Kriptolar:
29320
Bitcoin:
$66.803
% 0.45
BTC Dominasyonu:
%53.7
% 0.15
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 2.51
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 66.803
BTC Dominasyonu:
% 53.7
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Terra Nedir? LUNA Coin Nasıl Alınır?

Terra nedir? Terra (LUNA), Terraform Labs tarafından geliştirilmiş bir Blockchain ağıdır. Bu makalede Terra nedir, ne sunar, LUNA nedir, nasıl alınır, ne işe yarar gibi sık sorulan soruların yanıtlarına erişebilirsiniz. Coinmuhendisi.com olarak, merak eden okurlarımız için hazırladık. Gelin projeyi birlikte inceleyelim.

Terra nedir?

2018 yılında kurulan Terra, merkeziyetsiz kripto para birimlerinin sahip olduğu özgürlüğü, dolar ve lira gibi itibari para birimlerinin istikrarı ile birleştirmeyi amaçlayan bir Blockchain ağıdır. Blok zinciri, bu amaç doğrultusunda merkeziyetsiz stabil coinler üretmektedir. Stabil coinler, değeri gerçek dünyadaki bir fiat para birimine bağlı olan dijital varlıklardır. Ağın terraUSD (UST) isimli merkeziyetsiz, ABD dolarına endeksli bir stabil coin’i bulunur. Blok zincirinin yerel kripto para birimi ise LUNA’dır.

Merkeziyetsiz ve dağıtık bir yapıya sahip olan ağ, bir ödeme ekosistemi olarak çalışır. Ancak platform, diğer ekosistemlerin aksine, yüksek oynaklığa sahip kripto paralar yerine kurumsal şirketlerin daha fazla tercih edeceği stabil coinleri kullanır. Tıpkı Solana gibi, Terra kullanıcıları da merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) çalıştırabilmektedir. Ağ, Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasıyla çalışır. Bu, kullanıcıların, düğüm doğrulayıcı görevini üstlenerek token ödülleri kazanabileceği anlamına gelir.

LUNA coin Nedir? Ne işe yarar?

Terra ağının iki adet kripto para birimi bulunur. Bunlar; değeri ABD dolarına endeksli bir stabil coin olan terraUSD (UST) ve ağın yerel kripto para birimi olarak çalışan LUNA coin’dir. UST ve LUNA, birbiriyle entegre bir şekilde çalışır. Ağ üzerinde stabil coin yaratmanın tek yolu LUNA yakmaktır. Kripto alanında yakım, bir varlığın ölü bir cüzdana gönderilerek, dolaşımdan sonsuza kadar çıkarılması anlamına gelir. Bunun yanında stabil coinler, LUNA ile takas edilebilir. LUNA, stabil coinlerin değerini optimize eden bir altcoin’dir. Bunların dışında LUNA, ağ içerisinde çeşitli kullanım durumlarıyla öne çıkmaktadır.

Kullanıcılar, LUNA’yı stake edebilir. LUNA sahipleri varlıklarını belirli bir vadeyle kilitleyerek, vade sonunda ek token ödülleri kazanır. Bunun yanında tokeni elinde bulunduran kullanıcılar, başka kullanıcılara temsil yetkisi verme, platformun yönetimine katılarak oy kullanma, işlem gerçekleştirirken teminat olarak sunma gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Yazının yazıldığı sırada LUNA coin, 31,4 milyar dolar civarındaki piyasa değeri ile en büyük 9. kripto para birimi konumundaydı. Buna ek olarak, 362 milyon adet LUNA dolaşımda bulunuyordu.

Avantajları nelerdir?

  • Terra ağı üzerinde kullanıcılar, LUNA varlıklarını işlem doğrulama amacıyla teminat olarak gösterebilir ve buna bağlı olarak token ödülleri kazanabilir.
  • LUNA coin, staking özelliğine sahiptir. Kullanıcılar, varlıklarını kilitleme yoluyla ek token ödülleri elde edebilir.
  • Yüksek piyasa değerine sahip olan ağ, Tendermint tabanlı bir PoS mekanizmasıyla korunduğu için güvenlidir.
  • İşlem hacmi büyük birçok kripto para borsası tarafından listelendiği için kullanıcıların LUNA’ya erişmesi oldukça kolaydır.
  • Kullanıcılar, ağ üzerinde merkeziyetsiz uygulama oluşturma ve çalıştırma avantajına sahiptir.

Dezavantajları nelerdir?

  • Stabil coinler, ABD ve Avrupa Birliği gibi siyasi oluşumların radarındadır. Bu varlıklara getirilebilecek herhangi bir düzenleme Terra ekosistemini olumsuz etkileyebilir.
  • LUNA coin, tıpkı diğer kripto paralar gibi yüksek oynaklığa sahiptir. Yüksek oynaklığa sahip olması, fiyatın geniş bir aralıkta dalgalandığı anlamına gelir.

Terra nedir? LUNA coin nasıl alınır?

LUNA coin, piyasadaki kripto para borsalarının çoğu tarafından desteklenmektedir. Altcoin’i listeleyen borsalar arasında Binance, Coinbase, Kraken, Huobi Global, Bitfinex, KuCoin, Bybit, Gemini ve Crypto.com gibi kripto borsaları bulunur. Terra projesi ile ilgilenen yatırımcılar, bu borsalardan birine üye olup cüzdanlarına para yatırarak altcoin’i satın alabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir