Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.435
% 0.43
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.435
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Ukrayna- Rusya geriliminde kritik tarih

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konsey Başkanı Oleskiy Danilov, 16 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya büyük çaplı bir saldırı düzenlemesini öngörmediklerini söyledi.

Danilov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, topraklarındaki gelişmelerin ve risklerin farkında olduklarını aktardı.

Durumun tamamen kontrol altında olduğunu belirten Danilov, 16 veya 17 Şubat’ta Rusya’dan büyük çaplı bir saldırı öngörmediklerini ifade etti.

Zelenskiy, 16 Şubat’ı “Birlik Günü” olarak resmi tatil ilan etti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı gün olarak iddia edilen 16 Şubat’ı “Birlik Günü” adıyla resmi tatil ilan etti.

Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesaj ile Ukraynalılara seslendi.

16 Şubat’ın saldırı günü olacağının iddia edildiğini aktaran Zelenskiy, “Biz onu Birlik Günü yapacağız. Gerekli karar imzalandı. O gün ulusal bayraklarımızı asacağız, sarı-mavi kurdelelerimizi takacağız ve tüm dünyaya birliğimizi göstereceğiz.” ifadesini kullandı.

ABD medyasında ABD Başkanı Joe Biden’ın Batı ülke liderlerini, 16 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırabileceği yönünde bilgilendirdiği öne sürülmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nden Rusya’ya diplomasi çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna’daki krizin diplomasi yoluyla çözülebilmesi için halen imkan olduğuna işaret ederek, “(Rusya) Devlet Başkanı Putin nihai bir karar verdi demiyoruz. Bu krizi diyalog ve diplomasi yoluyla çözmek için halen bir fırsat penceresi var. Ancak Rusya eğer siyasi karar verilirse hızlı ve agresif şekilde Ukrayna’ya karşı harekete geçebilecek şekilde kendisini konumlandırmış durumda.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, günlük basın brifinginde, Ukrayna’da artan gerilime ve sürecin diplomatik boyutuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Price, Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığdığını ve tansiyonun düştüğüne yönelik herhangi bir emare görmediklerini vurgulayarak Moskova’ya yüklendi.

ABD medyasına yansıyan “16 Şubat’ta işgal başlayabilir” şeklindeki haberleri değerlendiren Price, bir tarih vermesinin mümkün ve doğru olmadığını kaydederek, Rusya’nın henüz saldırı konusunda nihai kararını verdiği konusunda emin olmadıklarını ancak tansiyonu düşürecek herhangi bir adım da görmediklerini belirtti.

Price, “(Rusya) Devlet Başkanı Putin nihai bir karar verdi demiyoruz. Müttefiklerimize de böyle bir şey söylemedik. Bu krizi diyalog ve diplomasi yoluyla çözmek için halen bir fırsat penceresi var. Ancak esas olarak Rusya eğer siyasi karar verilirse hızlı ve agresif şekilde Ukrayna’ya karşı harekete geçebilecek şekilde kendisini konumlandırmış durumda.” ifadelerini kullandı.

Putin’in siyasi olarak işgale karar vermesi halinde çok kısa süre içinde saldırıların başlayabileceği uyarısını da yapan Price, böyle bir durumda ortaya çıkacak insani bedelden Rusya’nın sorumlu olacağını belirtti.

Halen mevcut olan diplomasi penceresinin kullanılması konusunda Moskova’ya çağrı yapan Price, askeri bir adım atması durumunda ise Rusya’nın çok ağır yaptırımlara maruz kalacağı uyarısını yineledi.

ABD’li sözcü ayrıca Ukrayna’daki Amerikan Büyükelçiliğinin Kiev’den Lviv kentine taşınmasını da “her türlü saldırı ihtimaline karşı aldıkları bir tedbir” olarak nitelendirdi.

Price, Rusya’nın işgal için bazı birliklerini sınır hattında yeni pozisyonlara kaydırdığı yönündeki haberlerle ilgili soruya ise net bir yanıt vermekten kaçınarak, bölgede tansiyonun Rusya tarafından artırıldığını söylemekle yetindi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir