Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.802
% 2.68
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.802
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

StarkNet Nedir?

StarkNet, StrakWare şirketi tarafından oluşturulan katman iki ölçeklendirme çözümüdür. Merkeziyetsiz bir ZK-Rollup çözümü olarak da ifade edilmektedir.

StarkNet Nedir?

Cairo dilini kullanan StarkNet, StarkWare şirketi tarafından oluşturulmuştur. StarkEx gibi her uygulama için ayrı Rollup (ASIC) sistemini kaldıran, tüm uygulamaları bir yere toplayan ve etkinleştiren evrensel Rollup, StarkNet olarak ifade edilmektedir. Rollup, işlemleri ana ağ dışında gerçekleştirerek ana ağda daha az işlem yapılmasını sağlamayı hedefler.

Ethereum ağı üzerinde katman-2 ağı olarak çalışan StarkNet, bir dApp’nin ihtiyacı için sınırsız ölçek elde etmesini sağlamaktadır. Bunu, StarkNet’in en güvenli ve en ölçeklenebilirlik kriptografik kanıt sistemine olan güveni sayesinde yapmaktadır. Ayrıca StarkNet, merkeziyetsiz ZK-Rollup çözümüdür. Temel sıkıştırma teknolojisini kullanarak, Ethereum katman-1’in üretim ve güvenlik özelliklerini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

En düşük gaz ücretleri ve sınırsız ölçeklendirme, StarkWare şirketinin sağladığı en önemli avantajlardandır. Bunun yanı sıra StarkNet, ethereum üzerinden genel hesaplamayı desteklemektedir. Merkezi olmayan, izinsiz ve sansüre dayanıklı bir sıfır bilgi toplamasıdır. (ZK-Toplama)

StarkNet’in Avantajları Nelerdir?

StarkWare kurucu ortaklarından Uri Kolodny, StarkNet’in blockchain kullanımında beklenen büyük artışta önemli rol oynayacağını belirtmiştir. Ortaklardan Ben-Sasson, StarkNet platformunu, ”blockchaini kullanılabilir kılan teknoloji evrimindeki eksik parça” olarak tanımlamıştır. Ayrıca Ethereum’a katkıları ile bilinen Ryan Berckmans, Twitter hesabından bir dizi paylaşım ile StarkNet’in avantajlarından bahsetmiştir.

Ethereum ölçeklenebilirlik çözümlerinden StarkNet’in avantajları arasında;

  • Ağ ücretleri kısmında StarkNet, kullanıcılar için düşük hatta sıfır maliyetli işlemler de dahil olmak mükemmel bir ölçeknebilirliğe sahip olduğunu ifade etmektedir.
  • StarkNet’in mülkiyet hakları,Ethereum ile aynıdır ve ihlal edilme riski diğer çözümlere oranla daha azdır.
  • StarkNet merkeziyetsiz ZK-Rollup çözümüdür. Ethereum birinci katman özelliklerini iyileştirmek için temel sıkıştırma yöntemini kullanmaktadır.
  • Ayrıca, en önemli avantajları arasında, en düşük gas ücretleri ve sınırsız ölçeklendirme potansiyeli bulunmaktadır.

StarkNet Nasıl Çalışır?

StarkNet, Cario diline dayanır ve Ethereum üzerinden genel hesaplamayı destekleyen bi ZK-Rollup çözümüdür. Ethereum birinci karmanının üretim ve güvenlik özelliklerini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Katman-2 ağı olarak çalışan StarkNet, merkeziyetsiz bir ölçeklendirme çözümüdür. Ölçeklendirme çözümünde; Geliştiriciler, Kullanıcılar ve StarkNet node’larından oluşan üç ana ağ aktörü bulunmaktadır.

Geliştiriciler, dApp’ler oluşturabilir ve bunlara StarkNet’te dağıtabilmektedir. Kullanıcılar, Ethereum’da olduğu gibi işlemleri yürütmek için StarkNet’e gönderebilmektedir. StarkNet Düğümleri, ağın verimli ve adil bir şekilde çalışması için kripto-ekonomik olarak teşvik edilir.

Tüm StarkNet işlemleri periyodik olarak gruplandırılmaktadır. Geçerlilikleri STARK kanıtı ile Ethereum üzerinde doğrulanmak üzere kanıtlar. StarkNet, Ethereum’u ölçeklendirme potansiyeline sahiptir. Bunun sebebi, STARK kanıtlaarını doğrulamak için gereken hesaplama gücü, kanıtlanmış hesaplamaya göre daha küçüktür.

Tüm StarkNet durum değişimleri, STARK kanıtlıdır. Bu sebeple, Ethereum’da yalnızca geçerli olanlar kabul edilmektedir. StarkNet durumu yeniden yapılandırmak için tüm veriler zincir üzerinde yayınlanır. Herkes kendi StarkNet düğümünü çalıştırabilmektedir. Ethereum tarafından sergilenen aynı güvenlik ve yetkisiz özelliklerini elde etmek amaçlanmıştır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir