Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$64.034
% 0.53
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 64.034
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Stacks Nedir? STX Coin Nasıl Alınır?

Bitcoin bir yazılımdır ve her yazılım gibi programlanabilir. coinmuhendisi.com olarak, Bitcoin’in programlanabilmesini sağlayan Blockchain projesi Stacks’i mercek altına alacağız. Bu makalede Stacks nedir, ne sunar, STX coin nedir, nasıl alınır, ne için kullanılır gibi merak edilen soruların yanıtlarına erişebilirsiniz. Gelin projeyi birlikte inceleyelim.

Stacks nedir?

Stacks, Bitcoin’in potansiyelini akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) aracılığıyla artırmayı amaçlayan bir katman-1 çözümüdür. Proje, yatırımcılara Bitcoin ağı üzerinde finansal sistem oluşturma gibi çeşitli hizmetler verir. “Bitcoin üzerine kurulmuş daha iyi bir internet” mottosuyla yola çıkan projenin yerel kripto para birimi STX coin’dir. Ağ, yeni dijital varlık kaydı, akıllı sözleşmelerin işlenmesini hızlandırma ve işlemleri işleme için bu kripto parayı kullanır.

Stacks, Bitcoin blok zinciri ve ekonomisine bağlı dijital varlıklar oluşturmayı mümkün kılar. Merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında da hizmetleri bulunan proje, kullanıcılara staking yoluyla Bitcoin ödülleri vermektedir. Proje, bahsedilen tüm özellikleri kullanıcılarına sunmak için Clarity isimli yeni bir akıllı sözleşme programlama dili kullanır. Bu dil, popüler blok zinciri Algorand tarafından da kullanılmaktadır. Clarity, akıllı sözleşmelerin kolay ve güvenli bir şekilde tasarlanmasına olanak tanır.

STX coin nedir? Ne için kullanılır?

STX coin, Stacks projesinin yerel kripto para birimi olarak çalışan bir tokendir. Tokenin maksimum arzı, 1,81 milyar adet olarak sınırlandırılmıştır. STX sahipleri, tokenlerini ağ içerisinde çeşitli işlemleri gerçekleştirmek ve avantajlar elde etmek için kullanabilir. Bu avantajlar arasında öncelikli olarak staking gelir. Kullanıcılar, STX varlıklarını belirli bir vadeyle kilitleyerek vade sonunda Bitcoin ile pasif gelir elde edebilir. 

Bunun yanında, ağ üzerinde token oluşturmak isteyen kullanıcılar, STX coin ile ödeme yapmak zorundadır. Akıllı sözleşmeleri devreye almak için de STX bir ödeme yöntemidir. Yazının yazıldığı sırada STX coin, 1,62 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük 61. kripto para konumundaydı. Buna ek olarak, STX’in maksimum arzının %72’sine denk gelen 1,31 milyar token dolaşımda bulunuyordu.

Avantajları nelerdir?

  • STX coin sahipleri, akıllı sözleşmeler aracılığıyla tokenlerini stake edebilir. Bu, varlıkların belirli bir vadeyle kilitlenerek vade sonunda ek token ödülleri kazanılabileceği anlamına gelir. Stacks projesinde staking ödülleri Bitcoin olarak verilir.
  • Platform aracılığıyla yapılan işlemler oldukça hızlı bir biçimde gerçekleşir. STX kullanıcıları, sınır ötesi varlık transferlerinde bile yalnızca birkaç dakikada işlemini tamamlayabilir.
  • Platform, akıllı sözleşmeler aracılığıyla Bitcoin’e bağlı dijital varlıklar üretmeyi mümkün kılar.
  • Geçtiğimiz günlerde Unbanked platformu, yeni banka kartları için Stacks ağını ve STX coin’i desteklediğini duyurdu.

Dezavantajları nelerdir?

  • Proje, blok zinciri teknolojisi hakkında temel bilgiye sahip kullanıcılar için uygun değildir. Ağın katılımcıları, akıllı sözleşme oluşturmayı ve bu sözleşmeleri test etme gibi bilgi gerektiren çeşitli işlemleri öğrenmek zorundadır.
  • Ağın popülaritesi ve değeri, Bitcoin’in benimsenmesi ile doğrudan alakalıdır. Bitcoin ağında yaşanan bir olumsuzluk doğrudan Stacks’i de etkileyebilir.

Stacks nedir? STX coin nasıl alınır?

Mevcut olarak STX coin; Binance, KuCoin, Crypto.com, ByBit ve Gate.io gibi birçok büyük ve güvenilir kripto para borsası tarafından listelenmektedir. Stacks projesi ile ilgilenen yatırımcılar, bu borsalardan birine üye olmalıdır. Eksiksiz bir şekilde üye olup cüzdanlarına lira veya dolar gibi fiat bir para birimi yatıran yatırımcılar, tokeni satın alabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir