Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.418
% 0.26
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.418
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Rusya Bankasından Altın Destekli Dijital Varlık Hamlesi

Blockchain

Eski adıyla Sberbank olarak bilinen Rusya’nın en büyük bankası Sber, altın destekli dijital finansal varlıkların (DFA’lar) ilk ihracını gerçekleştirdiğini bildirdi. Banka, DFA’ları dedolarizasyon ortamında yatırımlar için “harika bir alternatif” olarak değerlendiriyor.

Sber, 26 Aralık’ta altın destekli DFA’ların ilk ihracına ilişkin haberi yayınladı. Çeşitlendirilmiş bir metal satıcısı ve üreticisi olan Solfer, ihraç edilen varlıkları elde eden ilk yatırımcı oldu. Altına dayalı DFA’lar, fiyatı ve hacmi altın fiyatlarına bağlı olan parasal hakların sertifikalandırılmasını temsil ediyor.

İhraca ilişkin hukuki belgelere göre banka, potansiyel yatırımcıların satın alması için 150.000 adede kadar DFA sağlayacak. DFA’lar 30 Temmuz 2023 tarihine kadar satın alınabilecek. Belgede, yatırımcılar için bu tür varlıkların içerdiği “yüksek risklerden” bahsediliyor ve bunlara “likidite yetersizliği riski” de dahil.

Sber Yönetim Kurulu Birinci Başkan Yardımcısı Alexander Vedyakhin, bu tür DFA’ların, Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya uygulanan uluslararası mali yaptırımların neden olduğu dolarsızlaşma ortamında geleneksel yatırımlara bir alternatif olduğunu iddia ediyor:

“Platformumuzdaki kurumsal müşteri sayısının hızla artmasını bekliyoruz ve dijital finansal varlık ürün yelpazesini genişletmeyi planlıyoruz.”

DFA’ya ilişkin mevcut mevzuat 2020 yılında yürürlüğe girerken, Temmuz 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dijital finansal varlıkları ödeme yöntemi olarak yasaklayan bir yasa tasarısını imzaladı.

Haziran ayında, Rusya’nın bir başka devlet bankası olan VTB Factoring’in bir yan kuruluşu, dijital finans varlıklarıyla yaptığı ilk büyük anlaşmayı bildirdişmişti. Anlaşmanın bir parçası olarak banka iştiraki, fintech platformu Lighthouse aracılığıyla ihraç edilen mühendislik şirketi Metrowagonmash’ın tokenize edilmiş bir borç havuzunu satın aldı. Sber, DFA’ları içeren ilk anlaşmasını Temmuz ayında test etti ve 1 milyar ruble  değerinde üç aylık varlıklar ihraç etmişti.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir