Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.672
% 1.34
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.672
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Shiba Inu 1 dolara yükselebilir mi?

Investing.com – Geçen yılın en dikkat çeken kripto para birimlerinden Shiba Inu, 2022’de eski günlerini arıyor. 2021’de piyasanın dalgalı denizlerinde sörf yapmayı seven yatırımcıların odağındayken sonrasında gözden düşse de SHIB’e karşı hâlâ umut besleyen milyonlarca yatırımcı var. Peki bu ateş tekrar yanabilir mi? Shiba Inu 1 dolara yükselebilir mi?

Bu sorunun yanıtını kesin olarak bilmek imkansız olsa da basit hesaplamalarla bir sonuca varılabilir.

Yüzde 49 milyonluk yükseliş

Dogecoin’e rakip olarak doğan ve hızla “memecoin” kategorisinin zirvesine yükselen Shiba Inu geçen yıl yüzde 49 milyon gibi sıra dışı bir yükselişe imza attı. Başlarda “Dogecoin trenini kaçıranlar” tarafından yoğun ilgiye maruz kalan SHIB, Elon Musk başta olmak üzere pek çok ünlü ismin şaka temelli kripto paraya yönelik açıklamalarının ardından rekor üstüne rekor kırdı. SHIB’in zirve noktası, 28 Ekim 2021 tarihinde gördüğü 0,00008845 dolardı.

Bu yazının yazıldığı esnada 0,00002371 dolardan işlem gören SHIB, tüm zamanlar zirvesinden %73 daha aşağıda.

Türk yatırımcıların ilgi odağında

Shiba Inu, aynı Dogecoin gibi, bir internet karikatüründen (meme) yola çıkılarak oluşturulmuş bir kripto para birimi.

“DOGE katili” sloganıyla SHIB, özellikle Binance’te listelendiği Mayıs 2021 sonrasında çok ciddi bir ilgiyle karşı karşıya kaldı. Sonrasında yapılan bazı geliştirmeler, SHIB’in “memecoin” statüsünden çıktığına yönelik spekülasyonlar doğurdu.

Ayrıca Türkiye’de Shiba Inu’ya çok büyük bir ilgi olduğu biliniyor.

Shiba Inu 1 dolara yükselebilir mi?

Shiba Inu’nun 1 dolara ulaşabilmesi için şu anki fiyatından %4.000.000 üzerinde bir artış yapması gerekiyor.

2021’de %49.000.000 milyon yükselen SHIB için bu sayı pek de imkansız görünmese de bazı sebepler, SHIB için 1 dolar hedefinin imkansıza yakın olduğunu gösteriyor.

Shiba’nın şu anki toplam arzı yaklaşık 550 trilyon. Yani şu an tüm dünyada, dolaşımda 550 trilyon adet SHIB tokeni bulunuyor. Shiba Inu’nun toplam piyasa değeri ise 13 trilyon dolara yakın.

SHIB eğer 1 dolara ulaşırsa, Shiba Inu’nun toplam piyasa değeri 550 trilyon dolara çıkacak.

Kıyaslayabilmeniz adına; kripto para piyasasının şu anda toplam değerinin 1,92 trilyon dolar olduğunu anımsatalım. Shiba’nın 1 dolara ulaşmak için tüm kripto paraların toplamından 230 kat daha değerli olması gerekiyor.

Bir kıyaslama daha yapmak gerekirse, 2020 yılında dünyadaki tüm ülkelerin toplam GSYH’si 85 trilyon dolardı. SHIB’in 1 dolara ulaşma yolunda bu miktarı da kabaca 6’ya katlaması gerekiyor.

Matematik açık, peki diğer sebepler ne anlatıyor?

1- Elon Musk etkisi ve diğer ünlü isimlerin desteği

Shiba Inu’nun 2021’deki yükselişinde bazı bariz tetikleyiciler vardı. Çoğu memecoin’de olduğu gibi, bu tetikleyicilerin saman alevi etkisi yaratabilecek kısa vadeli etmenler olduğuna şahit olduk. Bunların başında “Elon Musk etkisi” geliyordu.

Günümüzde Musk hâlâ kripto para piyasası üzerinde en etkili isimlerden biri olmasına karşın geçen yılki etkinliğini koruyamadığı görülüyor.

Musk’ın etkisinin azalmasında yatırımcıların bıkkınlığı önemli bir rol oynasa da Elon Musk’ın geçen yılki kadar kripto konulu tweet atmadığını da hatırlatmakta fayda var. Şayet Tesla CEO’su yeniden harekete geçmeye karar verirse, “Elon Musk etkisi” fenomeni de tekrar uyanabilir.

Ancak kripto para piyasasına gönül vermiş pek çok kişi, ana özelliği merkezsizlik olan bu piyasada güçlü bir figür olarak etki yaratabilmesi nedeniyle Elon Musk’a çok tepkili olduğunu da belirtelim.

2- ShibArmy güç kaybetti

Ünlü isimlerin desteğinin yanı sıra, SHIB’in “ShibArmy” adı verilen devasa bir topluluğu olduğunu da hatırlatalım. Arkasında böylesine büyük bir güç varken SHIB’in istikbali adına olumsuz konuşmak geçmişte pek de güvenli değildi. Ancak bu önemli kitlenin son günlerde etkisini sürdüremediği görülüyor.

3- “Memecoin” mi, değil mi?

Şaka temelli kripto paralar 2021 yılında ortalığı kasıp kavursa da yatırımcı nezdinde bir güvenilirlik sağlayamadığı için yatırımcılar arasında çok büyük heyecan yarattığı günlerini kaybetmiş gibi görünüyor. GameStop çılgınlığıyla başlayan “memestock” dalgasının belki de bir uzantısı olarak yorumlanan “memecoin” furyası, bu yüzden 2022’de bir soru işareti haline geldi.

Shiba Inu geliştiricileri ise son projeleriyle kripto parayı projesi olmayan, güçsüz bir memecoin görüntüsünden çıkarak trendlerin peşinden giden ve gelişen bir varlık imajı kazandırmaya çalıştılar. Bu çabaya yatırımcılar ve gönüllüler de dahil oldu. Bazı şirketlerin manuel olarak SHIB yakmaya başlaması ve Metaverse alanındaki gelişmeler bu imajı destekler nitelikte.

Ancak bunun da ne kadar başarılı olacağı konusunda ikircikli bir kamuoyu oluştu. SHIB’e bir memecoin olduğu için ilgi gösteren ve kitleleşen yatırımcılar, bu statünün kaybolmasıyla ve heyecanın dinmesiyle safları boşaltmaya başladı. Fakat öteki tarafta çok büyük şirketler, Shiba Inu’ya daha fazla güvenmeye başladı ve kripto para birimini bir ödeme yöntemi olarak kabul ettiler.

4- Ödeme yöntemi olarak kullanılması SHIB’i kurtaramaz mı?

Newegg, TeslaGameStop ve AMC Entertainment gibi büyük firmalar, SHIB’i kabul eden devler arasında yer alıyor.

Ancak Shiba Inu, bir ödeme şekli olarak kullanılabilme özelliği bakımından eşsiz değil. Bitcoin gibi diğer kripto paralar çok daha fazla satıcı tarafından kabul ediliyor ve bir ödeme aracı olarak tüketiciler arasında çok daha popüler konumdalar.

Bu da Shiba Inu’nun Bitcoin veya diğer popüler kripto paraları baskın ödeme yöntemi olarak geride bırakmasının çok zor olacağı anlamına geliyor. Bunu başarmadan, herhangi bir kripto paranın değer kazanmaya devam etmesi zor görülüyor.

Hiç mi umut yok?

Kripto para piyasası, belki de sürprizlere en açık finans piyasalarından biri. Ayrıca her yıl yeni bir trend ortaya çıkıyor ve yatırımcıları peşinden sürükleyebiliyor. Hal böyleyken Shiba Inu gibi patlayıcılığı yüksek bir kripto paranın nasıl bir yol izleyeceği, imkansızı mümkün kılabilme potansiyeli sebebiyle büyük bir muamma.

Özetle, 1 dolar hedefi Shiba Inu için matematiksel ve mantıksal olarak imkansıza yakın görünse de dalgalanmaların her daim gündemde olacağı aşikar.

Sonuç: Ne yapmalıyız?

Uzmanlar, kripto para projelerini değerlendirirken yatırımcıların aslında çok basit bir ilkeye bağlı kalması gerektiğini söylüyor: “Şu fiyata ulaşır mı kafasından çıkın, ne kadar yararlı olduğuna odaklanın.”

Fiziksel olarak elle tutulabilir olmadığı için dijital paralara mesafeli yaklaşan yatırımcılar, genellikle tüm kripto varlıkların içi boş olduğunu ve “küresel güçler” tarafından bir tuşa basılarak yok edilebileceğini söyler. Bu sebeple gayrimenkul ve hisse gibi daha bilindik yatırımlara yönelinmesi gerektiğini iddia ederler. Kriptoseverler, bu fikre genellikle tümüyle karşı çıkar.

Fakat uzmanlar, kripto para piyasasının bu fikirden çıkarabileceği bir dersi olduğu görüşünde: Aynı bir hisse senedini ve bir şirketi araştırır gibi çalışıp yol haritası olmayan, güçsüz ve projesiz kripto varlıklardan uzak durmak doğru bir hamle olacaktır.

Bu yüzden “X coin 1 dolara yükselebilir mi?” sorusundan ziyade asıl merak edilmesi gereken, faydalardır.

(Bu yazıda The Motley Fool’dan faydalanılmıştır.)

Yazar: Özgün Çağlar Deniz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir