Kriptolar:
29174
Bitcoin:
$62.832
% 1.35
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.34
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 0.50
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 62.832
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.30 T

TCMB ve ihracatçılar Cuma günü ne konuşacak?

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç Merkez Bankası’nın son reeskont düzenlemesi hakkında ihracatçılarla Cuma günü yapılacak toplantıyı değerlendirdi.

Altınsaç, ihracatçının bu kredileri kullanamadığını, bu yüzden bu toplantıda bu düzenlemenin nasıl modifiye edileceğine dair fikir alışverişi olacağını söyledi.

Altınsaç konuyla ilgili şunları belirtti:

İhracatta elde ettiğimiz gelirin yüzde 40’ını koyuyoruz artı bu krediyi kullanmak istiyorsak yüzde 30’unu koyuyoruz. Böylece bu oran yüzde 70 ediyor ve bir ayda ben Döviz almayacağım diyoruz. Uğraştığımız işkolu zaten tamamen döviz ile alakalı. Bu da bir anlamda bu kredilerin kullanılmaması ile sonuçlanıyor. ‘Siz böyle bir uygulamaya gittiniz ama biz zaten bu krediyi kullanamıyoruz. Çünkü bu koşulları karşılayamıyoruz’ diyen bir ihracatçı grubu var. Bu tarz bir konunun gündemde olacağını ve sistemin nasıl modifiye edileceğinin konuşulacağını düşünüyorum. Çünkü bu haliyle uygulanabilir değil.

“Düşük rezervlerimizi harcamaya devam ediyoruz”

Fon akımının yönetilebilmesi için rezervlerin zayıf olduğunu belirten Altınsaç, düşük olan rezervlerin harcanmaya devam edildiğini söyledi.

Altınsaç, “Rezervimiz zayıf. Swapı da çıkardığımız zaman eksi 55 milyar dolarlardayız. 2019’da başlayıp 2020’de devam eden Merkez Bankası rezervlerinin kullanarak finanse etme çabasını tekrarlıyoruz ve o güne göre daha yüksek enflasyonumuz var. O güne göre dünyada daha çok sıkıntı var ve rezervlerimiz çok daha düşük. Her şey yolunda gidiyor olsa haftada iki defa biriktirme adımı olsun diye sürekli bir regülasyona tabi olmayız” diye ekledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir