Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.968
% 0.84
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.968
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Sterlin, dolar karşısında 37 yılın en düşük seviyesine geriledi

Sterlin/dolar paritesi 37 yılın en düşük seviyesinde.

Bu yıl %16 gerileyen sterlin/dolar, bugün 1,1355 ile 1985 yılı sonrası en düşük seviyeye geriledi. Paritedeki düşüşte doların küresel piyasalarda yükselmesi ve sterlinin değer kaybetmesi etkili oluyor.

İngiltere’de enflasyon çift haneye çıkmasının ardından Ağustos’ta %9,9 oldu. Bu, son 40 yılın en yüksek enflasyon oranı. İngiltere Merkez Bankası enflasyonun yükselişe geçmesi ile ilk faiz artırımını Aralık ayında gerçekleştirdi. Fakat Rusya – Ukrayna savaşının ardından dünyada enflasyonun yükselmesiyle İngiltere’de de enflasyon artışı hızlandı. Buna karşın ölçülü faiz artışları gerçekleştiren Merkez Bankası son toplantıya kadar düşüş oranlı faiz artışı gerçekleştirdi. Ağustos toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı yapıldı ve politika faizi %1,75’e çıkarıldı.

Kraliçenin ölümü nedeniyle bu haftaya ertelenen toplantı Perşembe günü yapılacak ve Merkez Bankasının 50 baz puanlık faiz artışı yapması bekleniyor. Enflasyon karşısında geri planda kalmakla eleştirilen İngiltere Merkez Bankası bu yılki 5 toplantıda toplam 150 baz puanlık faiz artırımı yaptı.

İlk faiz artışını Mart’ta yapan Fed, Haziran ve Temmuz’da 75’er baz puanlık faiz artışı yaparak 30 yıldan fazla sürenin en agresif faiz artırışını gerçekleştirdi. Çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantı kararında da 75 baz puanlık faiz artışı bekleniyor.

ABD’de 41 yılın zirvesine çıkan enflasyonda petroldeki düşüşe bağlı kalemlerde sınırlı gerileme olmasına karşın özellikle gıda enflasyonunun yükselmeye devam etmesi Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği beklentisini kuvvetlendirdi.

Bu yıl dolar göstergesi %15 primlendi ve ABD tahvil faizlerinde ise 15 yılın en yüksek seviyeleri görülüyor.

Güçlenen dolar ve zayıflayan sterlin etkisiyle 37 yılın en düşük seviyesine gerileyen paritede bu hafta faiz kararlarıyla beraber oynaklığın da artması bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir