Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.087
% 3.83
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.087
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Türk Kripto Para Tasarısı Yasalaşırsa Ne Olur?

Türkiye şu anda kitlesel kripto para birimi benimseme sürecinden geçiyor. Varlıklar için çok az düzenleyici çerçeveye olmasına rağmen. Ülkemizde finansal endişeler insanları kripto para birimlerine yöneltirken piyasadaki bazı dolandırıcılıklar ve geçtiğimiz yıl yaşanan Thodex skandalı gibi faktörler, devlet yetkililerinin bu alanda düzenleme yapma çabasına girmesine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde bir kripto para yasa tasarısı gündeme düşerken bazı uzmanlar, bu konuda mutlu değildi. Peki, söz konusu tasarı yasalaşırsa ne olabilir? Coinmühendisi.com olarak detayları aktarıyoruz…

Kripto para tasarısı yasalaşırsa neler olur?

Kripto paralara yönelik getirilecek düzenlemelerin yer aldığı söylenen bir tasarı, sosyal medya hesaplarında dolaşmaya başlamıştı. Dolaşımdaki taslağa yönelik pek çok kişi tartışma yaşamıştı. İnsanlar, taslağın kripto ve Blockchain ekosistemine uyum sağlayamayacağını düşünüyor. Köşe yazarı Sercan Çalbak’a göre ayrıca bu taslağın yasalaştırılması halinde yatırımcıların Türkiye’deki borsalardan kaçıp yurt dışı merkezli borsalara yönelebileceği düşünülüyor.

Türkiye’deki borsalarda işlem gören miktarın 5 milyar dolar olduğu tahmin edildiği düşünüldüğünde, yurt dışındaki borsalara yönelim gerçekleştiğinde ciddi bir sektör kaybı yaşanabileceği belirtiliyor. Bunun, Türk ekonomisine ciddi bir zarar verebileceği konuşuluyor.

Türkiye’de 10 milyon yatırımcı var

Çalbak, kripto para yatırımcısı olan çok sayıda yazılımcının şu anda yurt dışında aldıkları miktardan çok daha düşük bir kazançla çalışıp varlıklarını kripto paraya yatırdığından bahsediyor. Taslak sunulduğu durumda birçok yazılımcının kriptolarını korumak adına yurt dışına çıkabileceği belirtilirken bu durumun Türkiye’deki dijital dönüşümü sekteye uğratabileceği belirtiliyor. Ayrıca ülkedeki üretim, ihracat ve hizmet alanındaki rekabete zarar verebileceği belirtiliyor. Türkiye’nin dijital dünyada basamak kaybedebileceğine dikkat çekiliyor.

Ülkemizde 10 milyonun üzerinde kripto para yatırımcısı olduğu düşünüldüğünde köşe yazarı, kripto paralara vergi getirilmesi veya insanların biriktirdiği kriptoların değerinde düşüş yaşanması (uygulanan yasalar doğrultusunda) durumunda, vatandaşların hükümeti sorumlu tutabileceğini söylüyor. İnsanların, yasayı çıkaranlar için politik bir bedel ödetebileceğine dikkat çekiliyor. Söz konusu tasarının yasalaşıp yasalaşmayacağı veya hangi değişikliklerin yapılacağı konusunu ise zaman gösterecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir