Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.369
% 0.43
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.369
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Rug pull nedir ?Rug pull yöntemleri nelerdir ? Nasıl kaçınırız ?

SON GÜNLERİN EN ÇOK KONUŞULAN DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ ”RUG PULL”

Rug pull için : Kripto sektöründe bazı dolandırıcı proje geliştiricilerinin, anlık olarak projedeki bütün likiditeyi çekerek, projeyi likiditesiz bırakarak yatırımcı ve içeride olanları mağdur eden bir dolandırıcılık yöntemi diyebiliriz.

Bu işlem için öncelikle hazırlık yapılır ve proje geliştiricisi piyasaya yeni çıkacak token yada coine popülerlik kazandırır.Bunun çeşitli yolları vardır örneğin; belirli bir miktar varlığı elinde tutana yüksek miktarda airdrop vaatleri verilir. Popülerlik kazanan Token yahut Coin piyasaya çıkar çıkmaz çok fazla hype alır ve yükseliş gösterir. Bu durum yatırımcıyı cezbederken diğer bir yandan dahada fazla varlık almaya sürükler.Tam her şey yolunda giderken bir anda kötü amaçlı proje geliştiricisi bütün likiditeyi bir anda çekerek bütün fonu cüzdanlara aktarırlar ve token yahut coinde dump etkisi ile dibe çöküş gerçekleşir. Rug pull genellikle merkeziyetsiz cüzdanlar (DEFI) ve merkeziyetsiz borsa(DEX) lerde yaşanır.

Diğer bir Rugg Pull yöntemi ise ; satın alınan token yahut coinin akıllı sözleşmelerinde ki casus yazılımlar neticesinde yatırımcı tarafından satışının gerçekleştirilememesidir. Token yahut coin yükseldiğinde yatırımcı kar almak yada satıs gerçekleştirmek ister ancak satış işlemi kontrat tarafından engellenir ve satışa izin verilmez.

Son yöntem olarak dumping i örnek verebiliriz. Bu durum proje geliştiricilerinin token in yada coinin yüksek arzını hızla sattığında gerçekleşir. Ortaya çıkan bu olay ”pump and dump” olarak da bilinir.

 

RUG PULL DOLANDIRICILIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ ?

*Tanınmamış geliştirici ve airdrop vaatlerine inanmayın.

*Satış emirlerinde sınırlandırma var mı mutlaka kontrol edin.

*Proje audit güvenlik denetçilerinden geçip tam onay almış mı kontrol edin.

*Söz konusu tokeni elinde tutanlarla fiyatı arasında bir uçurum mu var kontrol edin.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir