, kontrol edilmesi zor olan enflasyona odaklanmaya devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

Bazıları, Fed’in durgunluğa neden olmadan yaratmayı amaçladığı için, enflasyonda hiçbir zaman bu kadar keskin bir yavaşlama elde etmediğine işaret ediyor. Aslında, asıl endişemiz bu değil çünkü geçmişte bu tür bir enflasyonla gerçekten karşılaşmadık… Sorun şu ki, bu yıl devam eden bu tür fiyatlardaki artışlar enflasyon sorununu daha da kötüleştirdi. Gelecek yılki geri çekilmeler de TÜFE’nin olduğundan daha düşük gösterilmesine neden olacak. İşe alım hızını yavaşlatmadıkça ve işgücü piyasasında daha fazla sıkılaşmayı önlemedikçe, enflasyonu düşürmek, bu şekilde tutmaktan daha kolay olacak.

Fed’in daha agresif hale gelmesi ve 75 baz puanlık faiz artırımlarından bahsetmesi olası değil.

Piyasaların önümüzdeki hafta görmeyi beklediği iki ana şey, 50 baz puanlık faiz artışı ve niceliksel sıkılaştırmanın başlaması. Konu ile ilgili, Capital Economics’in baş ekonomisti Paul Ashworth şu açıklamaları yaptı:

İlk çeyrek GSYİH’deki yıllık yüzde 1.4’lük beklenmedik düşüşün, Fed’in gelecek hafta politika faizini 50 baz puan daha fazla artırmasını veya niceliksel sıkılaştırma başlatmasını engelleyeceğinden şüpheliyiz. Fed, istihdam büyümesinin devam eden gücünü, geçici etkiyi vurgulayacak. Omicron dalgası ve özel yerel alıcılara yapılan nihai satışların büyüme oranındaki artış, muhtemelen altta yatan talebin daha iyi bir göstergesidir. Ancak asıl mesele şu ki, enflasyonun hızla artmasıyla, başka bir seçeneği yok. Reel ekonomiye maliyeti ne olursa olsun politikanın hızla sıkılaştırılması gerekiyor.

Son FOMC toplantısının tutanakları, “katılımcıların genel olarak Hazine tahvilleri için yaklaşık 60 milyar dolar ve MBS için yaklaşık 35 milyar dolarlık aylık sınırların muhtemelen uygun olacağı konusunda hemfikir olduklarını” öne sürdü.. ING’deki stratejistler, Fed’in 50 milyar dolar ile başlayacağını “Eylül ayına kadar 95 milyar dolara çıkmadan önce her ay devam etmesine izin verildiğini” tahmin ettiklerini söyledi. ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley zayıf GSYİH rakamına atıfta bulunarak şunları söyledi:

İleriye bakıldığında, Fed’in daha agresif hale gelmesi ve 75 baz puanlık faiz artırımlarından bahsetmesi olası değil. Şimdilik, temel durumumuz, niceliksel sıkılaştırma hızlanırken 25 baz puana geçmeden önce, Fed’in Haziran ve Temmuz aylarında 50 baz puanlık artışlarla gelecek haftaki 50 baz puanlık artışını takip edeceği yönünde.

FED, altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Moya, altın piyasasının iyimserlik belirtileri göstermesi için Fed’e baktığını söyledi ve “Enflasyon zirve yapıyor mu? Muhtemelen birçok yatırımcının buna çok bağlı olduğunu göreceksiniz” dedi. Moya ayrıca, FED toplantısından sonra, özellikle hisse senedi piyasalarındaki belirsizlik devam ederse, altının bazı güvenli liman akışlarından yararlanmaya başlayabileceğini de sözlerine ekledi. Moya son olarak, Cuma günü yayınlanan en son çekirdek PCE fiyat endeksi verilerinin, çekirdek enflasyonun Şubat ayında bildirilen yüzde 5,3’ün ardından, Mart ayında yıllık yüzde 5,2 ile zirveye ulaştığını gösterdiğini belirtti ve şunları söyledi:

Bu oldukça önemli. Ekim 2020’den bu yana ilk kez bir düşüş görüyoruz. Bu, Fed’in yumuşak bir iniş geliştirebileceği ve süper faiz artırımlarını geçtikten sonra bu kadar agresif olmayacağı argümanına yardımcı olabilir. 1.875 dolar/ons seviyesi kısa vadede altın için iyi bir destek olmaya devam ediyor. Yukarı yönde, ons başına 1.940 dolar izliyor. Aşağı yönde ise 1.875 doları kırarsa, altın 1.830 dolara dolara düşebilir. Ancak bu, birçok teknik analistin yükselişe geçtiği seviyedir. İşte o zaman altının 200 günlük hareketli ortalamayı test ettiğini görebiliriz.

Bloomberg Intelligence kıdemli emtia stratejisti Mike McGlone, altının ons başına kritik psikolojik 2.000 dolar seviyesinin üzerine çıkmasının yalnızca bir zaman meselesi olduğunu söyledi. Ana tetikleyici muhtemelen Fed’in vaat edilen agresif faiz artırımları karşısında biraz tereddüt göstermesi olabilir diyen stratejist, sözlerine şöyle devam etti:

Temel şimdi 1.800 dolara daha yakın görünüyor ve 2.000 dolar kilit direnç. Altının potansiyel olarak bu eşiği aşmasının sadece bir zaman meselesi olduğunu düşünüyoruz. En yüksek potansiyel katalizör, Fed’in faiz artırımı beklentilerinde bir dip ve bu, borsa daha da düşene kadar gerçekleşmeyebilir.. S&P 500, 2022’de 28 Nisan’a kadar yaklaşık 10 düştü, yetersiz görünüyor. “Fed fon vadeli işlemleri, bir faiz artırımı döngüsünün sona ermesini beklemeye başladığında, değerli metal ons başına 2000 dolarlık direnci kırmalıdır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir