Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.872
% 0.89
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.872
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Riksbank faizleri %1 ile beklenenden daha fazla artırdı

İsveç Merkez Bankası Riksbank Salı günü temel faiz oranını tam bir puan artırarak %1,75’e yükseltti ve haftanın ilerleyen günlerinde yapılacak diğer merkez bankası toplantıları için kaygı verici bir emsal oluşturdu.

Analistlerin sadece 75 baz puanlık bir artış öngördüğü hareket beklenenden daha büyük oldu.

Riksbank yaptığı açıklamada “Enflasyon çok yüksek.” dedi. “Hanehalklarının satın alma gücünü zayıflatıyor ve hem şirketlerin hem de hanehalklarının bütçelerini planlamalarını zorlaştırıyor.”

Bu çerçevede banka, önümüzdeki altı ay boyunca politika faizini yükseltmeye devam edebileceği uyarısında bulundu.

Riksbank, bu hafta politika toplantısı yapacak bir grup gelişmiş ekonomi merkez bankasından ilki ve bu hamlesi, diğerlerinin yanı sıra ABD Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve İsviçre Merkez Bankasından benzer kararlar bekleyen piyasaları ürkütebilir.

İsveç kronu haberle birlikte yükselişe geçti ancak piyasaların Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi diğer kuruluşlardan da benzer adımları fiyatlamasıyla hızla geri çekildi. Kron hem dolar hem de euro karşısında gün içinde %0,2 değer kaybetti.

Nordea’da analist olan Gustav Helgesson, Riksbank’ın açıklamasının bundan sonra politikanın nispeten daha hafif bir şekilde sıkılaştırılacağını ima ettiğini belirtti. Helgesson, bankanın Kasım ayındaki bir sonraki faiz artırımının yalnızca 50 baz puan olmasını beklerken bankanın kendi açıklaması, 2024’ün ortasından itibaren ilk faiz indirimine işaret ediyor. Riksbank açıklamasında, politika faizinin önümüzdeki iki yıl boyunca ortalama %2,5 olmasını beklediği belirtildi.

Nispeten güvercin olan diğer bir sonuç ise Riksbank’ın, varlık alımlarını sadece yıl sonunda durdurmak için mevcut programına bağlı kalması oldu. Buna karşılık ECB niceliksel genişleme politikasını çoktan sonlandırırken BoE niceliksel genişleme portföyündeki tahvilleri bu yıl aktif olarak piyasaya geri satmaya başlamayı planlıyor.

Yine de Helgesson şunları söyledi: “Para politikasının hızla sıkılaştırılması ekonomiye sert bir darbe vuracak. Bu da enflasyonun da düşeceği anlamına geliyor.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir