Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.725
% 1.14
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.725
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Sui Ekosistemi Detaylı İncelemesi ?

Sui Nedir?

Sui Ekosistemi , yüksek hız, yüksek ölçeklenebilirlik ve düşük gecikme ile oluşturulmuş bir blok zinciridir. Projeye göre platform birkaç yüz bin TPS’ye (saniyede işlem) varan hızlara ulaşabiliyor.

Bu, projenin kaynakların daha iyi kullanılması için işlemlerin çoğunun paralel olarak işlenmesine izin vermesi gerçeğiyle elde edilir.

Sui’nin kökenleri Facebook’un Diem projesiyle başladı. Ancak, Diem daha sonra iptal edildi ve proje ekibinin bir parçası bugün Sui’yi yarattı.

Ayrıca Diem’den türetilen bir proje daha var, Aptos . Aptos ekosistemi hakkında bilgi sahibi olmak için makalemize göz atabilirsiniz.

Sui Ekosistemi’nin Öne Çıkan Özellikleri

  • İyi ölçeklenebilirlik , Yüksek hız ve güvenlik

Sui, bağlayıcı olmayan bir yatay ölçeklendirme olanağına sahiptir. Daha basit bir ifadeyle, bu yapı, blok zincirinin aynı anda birden fazla işi halletmesine izin verir, bu da düşük gaz ücretlerini korurken işlemleri hızlandırır.

Bu kısmen Paralel Anlaşma teknolojisi ile mümkün olmaktadır. Özellikle etkinleştirildiğinde, ayrı işlemler paralel olarak onaylanabilir. Böylece hem işin eş zamanlı yapılmasına yardımcı olur hem de ölçeklenebilirliği (Ölçeklenebilirlik) arttırır ve ağ çok meşgul olduğunda bile ücret düşük tutulur.

Ayrıca bu yapı sayesinde Validators, güvenlikten ödün vermeden hızlı bir şekilde işlemleri gerçekleştirecektir.

Böylece, bu atılım Sui’nin teorik olarak ölçeklenebilirliği yüksek hız ve yüksek güvenlikle artırmasına yardımcı olacaktır.

  • Move Dili

Sui blok zincirinde kullanılan kendi programlama dilidir Move, Meta’nın Libra projesi tarafından geliştirilmiştir ve Rust diline dayanmaktadır. Move’un avantajı, kullanım kolaylığı, samimiyetidir.

Sui Ekosistemine Genel Bakış 

Projenin Coini  hakkında bilgi edinelim

Temel bilgiler

  • Token Adı: Sui
  • Token Sembolü: SUI
  • Blockchain: Sui
  • Sözleşme: Güncelleniyor…
  • Token  türü: Yönetim ve yardımcı program tokenı
  • Belirteç standardı: Sui’nin standardı
  • Toplam arz: 1.000.000.000 SUI
  • Dolaşan besleme: Güncelleniyor…

Token  Yardımcı Programı

  • Platformda işlem ücretlerini ödemek için kullanılır.
  • Sabitleme/bağlama/kesme: Doğrulayıcılar, çalışmak için SUI’yi paylaştırır. Dolandırıcılık durumunda, bahisleri ve ödülleri ceza olarak kesilecektir.
  • Proje teklifleri için oy verme

Token Tahsisi Ve Ödeme planı

Tahsis

  • güncelleniyor….

Yol Haritası

Proje, Ağustos 2022’de Teşvik Edilmiş Test Ağı’nı başlattı ve Mainnet’e geçmeden önce kademeli olarak yeni özellikler sunacak.

Test ağı farklı gruplar halinde gerçekleştirilecektir. Her parti iki zorluk içerir: “yüzme” (geliştirici mücadelesi) ve “batma” (işletme mücadelesi).

Takım

Proje, özellikle aşağıdaki şekilde Mysten Labs üyeleri tarafından geliştirilmiştir:

  • Novi Financial Ar-Ge Direktörü Evan Cheng.
  • George Danezis, güvenlik ve mühendislik profesörü.

Mysten Labs, Facebook’un blockchain proje geliştirme ekibinden ayrı bir ekip.

Ekip üyelerinden bazıları güçlü akademik referanslara sahiptir ve Move programlama dilinin oluşturulması da dahil olmak üzere önemli araştırma çalışmalarına katkıda bulunmuştur. Ekip üyeleri ayrıca Apple, Facebook ve University College London gibi kuruluşlar için çalışarak iş deneyimi kazandı.

Kurucu Ortak ve CEO Evan Cheng , Apple ve Facebook’ta çalıştı.

Kurucu Ortak ve CTO Sam Blackshear , Move programlama dilini yarattı ve Colorado Üniversitesi, Facebook ve Novi Financial’da çalıştı. Sam doktora derecesi aldı. Boulder’daki Colorado Üniversitesi’nden Programlama Dilleri alanında.

Kurucu Ortak ve CPO olan Adeniyi Abiodun , Meta’nın Novi Financial ekibinde Ürün Lideri olarak Move, Diem ve Novi cüzdanı üzerinde çalıştı.

George Danezis , Kurucu Ortak ve Baş Bilim Adamı, University College London’da güvenlik ve gizlilik mühendisliği profesörüdür ve doktora derecesine sahiptir. Cambridge Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi alanında. George ayrıca Facebook’ta çalıştı.

Danışman

Lefteris Kokoris Kogias , Araştırma Danışmanı, Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde yardımcı doçenttir. Lefteris, bilgisayar güvenliği ve dağıtılmış sistemler  üzerine araştırmalar yürütmektedir.

 

Sui Ekosistemi Yatırımcıları ve Ortakları

2021 yılının başlarında proje, Lightspeed, Coinbase Ventures, Electric Capital, Standard Crypto, NFX, Slow Ventures, Scribble Ventures, Samsung NEXT, gibi önde gelen yatırım fonlarının katılımıyla a16z liderliğinde 36 milyon dolar topladı.

Son zamanlarda, Mysten Labs, Binance Labs gibi mevcut piyasadaki önde gelen yatırım fonlarının katılımıyla FTX Ventures liderliğindeki 2 milyar doları aşan bir değerlemeyle B Serisinde 300 milyon dolar daha artırmaya devam etti. , a16z, Jump Crypto, Coinbase Ventures, Circle Ventures, Lightspeed Venture Partners, Sino Global, Dentsu Ventures,…

sui parter

 

Sui Ekosistemi ile Rakipleri arasında ki Fark Nedir?

  • İşlem doğrulama: “Sui, işlemleri geleneksel bloklarda gruplamak yerine ayrı ayrı doğrular. Bu yaklaşımın en önemli avantajı düşük gecikme süresidir; her başarılı işlem, hızlı bir şekilde, Sui Network’ün işlemi gerçekleştireceğini herkese kanıtlayan bir kesinlik sertifikası alır”.
  • Nedensel siparişe karşı toplam sipariş: Mevcut çoğu blok zincirinin aksine, Sui, paylaşılan nesneler dışında, müşterilerin gönderilen işlemlerine her zaman toplam bir sipariş dayatmaz. Çoğu işlem nedensel olarak sıralanır. Ancak, Sui doğrulayıcıları, işlemleri herhangi bir sırada nedensellik ilişkisi olmadan işleyebilir. “İşlemleri nedensel olarak sipariş etmek, Sui’nin çoğu işlemin yürütülmesini toplu olarak paralel hale getirmesine olanak tanır; bu, gecikmeyi azaltır ve doğrulayıcıların tüm CPU çekirdeklerinden yararlanmasına olanak tanır.”
  • Duruma farklı bir yaklaşım: Sui’nin tek bir durum toplamına değil, belirli nesneleri yönetmeye odaklanmasının bir sonucu olarak, Sui nesneler hakkında benzersiz bir şekilde rapor verir. Sonuç olarak, Sui doğrulayıcıları “bir nesnenin oluşumundan bu yana geçmişini gösteren bir nedensel geçmişini sergileyebilirler.”
  • Lidersiz bir protokol ve görünüm değişikliği olmayan alt protokol: Sui, ortak işlemleri (yalnızca sahip olunan nesneleri içeren) işlemek için lidersiz bir protokol çalıştırır. Bu nedenle, hatalı doğrulayıcılar performansı önemli ölçüde etkilemez. “Paylaşılan nesneleri içeren işlemler için Sui, görünüm değiştirme alt protokolü gerektirmeyen son teknoloji bir fikir birliği protokolü kullanıyor ve bu nedenle yalnızca hafif performans düşüşleri yaşıyor. Buna karşılık, tek bir doğrulayıcının çökmesine maruz kalan lider tabanlı blok zincirlerinin çoğu, verimlerinin düştüğünü ve gecikme sürelerinin arttığını görüyor”.
     
  • Okuma süreci: Sui’nin okuma süreci, diğer blok zincirlerine kıyasla çok farklıdır. “Yalnızca bir avuç nesneyle ve bunların geçmişiyle ilgilenen kullanıcılar, kimliği doğrulanmış okumaları düşük ayrıntı düzeyi ve düşük gecikme süresiyle gerçekleştirir. Sui, yalnızca işlemin göndericisine bağlı nesneleri okumasına izin veren , oluşumdan başlayarak dar bir nesne soy ağacı oluşturur . Sistemin küresel bir görünümüne ihtiyaç duyan kullanıcılar (örneğin sistemi denetlemek için) performansı artırmak için kontrol noktalarından yararlanabilirler”.
  • Birleştirilebilir ve zengin zincir üstü varlıkları tanımlama yeteneği: “Sui’nin ölçeklenebilirliği, işlem işleme ile sınırlı değildir. Depolama ayrıca düşük maliyetlidir ve yatay olarak ölçeklenebilir. Bu, geliştiricilerin gaz ücretlerinden tasarruf etmek için zincir dışı depolamaya dolaylı katmanlar eklemek yerine doğrudan zincir üzerinde yaşayan zengin özelliklere sahip karmaşık varlıkları tanımlamasını sağlar. Öznitelikleri zincir üzerinde taşımak, bu öznitelikleri akıllı sözleşmelerde kullanan uygulama mantığını uygulama yeteneğinin kilidini açarak uygulamalar için birleştirilebilirliği ve şeffaflığı artırır.”

Sui Ekosistemi Genel Bakış

 

Altyapı

Latitude.sh : Geliştiriciler için oluşturulmuş bir bulut platformu .

Python : gerçek zamanlı zincir içi fiyatlandırma verileri sağlayan bir Oracle platformudur.

Scale3 : blok zinciri ağlarını ve düğümlerini izlemek ve sürdürmek için web3 platformu.

Chainx : Bitcoin için 2. Katman ağı olan ChainX, ölçeklenebilir ve verimli blok zincirleri oluşturmayı kolaylaştıran bir çerçeve olan Substrate üzerine inşa edilen ilk blok zincirlerinden biriydi.

MetaOracle : Aptos ve Sui üzerine kurulu merkezi olmayan tahmin pazarı.

Shinami : geliştiriciler için API’ler ve düğüm hizmetleri sağlayan bir projedir.

Dex

Suiswap : Sui ekosistemindeki ilk DEX Defi projelerinden biri. Suiswap testnet aşamasındadır.

Palladium : Aptos ve Sui’de 1 AMM Dex’tir. Paladyum, uygulamanın erken aşamalarındadır.

MovEX : Sui’de 1 AMM Dex’tir. Proje henüz Devnet aşamasında.

KX.finance : Projelerin başlatılmasını desteklemek ve platform kullanıcıları için karları yönetmek için Aptos ve Sui üzerine kurulu DeFi/DEX toplayıcısını bırakır .

İsim Hizmetleri

Sui’de alan adları sağlayan projeler şunları içerir:

SuiNS : Web3, web sitesi veya cüzdan kimliğinizi basitleştirmek için 1 hizmet, proje henüz bir ürün geliştirmedi.

İsim Hizmeti : Projenin bir web sitesi var ama ürünü yok.

Kişi İsimleri : Proje Devnet aşamasında

GameFi

Bunlar şu anda Sui ekosistemi üzerine kurulu GameFi projeleri: Talofa Games , Rushdown Revolt , Netmarble F&C , Mint State , Lucky Kat , Gameplay Galaxy , Gaggle .

Şu anda, Sui ekosistemindeki GameFi projeleri hala geliştirme aşamasındadır ve yakın gelecekte piyasaya sürülecektir.

Cüzdan 

Şu anda Sui blok zincirini destekleyen cüzdanlar şunlardır: Sui Wallet , Suits , Ethos , Hydro Wallet , Coin98 .

NFT

Sui’deki mevcut NFT projeleri şunları içerir: Sui Punks , Birds , Sui Damlacıkları , Doge SUI , Sui Ape NFT’leri , cyborgs . 

NFT Pazar Yeri

Sui’deki NFT Pazaryerleri şunları içerir: BlueMove , Sui Gallery , Clutchy .

Sosyal Ağ

Sui üzerine inşa edilen SocialFi projeleri şunları içerir: Peeranha , ComingChat , Quask .

Köprü

Solucan Deliği : Ethereum, Solana, Binance Smart Chain vb. blok zincirleri arasında 1 Köprü protokolü.

Axelar Network : Axelar Network, birlikte çalışabilirlik Web3 sağlamak için tüm ekosistem blok zincirini , dapp’leri , varlıkları ve kullanıcıları güvenli bir şekilde birbirine bağlayan merkezi olmayan bir ağdır .

Güvenlik

Sui için güvenlik sağlayan projeler şunlardır MoveBit , ZOKYO , OtterSec .

Launchpad

iPad , Atlantis : Sui’de piyasaya sürülen mevcut lauchpad platformlarıdır.

Sui Ekosisteminde airdrop ihtimali olabilecek fırsatlatlar için Airdropmuhendisi kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı için bizleri Youtube,  Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir