Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.227
% 2.48
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.227
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Sui Blockchain nedir?

Sui Blockchain nedir

Blockchain yaygınlaştıkça ortaya çıkan çeşitli projelerin sayısı giderek artmakta. Bu projelerden biri de son zamanlarda merakla beklenen  Sui Blockchain. 

Sui nedir? 

Sui Blockchain, bir web3 geliştirme şirketi olan Mysten Labs tarafından tasarlanan dünyadaki ilk izinsiz katman-1 blok zinciridir. Geliştiricilerin web3’te milyar kullanıcıya ulaşan deneyimleri oluşturmasını amaçlayan Sui Blockchain,  Rust tabanlı Move programlama dilinde yazılmıştır. 

Sui, herhangi bir limit olmaksızın yatay olarak ölçeklenebilir. Bu özelliği sayesinde, işlem başına son derece düşük gas maliyetlerine ve yüksek işlem işleme kapasitesine olanak tanır.  

Projenin en önemli özelliği, mevcut blok zincirlerinde kritik bir sorun olan darboğazı ortadan kaldırmasıdır. Geleneksel blok zincirlerinde işlemler, sıralı bloklar halinde işlenir ve yoğun işlem sırasında zincir yetersiz kalır, bu da gecikmelere ve yüksek gas maliyetine neden olur. Sui’nin yeniliği ise, verileri bağımsız nesneler halinde organize etmesidir, bu da işlemlerin paralel olarak yürütülebileceği anlamına gelir.  

Sui Blockchain, basit işlemler için “block süresi” kavramını ortadan kaldırır böylece işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasına izin verir.  

Sui’nin geliştiricileri, 3. parti uygulama geliştiricileri için Sui Development Kit (SDK) ile çok sayıda üst düzey araç sağlayarak Web3 alanında birinci sınıf UX üretmelerini sağlayacağını iddia ediyor.   

Şirketi, blockchain teknolojisinin DeFi ve geleneksel finans (TradFi) ilkelleri, varlık tokenleştirme hizmetleri, merkezi olmayan sosyal medya ağları ve daha değerli, yükseltilebilir NFT’ler alanındaki gelişimini kolaylaştırmayı vaat ediyor. 

SUI token özellikleri: 

Sui Blockchain yerel tokenı SUI’dır. Toplam arzı 10 milyar ile sınırlandırılmıştır. SUI’nin toplam arzının bir kısmı, platformun ana ağ lansmanında piyasaya sürülecek. Kalan tokenların, önümüzdeki yıllarda hisse ödül sübvansiyonları olarak dağıtılması planlanıyor. 

SUI tokeninin ana amacı:  

  • SUI , platformun çalışma kanıtı mekanizmasına katılmak için stake edilebilir . 
  • SUI, platformda işlemleri yürütmek ve depolamak veya çeşitli işlemler yapmak için gerekli olan gaz ücretlerini ödemek için kullanılır. 
  • SUI, Sui platformunda akıllı sözleşmeler tarafından etkinleştirilen daha karmaşık işlevlere bile sahip olabilir. 
  • SUI token sahipleri, protokol yükseltmeleri gibi Sui platformunu etkileyen çeşitli konularda yönetim oylamasına katılma hakkına sahiptir. 

Sui Blockchain nedir

Aptos airdrop’u ardından gözler Sui’ye çevrilmişti. Gelen yoğun talep sonrası konuşan proje yetkilisi henüz böyle bir planlarının olmadığını ve bunun için erken olduğunu söyledi. 

Sui Cüzdanı ve Sui Explorer: 

Sui Cüzdan, kullanıcıların Sui ağındaki adresleri oluşturmasına, varlıklarını görüntülemesine ve yönetmesine olanak tanır. Sui Cüzdanı ayrıca dApp’lerle etkileşime girmesi muhtemel. MetaMask’a benzer şekilde, Sui Cüzdan bir Google Chrome uzantısı olacak, böylece kullanıcılar cüzdana Chrome tarayıcılarından kolayca erişebilecekler. 

Sui Explorer, Ağustos 2022’de piyasaya sürüldü ve Sui’yi kullanan geliştiriciler için yapılmış güvenilir bir geliştirme aracıdır. 

Sui Blockchain ne zaman kullanıma sunulacak yol haritası nasıl? 

Sui Blockchain ana ağ lansmanının ne zaman yapılacağı bilinmiyor. Geliştiricilerin yol haritalarında bahsettiğine göre ekosistemin gelişmesi için ilk olarak bir devnet (Geliiştirme ağı) yayımlanacak. Bu süreçte 3. parti geliştiricileri, SDK’ları ve Move programlama dilini kullanarak Sui ekosistemini büyütecekler.. Daha sonraki planlarda ise test ağı ve ana ağ çıkışının gerçekleşmesi planlanıyor. 

Sui blockchain nedir

Sui Blockchain projesinin geliştiricileri: 

Projenin arkasında Mysten Labs isimli şirketin olduğundan bahsetmiştik. Şirket bünyesinde Facebook’un (Meta) gelişmiş blok zinciri araştırma ve geliştirme organizasyonunun eski kıdemli liderleri Evan Cheng, Adeniyi Abiodun, Sam Blackshear, George Danezis ve Kostas Chalkias bulunmakta. 

Şunu belirtmekte yarar var, Aptos ve Sui geliştiricileri aynı değil. İkisi de birbirinden bağımsız projeler aralarındaki tek ortak nokta geliştiricilerinin daha önce Meta’da çalışmış olması.  

Sui Blockchain nedir

Sui blockchain’in yatırımcıları kimlerdir? 

Sui, şimdiye kadar A Serisi finansmanda 36 milyon ABD Doları topladı. Sui’nin A Serisi finansman turu, Andreessen Horowitz’in a16z’si tarafından yönetildi. Sui’nin finansmanındaki diğer katılımcılar arasında Redpoint, Lightspeed, Coinbase Ventures, Electric Capital, Samsung Next, Slow Ventures, Standard Crypto, NFX ve Scribble Ventures yer alıyor. 

Mysten Labs’ın B Serisi finansman turu, Sui’nin 2 milyar ABD dolarının üzerinde bir değere sahip olmasıyla birlikte devam ediyor. Mysten kısa süre önce FTX Ventures tarafından yönetilen 300 milyon ABD doları tutarında bir bağış toplamayı kapattı. Diğer B Serisi yatırımcılar arasında Coinbase Ventures, Jump Crypto, Circle Ventures, a16z (tekrar), Binance Labs ve O’Leary Ventures yer alıyor. 

Sui Blockchain ekosistemindeki projeler: 

Yeni olduğu ve henüz geniş bir kitleye sahip olmadığı için, Sui Blockchain şimdiye kadar nispeten az sayıda projeyi destekliyor, SoWork, Lucky ve Kat Studios Sui blok zincirindeki en önde gelen projeler arasındadır.

 

Sui Blockchain hakkındaki tüm haberleri ,duyuruları ve analizleri telegram, youtube ve twitter kanallarımızı takip ederek öğrenebilirsiniz. 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir