Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$64.259
% 3.30
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 64.259
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Saxo Bank’ın 2023 için 10 çılgın tahmini: “Savaş ekonomisi hakim olacak”

Yazar – Laura Sanchez

Investing.com – “Düşük faiz oranlarının yenilenebilir enerji, eşitlik ve bağımsız merkez bankaları üzerine kurulu uyumlu bir dünya hayallerini beslediği günler geride kaldı. 2023 yılında dünya ekonomileri, egemen ekonomik çıkarların ve özgüvenin küreselleşmenin önüne geçtiği Savaş Ekonomisi moduna geçecek.” Önümüzdeki yılın “çılgın” gelişmelerine ilişkin raporunu henüz yayımlayan Saxo Bank bu kadar net konuşuyor.

İşte bankanın 10 “çılgın” tahmini:

1. Milyarlarca dolarlık koalisyon, enerji için trilyon dolarlık bir plan olan yeni bir “Manhattan Projesi” yaratır

Dünyanın giderek artan enerji ihtiyacı, dünyanın en zenginlerini bir araya getirerek Manhattan Projesi’nin ABD’ye ilk atom bombasını kazandırmasından bu yana dünyanın görmediği büyüklükte bir AR-GE projesi başlatmaya iter.

2. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron istifa eder

Fransa’daki siyasi çıkmaz ve 2022 seçimlerinden sonra Marine Le Pen’in yükselişi Cumhurbaşkanı Macron’u köşeye sıkıştırarak siyaseti bırakmaya ve görevinden istifa etmeye zorlar.

3. Altın, merkez bankalarının enflasyonu kontrol edememesinin ardından 3.000 dolara yükselir

Piyasalar ve merkez bankaları, enflasyonun geçici olduğu fikrinin yanlış olduğunu ve fiyatların daha uzun süre yüksek kalacağını anladıkça altın yükselişe geçerek 3.000 dolara ulaşır.

4. Avrupa Birliği kendi silahlı kuvvetlerini kurar

Bölgede süregelen güçlükler ve geleneksel küresel koruyucu rolünü yerine getirmeyen bir ABD ordusu karşısında Avrupa Birliği, Rusya-Ukrayna savaşı gibi çeşitli jeopolitik risklere karşı kendini savunmak üzere kendi silahlı kuvvetlerini oluşturmayı kabul eder.

5. Bir ülke, 2030 yılına kadar tüm et üretimini yasaklamayı kabul eder

Net sıfır emisyona giden yolda dünya liderlerinden biri olmak isteyen bir ülke, ete ağır bir vergi uygulamakla kalmayıp yerli üretimi tamamen yasaklamaya karar verir.

6. İngiltere Brexit’e karşı referanduma gider

Resesyonun ve yurt içinde büyük bir baskının ardından İngiltere, Brexit’ten vazgeçme referandumu ile sona erecek olan siyasi kargaşanın içine gömülür.

7. Resmi enflasyonu sınırlamak için yaygın fiyat kontrolleri

Tarih bize savaş ekonomisinin, tayınlama ve fiyat kontrollerini beraberinde getirdiğini söylüyor. Bu kez de durum farklı değil çünkü yöneticiler sıkı fiyat kontrolleri uygulamaya başlayarak istenmeyen çeşitli sonuçlara yol açar.

8. OPEC+ ve “Çindistan”, IMF’den ayrılarak yeni rezerv varlıklarla anlaşma yapmayı kabul eder

Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ABD’yi müttefik olarak görmeyen dünya çapındaki ülkelerde ABD dolarının hareketleri nedeniyle yaygın bir kargaşaya neden olur. Bundan kurtulmak isteyen ülkeler, IMF’den ayrılıp yeni bir rezerv varlık yaratır.

9. Japonya, mali sistemini elden geçirirken dolar/yen 200 dolarda sabitlenir

Japon yeninin 2022 yılında karşılaştığı zorlukların ardından Japonya Merkez Bankası, para biriminin değer kaybetmesini önlemeye çalışır. Uzun vadede başarı sağlanamazsa Japonya tüm finansal sistemini yeniden başlatacaktır. Hızla yükselen enflasyona karşı halkın tepkisi ateşli bir zirveye ulaşırken dolar/yen kuru 160 ve 170 dolara yükselir. Dolar/yen ikilisinin 180 doların üzerine çıkmasıyla, hükümet ve merkez bankası devreye girer ve 200 dolar sınırını belirler.

10. Vergi cenneti yasağı özel sermayeyi yok eder

Savaş ekonomisiyle birlikte ulusal çıkarlara ve egemen ülkelerin kendilerini savunma kabiliyetlerine daha fazla odaklanılır. Bu anlamda OECD ülkeleri dikkatlerini vergi cennetlerine çevirip en güçlü silahlarını çekerek bunları tamamen yasaklar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir