Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.085
% 0.55
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.085
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

UST Ölüm Sarmalı! Bu BTC, LUNA, SHIB ve Altcoin’ler İçin Ne Demek?

Multi-milyar dolarlık Terra’nın stablecoin’i UST, bir ‘ölüm sarmalı’ üzerinde. 3 uzman, yeniden sabitlenip sabitlenemeyeceği ve bunun Blockchain’in yerel LUNA tokeni, Bitcoin ve kripto ekosistemi için ne anlama gelebileceğini tartışıyor.

Terra’nın stablecoin’i UST ve tokeni LUNA çöktü

Coinmuhendisi.com haberlerinden de takip ettiğiniz üzere, son kripto piyasası fiyat hareketi, yatırımcıların baktıkları her yerde sokaklarda kan görmelerine neden oldu. Ancak Terra’nın UST algoritmik stablecoin’inin bu hafta dramatik şekilde çözülmesi birçok kıdemli kripto gözlemcisinin nefesini kesti.

Kripto piyasasındaki oynaklığın ortasında hafta sonu sabit para biriminin altına düştükten sonra, UST stablecoin Çarşamba günü %68 düşerek 0,34 dolara geriledi. Bugün ise biraz toparlanıyor gibi olduktan sonra tekrar değer kaybetti ve basın zamanında 0,03882 dolar seviyesinde işlem görüyordu.

Terra’nın yerel LUNA tokeni ise değerinin %99,9’unu kaybetti. CoinGecko fiyatlandırmasına göre 0,0085 dolarda bulunuyor.

Ani düşüş, Bitcoin’in psikolojik olarak önemli 30.000 dolar seviyesinin altına düşmesiyle gerçekleşti ve piyasa bulaşması korkularını ateşledi. Salı günü, Terraform Labs CEO’su ve kurucu ortağı Do Kwon, Twitter’da UST için bir kurtarma planı açıklamaya yakın olduğunu söyledi.

The Block’a göre, Luna Foundation Guard, UST stablecoini tekrar peg’e getirmek için 1 milyar dolar toplama umuduyla kripto yatırımcılarına ulaşıyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, ‘UST çevresindeki piyasa endişelerini yatıştırmak’ ve sabit noktayı korumak için 1,5 milyar dolarlık sermaye dağıttı. Anlaşma, Çarşamba sabahı itibariyle hâlâ müzakere ediliyordu, ancak Kwon, bir tweet dizisinde, peg’i geri kazanma umuduyla bir plan açıkladı.

Terra ekosistemi yatırımcıların dikkatini çekti çünkü hem yönetişim tokeni LUNA hem de stablecoin UST geçtiğimiz yıl piyasa değerinde artış gösterdi. Terra tabanlı Anchor Protocol, platformunda UST mevduat sahiplerine yaklaşık %20 sabit faiz oranı sunduğu için de yakından izlendi.

Terra ekosistemi, milyarder Mike Novogratz’ın Galaxy Digital, Lightspeed Ventures, Pantera Capital ve Polychain Capital dahil olmak üzere kripto risk sermayesi yatırımcıları tarafından destekleniyor. GlobalBlock’ta analist olan Marcus Sotiriou Çarşamba günkü bir araştırma notunda, şu hususlara değiniyor:

Bu olayın daha geniş piyasa üzerindeki etkisi çok önemli. İngiltere merkezli dijital varlık komisyoncusu yakında hangi DeFi projelerinin hazinelerinin çıpa veya UST’de olduğunu öğreneceğiz, bu nedenle önemli protokollerin uygulanmasına neden olacak.

Terra, UST’nin dolar peg’ini geri kazanabilir mi?

Yatırımcılar UST varlıklarını satmak için acele ederken, UST’nin bu kadar dramatik bir çözülüşten ve sabitlemesini kaybetmeden geri dönüp dönemeyeceği sorusu cevap arıyor. Şu anda Crypto Finance (Brokerage) AG’nin CEO’su olan kıdemli bir trader olan Patrick Heusser, algoritmik stablecoin’lerin her zaman ani bir şekilde de-pegging kuyruk riskine sahip olduğuna inanıyor. Trader, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bir kez sabitlenmiş bir stablecoin için tam güveni yeniden kazanması ve eşit seviyede işlem yapması çok zor. Tether (USDT), geri dönüş yapan birkaç kişiden biri, ancak USDT’nin algoritmik değil, tamamen teminatlı (öyle söyleniyor) olduğunu unutmayın.

Solrise Group’ta finansal strateji başkanı olan Joseph Edwards, uzun süredir UST için alarm veriyor. Mart ayında Ampleforth’un (AMPL) yükseliş ve düşüşünün ve Titan’ın dramatik çöküşünün algoritmik stablecoin’lerin neden çalışmadığının açık örnekleri olduğunu söyledi. Bununla birlikte, kendi kendini kanıtlayan UST ayısı, UST stablecoin’inin sıfıra inmesini öngörmüyor. Stratejist, şunları söylüyor:

Sadece altı ay sonra ya var olmayacağını ya da büyük ölçüde küçüleceğini düşünüyorum. Tam olarak tekrar edecek mi? Söylemesi zor; Sahiplerin bir noktada hair-cut yapmaya zorlandıklarını görebiliyordum ve bugün hala UST’ye sahip olsaydım, muhtemelen kayıplarımı kesip 0,95 dolar veya 0,98 dolardan çıkmaktan mutlu olurdum.

UST yeniden sabitlemeyi başarırsa, ciddi şekilde indirimli LUNA tokenini satın almak önemli getiriler sağlayacaktır. Bunun nedeni, stablecoin’in 1 dolarlık değerini, 1 dolarlık UST’yi basmak için 1 dolarlık LUNA token’lerinin yakılması gereken bir arbitraj mekanizması aracılığıyla korumaya programlanmış olması. Fundstrat Global Advisors dijital varlık stratejisi başkanı Sean Farrell’in tahminleri ise şu yönde:

Bununla birlikte, UST ile ilgili temel sorunlar devam edecek ve algoritmik stablecoin kaderiyle yüzleşmesi, UST’yi büyük, sürekli talebi kolaylaştıran uygulamalara katması ve/veya teminat tabanlı bir özellik getirmesi sadece bir zaman meselesi olacak. Çoğu kripto yatırımcısı için en iyi senaryo, muhtemelen UST’nin ölümünü kabul eden bir piyasaya ‘yavaş kan akması’ olacaktır.

Herkes UST’den vazgeçmeye hazır değil. Ava Labs’ın kurucusu ve CEO’su Emin Gün Sirer, Salı günkü bir tweet dizisinde, esnek main-chain ve stablecoin’in arkasındaki güçlü ekip göz önüne alındığında UST’de yükseliş eğiliminde olduğunu açıkladı. Nisan ayında, Terra destekçileri, Ava Labs tarafından geliştirilen 200 milyon dolar değerinde Avalanche (AVAX) aldı. Emin Gün Sirer, görüşlerini şu şekilde açıklıyor:

UST’nin dayanıklılığına en ufak şaşırmadım. Tamamen teminatlandırılmış, itibari para destekli stablecoin’ler de dahil olmak üzere, her bir stablecoin’in zaman zaman ayrıştırıldığını unutmayın. Arkalarında gerçek bir takım olan herkes geri döndü. Geri sıçrama harika bir arbitraj fırsatı. Bir banka kaçışına yol açan dinamik, dönüş yolunda tersine işler.

Bu çöküş, LUNA ve BTC için ne anlama geliyor?

UST, Terra ekosistemi için ana stablecoin olduğundan, belirgin istikrarsızlığı tüm Terra ekosistemi ve yerel tokeni LUNA için büyük bir tehdit oluşturabilir. Crypto Finance Brokerage’dan Patrick Heusser, konuya ilişkin olarak şunları söylüyor:

Terra Luna sisteminde bir inşaatçı veya proje iseniz, ancak istikrarlı ödeme tokeninin ‘gerçekten’ istikrarlı olup olmadığından emin değilseniz, platformunuzu kullanacak kullanıcı veya müşteri bulmanızı zorlaştırır. Yani gidip USDC gibi tam destekli bir stablecoin ile Solana veya Ethereum üzerine inşa etsen iyi olur.

UST ve LUNA’daki ‘ölüm sarmalı’, Terra ekosisteminin arkasındaki kar amacı gütmeyen Luna Foundation Guard, fon toplamak ve peg’i kurtarmak için aktif olarak Bitcoin rezervlerini sattığından, kripto piyasası için potansiyel sistemik risk oluşturabilir. Patrick Heusser, şu değerlendirmeyi yapıyor:

UST’nin piyasa değeri olarak 50 milyar dolara veya 100 milyar dolara ulaştığını ve LFG’nin (Bitcoin varlıkları açısından) 10 kat daha büyük olacağını hayal edin. O zaman stablecoin peg’nin kırılması durumunda bu gerçekten Bitcoin fiyatı için büyük bir risk haline gelir.

Fundstrat’tan Sean Farrell, Luna Foundation Guard’ın peg’i savunma hareketini Bitcoin ve Ethereum fiyatları için ciddi bir endişe olarak görmüyor. Ancak “LUNA kaynaklı risk, mevcut makro ortamın büyük kripto para birimleri üzerindeki olumsuz etkilerini artırarak BTC ve ETH’nin desteğini kaybetmesine neden olabilir” yorumunu yapıyor. Bununla birlikte UST’nin toparlanıp toparlanmayacağına bakılmaksızın, ‘altcoinler için mevcut elverişsiz makro ortam’ nedeniyle long LUNA trade’inin geleceği konusunda iyimser değil.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir