Kriptolar:
29320
Bitcoin:
$66.288
% 0.33
BTC Dominasyonu:
%53.7
% 0.15
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 2.51
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 66.288
BTC Dominasyonu:
% 53.7
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Rusya için tavan fiyat uygulaması, petrol üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – Piyasa, Rus ham petrolü için beklenenden daha yüksek bir tavan fiyat uygulanma olasılığını sindirmeye çalışırken petrol, bir önceki seanstaki satışlarını sürdürerek Perşembe günü de düşüş gösterdi.

WTI %0,2 düşüşle 77,81 dolardan işlem görürken Brent %0,2 azalarak 85,27 dolara geriledi. Her iki sözleşme de Çarşamba günü %3’ün üzerinde düşüşle Eylül sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

G7 ülkelerinin, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Moskova’yı cezalandırmanın bir yolu olarak Rus petrolüne tavan fiyat koyma fikrini ilk ortaya attığında beklenen seviyenin üzerinde, 65-70 dolar sınırı getirmeyi düşündüğü haberi, ham petrol piyasası üzerinde ağır bir baskı oluşturdu.

Avrupa Birliği hükümetleri henüz aynı fikirde değil ve şu anda öneriyi tartışıyor ancak bu seviyede bir fiyat sınırı, muhtemelen Rusya’nın petrolünü satmaya devam edeceği anlamına gelecek ve küresel petrol piyasalarında arz sıkıntısı riskini azaltacaktır.

ING analistleri yayımladıkları bir notta, “Bu seviyede bir tavan, bir hedefe ulaşacaktır – muhtemelen Rus petrolünün akmaya devam etmesini sağlayacak.” dedi. “Diğer hedef olan Rus petrol gelirlerini sınırlamaya gelince bazıları bu seviyenin, gerçekte ne kadar etkili olduğunu sorgulayabilir.”

Öte yandan Enerji Bilgi İdaresi, Çarşamba günü ABD’nin ham petrol stoklarında geçen hafta 3,7 milyon varil düşüş yaşandığını ancak benzin ve distilat stoklarının önemli ölçüde arttığını bildirdi.

ING, “SPR’den (Stratejik Petrol Rezervi) yaklaşık 1,6 milyon varillik petrol kullanıldığını hesaba katarsak ABD’nin toplam ham petrol stoklarında 5,29 milyon varil düşüş görüldü.” dedi. “Ham petroldeki bu düşüş; ham petrol ithalatının, hafta boyunca günlük yaklaşık 1,5 milyon varil artarak Temmuz sonundan bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmasına rağmen gerçekleşti.”

Ham petrol piyasaları, Çin’deki günlük COVID-19 vaka sayısının, Nisan ayındakine benzer şekilde 30.000’e yaklaşmasının yarattığı baskıyla bu ay sert bir düşüş yaşadı.

Çinli yetkililer, virüsün yayılmasını kontrol etmek için daha agresif çabalar göstererek ülkede ekonomik faaliyeti sınırlaması muhtemel olan sokağa çıkma yasakları ve hareket kısıtlamaları ile karşılık verdi.

Nomura, vakalar artarken ülkenin “yavaş, maliyetli ve inişli çıkışlı” bir şekilde yeniden açılmasını gerekçe göstererek Çin’in bu yılki ekonomik büyüme tahminini %2,9’dan %2,8’e, bir sonraki tahminini ise %4,3’ten %4’e düşürdü.

Dikkatler ayrıca OPEC ve müttefiklerinin yeni yıla girerken üretim seviyelerini belirleyecekleri bir sonraki toplantıya çevrilmiş durumda.

OPEC+, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan ham petrol ithalatını yasaklamasından ve G7 fiyat tavanının yürürlüğe girmesinden bir gün önce 4 Aralık’ta toplanacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir