Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.901
% 2.20
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.901
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Polonya’daki füze saldırısının güvenli liman talebini artırması ile altın 3 ayın zirvesinde

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Rusya’nın Polonya topraklarına düzenlediği füze saldırısının, Ukrayna’daki çatışmayı NATO öncülüğünde tırmandıracağına dair korkularını artırıp yatırımcıları geleneksel güvenli liman varlıklara yöneltmesinin ardından altın fiyatları, Çarşamba günü son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot altın %0,1 artışla 1.780,62 dolara yükselirken altın vadeli işlemleri %0,1 yükselişle 1.784,05 dolar oldu ve her iki enstrüman da Ağustos ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca Salı günü her biri %0,5 yükseldi.

Yatırımcılar, Rus yapımı bir füzenin Polonya’nın doğu kesimine düşerek iki kişinin ölümüne yol açmasının ardından tekrar güvenli liman arayışına girdi. Olay, Rus silahlarının NATO topraklarını ilk kez vurduğuna işaret ederken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıyı savaşı tırmandıracak “çok önemli bir olay” olarak nitelendirdi.

NATO üyeleri olayı incelediklerini söyledi ve saldırının kasıtlı olması halinde sonuçlarına katlanılacağı uyarısında bulundu.

Külçe fiyatları, Rusya’nın bu yılın başlarında Ukrayna’yı işgalinin ilk günlerinde son iki yılın en yüksek seviyelerine çıkmıştı. Çatışmanın tırmanması sarı metal fiyatlarını yeniden yukarı çekebilir.

ABD üretici enflasyonunun, Ekim ayında son 14 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından dolarda görülen düşüş de altın fiyatlarına yaradı. Geçen hafta açıklanan ve beklenenden daha düşük çıkan tüketici enflasyonu verileriyle birlikte bu veri, piyasaların enflasyonun yavaşladığına dair beklentilerini artırmasını sağladı.

Bu durum, Fed’in şahin söylemini yumuşatmasına neden olabilir. Merkez bankasının Aralık ayında faizleri, nispeten daha küçük bir oranda artırması bekleniyor.

Diğer değerli metaller de güvenli liman alımlarından faydalandı. Gümüş %0,5 yükselirken platin sekiz ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları; Çin’de yavaşlayan talebe ilişkin endişelerin arzın sıkılaştığına dair işaretleri büyük ölçüde dengelemesiyle üst üste üçüncü seansta da düştü.

Bakır %0,2 düşerek 3,8135 dolara geriledi. Çin’de COVID-19 vakalarındaki artışın, dünyanın en büyük bakır ithalatçısında yeni karantina endişelerine yol açmasının ardından kırmızı metal fiyatları bu hafta kayıp yaşadı.

Bu durum, dünyanın en büyük bakır madeni olan Şili’nin Escondida madeninde çalışan işçilerin grev ilanı ile yakın vadede bakır arzında daha da daralma olabileceğine dair işaretlerin etkisini büyük ölçüde dengeledi.

Grevle birlikte ABD’nin Rus ihracatçılara yönelik yaptırımlar, küresel bakır arzını ciddi şekilde daraltabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir