Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.617
% 0.30
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.617
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Türk Kripto Para Yasası Ne Zaman Gelecek? Uzman Yorumları Ne?

2022 yılın, kripto para yatırımcıları için pek iyi geçmedi. Bitcoin (BTC) yıllık bazda büyük değer kaybı yaşarken Terra/UST gibi kripto paraların çöküş yaşaması, alana olan güvenin azalmasına neden oldu. Tüm kripto paraların toplam değeri 1 trilyon doların altına geriledi ve BTC, 18 ayın en düşük seviyelerini gördü. Yatırımcıların zarar gördüğü bu durum, dünya çapında düzenleme çağrılarına neden olurken Türkiye’deki düzenlemeler de merakla bekleniyor. Peki, bu düzenlemeye yönelik son gelişmeler neler oldu?

Kripto para tasarısında son durum nedir?

Kripto piyasaları son iki ayda büyük düzeltmelere tanık oldu. Küresel kripto para piyasa değeri, Kasım 2021’de 3 trilyon dolar ile ulaştığı en yüksek seviyeden 950 milyar dolara kadar düştü. Artan enflasyon ve FED’in faiz oranı artışları arasındaki zayıf küresel işaretler; kripto pazarlarında büyük bir satışa yol açtı. Yatırımcılar ve traderlar şimdi kripto piyasalarının bu yıl tekrar toparlanıp toparlanamayacağını merak ediyor. Bu sırada, piyasadaki düşüşler ve dolandırıcılık girişimleri yatırımcılara zarar vermeye devam ediyor.

Yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kripto para yasa tasarısı gönderilmesi planlanıyordu. Ancak ana akım medya kuruluşlarına göre uzmanlar, tasarının seçimden sonraya kaldığını belirtiyor. Bu uzun sürecin arkasında, kripto düzenlemesi konusunda bir örnek olmaması gibi faktörler gösteriliyor. Yani, dünyada kripto paraları bir temele oturtmuş olan bir ülke henüz yok.

Uzmanlar, acil düzenleme ihtiyacına dikkat çekiyor

Uzmanlar, geçtiğimiz yıl yaşanan Thodex skandalı, Vebitcoin gibi gelişmeler dolayısıyla düzenleme adımının acilen atılması gerektiğini düşünüyor. Örneğin uzman Oytun Es’e göre kripto para borsaları “mantar gibi türüyor”. Bu nedenle, potansiyel bir mağduriyete karşı “sermaye şartı” gibi önlemlerin alınabileceğini aktarıyor. Ayrıca uzman, Twitter ve bazı internet siteleri üzerinden kripto manipülasyonu yapıldığına dikkat çekiyor. Düzenleme ile bunların da takibe alınması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, kripto para mağduriyetinden kaçınmak için kamu spotlarına başvurulabileceğini söylüyor. Polat’a göre eğlenceli ve öğretici kamu spotları aracılığıyla toplumsal bilinç artırılabilir.

Piyasada son durum nedir?

Bu sırada, Coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere BTC’nin Haziran ortasında yaşadığı büyük türbülans ve önemli fiyat düşüşlerinin ardından, son yedi gün olumlu geçti. BTC, daha geçen Pazar, 18 ayın en düşük seviyesi olan 17.500 dolara düşmüştü. O zamandan beri, varlık kademeli olarak bir miktar değer kazandı. Şu an itibariyle bir kez daha 21.500 dolara yakın. Piyasa değeri 400 milyar doların üzerinde kaldı, ancak altcoin’ler üzerindeki hakimiyeti yüzde 42,5’in altında.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir