Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.273
% 4.67
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.273
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Rusya’dan geri çekilme, ABD ÜFE verileri, Airbnb kazanç raporu – Piyasalarda neler oluyor?

Rusya, Ukrayna sınırındaki tatbikatların ardından askerlerin bir kısmının üsse geri döneceğini duyurduktan sonra piyasa ralli yaparken risk primi azaldı. Hisse senetleri sert yükselişlerle açılmaya hazırlanırken ABD’nin Ocak ayı ÜFE verileri paylaşılacak. Madencilik sektöründe nakit çıkışı devam ediyor – o kadar ki Pekin, demir cevheri fiyatlarını düşürmek için harekete geçiyor. Airbnb ve Marriott, kazanç raporlarını ve Amerikan Petrol Enstitüsü de (API) haftalık stok raporunu paylaşacak.

İşte 15 Şubat Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Rusya’nın geri çekilme hamlesi üzerine piyasalar yükselişte

Avrupa ve ABD borsaları, yüksek getirili dövizlerle birlikte yükseldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırında tatbikat yapan 100.000’den fazla askerin bir kısmının üslerine geri döneceğini söyledi.

Bu açıklamalara, tank düzeninin ve ağır ekipmanların Ukrayna sınırındaki ilk konumlarından uzaklaştıklarını gösterdiği söylenen bir video eşlik etti. Bu gelişmeler, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile onun Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında televizyonda yayınlanan ve ikisinin de diplomatik girişimlerin devam etmesi konusunda anlaşmaya vardığı bir söyleşinin ardından yaşandı.

Bununla birlikte Rusya, 2014 yılında işgal ettikten sonra kurulan Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı cumhuriyetçileri tanıyacak yeni bir yasa taslağı yayımladı. Bu, zamanında Kırım’a yaptığı gibi onları da Rusya Federasyonu’na dahil etmesi için bir başlangıç olacaktır.

2. ÜFE piyasayı test edecek

Savaş tehdidinin ortadan kalkmasıyla ilgi, daha sıradan ama daha endişe verici olan enflasyon konusuna dönebilir. ABD TSİ 16.30’da Ocak ayı ÜFE raporunu paylaşacak ve fiyatların, Aralık ayındaki %0,3’e kıyasla tekrar %0,5’e çıkması bekleniyor.

Aralık raporu bir yılın en zayıf sonuçlarını göstererek art arda yaşanan büyük aylık fiyat artışlarının sona yaklaşmış olabileceği umutlarını uyandırdı. Sürekli yüksek olan enerji fiyatlarının yanında son haftalarda şirketlerin, önümüzdeki aylarda fiyat artışlarını yansıtmayı planladıklarını söyleyerek yaptığı bir dizi duyuru, bu umutları boşa çıkarabilir.

Yıllık ÜFE’nin geçen ay %9,7’den %9,1’e düşmesi bekleniyor. Ayrıca New York Empire State İmalat Endeksi’nin Şubat ayı verisi ise Ocak ayında görülen Covid-19 etkisinden kurtulmuş olabilir.

3. Borsa yükselişle açılacak

Rusya’yla ilgili haberler sonrasında ABD borsaları sert yükselişlerle açılmaya hazırlansa da kurumsal kazanç serisine karşı kırılganlığını koruyacak.

Dow Jones 368 puan artarken S&P 500 %0,5 ve NASDAQ 100 %1,9 yükseldi.

Bugün kazanç raporları açısından yoğun bir gün; Fidelity National Info (NYSE:FIS), Marriott, Ecolab (NYSE:ECL) ve Iqvia piyasa açılmadan rapor sunacak. Daha ilginç olan raporlar ise kapanış sonrasında Airbnb, Devon Energy (NYSE:DVN), CF Industries (NYSE:CF) ve Wynn Resorts’a (NASDAQ:WYNN) ait olacak.

İlgi çekebilecek diğer isim, GlobalFoundries’i kaçırdıktan sonra teselli ödülü olarak İsrail merkezli çip üreticisi Tower’ın peşinde olduğu bildirilen Intel (NASDAQ:INTC).

4. Çin’in zikzak politikası demir cevherini vurdu

Madencilik sektöründen gelen bazı raporlar ilgi çekti; BHP ve Glencore (OTC:GLNCY) rekor seviyelere yakın nakit çıkışı bildirdi.

Glencore, rüşvet şüphesiyle ilgili çok yönlü bir soruşturmadan doğan dava masraflarını karşılamak için 1,5 milyar dolar karşılık ayıracağını söyleyerek hisse senedi için uzun zamandır devam eden bir problemin üzerine çizgi çekti. Hisse senedi %1,9 yükseldi.

Bununla birlikte Rusya’nın arzında aksama olacağı korkularıyla birlikte emtia piyasaları da yatışırken Çin hükümetinin ‘spekülasyona’ ve ‘stokçuluğa’ karşı uyarmasının ardından demir cevheri vadeli işlemleri, önemli bir destek seviyesinden düştü. Çin’in, çelik üretimi üzerindeki, kirlilikle ilgili kısıtlamaları kaldırmasından ve aynı zamanda zor durumda olan emlak sektörüne destek olmak için para politikasını gevşetmesinden bu yana demir cevheri, güçlü bir şekilde yükseldi.

5. Savaş korkuları yatışırken petrol düşüşte

Geçen hafta artan jeopolitik risk primi büyük oranda azalırken ham petrol fiyatları yaklaşık 3 dolar düşüş yaşadı.

WTI %3,0 düşüşle 92,61 dolara inerken Brent %2,8 kayıpla 93,81 dolara geriledi.

Biraz daha rahatlayan yeni durum, piyasaların ABD arz verilerine odaklanmasına imkan verecek. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün yayımlayacağı stok raporu için analistler, geçen haftaya göre 1,8 milyon varil civarı düşüş bekliyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir