Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.151
% 1.35
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.151
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Polonya’daki saldırı ve talepteki durgunluk sebebiyle petrol diken üstünde

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Yatırımcılar, Rusya’nın Polonya’ya yönelik olası bir füze saldırısı konusunda daha fazla netlik beklerken ABD’nin karışık gelen stok verileri ve yavaşlayan Çin talebine ilişkin endişelerin de piyasada daha fazla belirsizlik yaratmasıyla Çarşamba günü petrol fiyatları bir miktar düştü.

Ham petrol piyasaları, NATO’nun Polonya’nın doğusunda iki kişinin ölümüne neden olan Rus yapımı füzeye vereceği tepkiye odaklandı. ABD Başkanı Joe Biden, füzenin Rusya’dan fırlatılmış olmasının “mümkün olmadığını” ve saldırının kaynağının hâlâ soruşturulduğunu söyledi.

Biden Çarşamba günü Endonezya’da patlamayı görüşmek üzere bir G7 ülkeleri ve NATO liderleri ile acil toplantı yaptı. İddia edilen saldırı, Çarşamba günü Ukrayna’ya yönelik Rus füze saldırılarıyla aynı zamanda yaşandı.

Saldırının Rus kaynaklı olması halinde Ukrayna’nın işgalinden bu yana Rus silahları ilk kez bir NATO ülkesini vurmuş olacak. ABD’li bakanlar saldırının kasıtlı olduğunun tespit edilmesi durumunda bunun sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Londra’da işlem gören Brent %0,3 düşüşle 93,60 dolara gerilerken WTI %0,4 düşüşle 86,58 dolara indi. Rusya-Ukrayna çatışmasındaki olası bir tırmanma, yeni arz kesintileri olasılığı ile petrol fiyatlarını artırabilir.

Ham petrol fiyatları, bu yılın başlarında Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasıyla 2008 finans krizinden bu yana en yüksek seviyesi olan 140 dolara kadar yükselmişti.

O zamandan bu yana da artan enflasyon ve faizlerin ham petrol talebini azaltabileceği endişesiyle ciddi şekilde geriledi.

Salı günü açıklanan veriler, ABD’deki talep görünümüne ilişkin karışık bir tablo çizdi. Amerikan Petrol Enstitüsü, ham petrol stoklarının geçen hafta beklenenden çok daha fazla azaldığını belirtirken ülkede tüketici düzeyindeki talebin önemli bir göstergesi olan benzin stoklarında, 1,7 milyon varil artış yaşandı.

Majör ithalatçı Çin’de artan COVID-19 vakaları da küresel ham petrol talebiyle ilgili şüphe uyandırırken ülke, enfeksiyonlardaki artışı engellemek adına ekonomi merkezlerindeki kısıtlamaları artırdı.

Ancak beklenenden daha zayıf gelen ABD enflasyon verileri, ham petrol piyasaları için bazı olumlu ipuçları sağladı. Bu haftaki okumalar, enflasyonun bu yıl zirveye ulaşmış olabileceğini ve Fed’in daha az şahin hamleler yapmasını gerektirdiğini gösterdi.

Verilerin ardından dolar son üç ayın en düşük seviyesine gerileyerek petrol fiyatlarındaki artışları destekledi.

Doğu ve Orta Avrupa’daki Druzhba boru hattının durdurulduğunun bildirilmesiyle ham petrol arzında yaşanan aksaklıklar da fiyatlar için olumlu sinyaller verdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir