Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.887
% 6.17
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.887
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Petrol fiyatları yükselse de emtialar üzerindeki Fed baskısı devam ediyor

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Salı günü petrol fiyatları, önceki seansta yaşadığı büyük kayıpların pazarlık avcılarını davet etmesi ve piyasaların Çin talebiyle ilgili beklentilerinin artmasıyla yükseldi. Ancak ABD faiz oranlarına ilişkin endişeler yüzünden yatırımcılar diken üstündeydi.

Beklenenden daha güçlü gelen ABD verilerinin, faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek tutabilecek kalıcı enflasyonist baskılara ilişkin korkuları artırmasının ardından ham petrol piyasaları, Pazartesi günü tekrar satış baskısına maruz kaldı. Faizlerle ilgili bu senaryo doları güçlendirdi ve petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı.

Pazartesi günü yaşanan kayıplar; Çin’in COVID-19 önlemlerini kaldırmasıyla talepte canlanma görüleceği beklentisi sayesinde görülen son artışları büyük ölçüde tersine çevirdi.

Ülkedeki birçok şehir, bazı COVID-19 önlemlerini azaltırken hükümetin bu hafta kısıtlamaların daha da hafifletileceğini açıklayacağı bildirildi.

Brent %0,3 artışla 83,28 dolara yükselirken WTI %0,8 artarak 77,58 dolara ulaştı. Her iki sözleşme de Pazartesi günü %3 ila %5 arasında düşüş yaşadı.

Ham petrol fiyatları Çin’in yeniden açılacağına dair iyimserlikle haftaya daha güçlü başlamıştı. Ancak bu pozitif seyir, ABD verilerinin yanı sıra Batı’nın Rusya’dan petrol tedarikini yasaklaması karşısında kısa sürdü.

ABD ve AB öncülüğünde Rus petrolüne getirilen tavan fiyat uygulaması, Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girerek Rus ham petrolünün varil fiyatını 60 dolarla sınırladı. Moskova, bu sınırı kabul etmeyeceğini ve buna karşı bir tepki vereceğini söyledi.

Daha önce çıkan haberlerde Rusya’nın tavan fiyat uygulamasına karşı üretimini azaltacağı ve bunun da küresel ham petrol arzını daraltabileceği belirtilmişti. Rusya’nın, tavan fiyat uygulamasına karşı çıkması halinde ham petrol piyasaları daha da yoğun bir baskıya maruz kalabilir

Ancak Rusya’nın OPEC’teki müttefikleri, yılın son toplantısının sonuçlarına göre üretimi şimdilik sabit tutma konusunda anlaştı.

Şimdi Fed toplantısı, ham petrol piyasalarını yakın vadede dar aralıklarda işlem görmeye itebilir. Merkez bankasının önümüzdeki hafta faizleri 50 baz puan ile nispeten daha küçük bir oranda artırması bekleniyor.

Ancak Fed, faizleri daha küçük bir oranda artıracağının sinyalini verse de banka özellikle enflasyonun inatla yüksek seyretmesi halinde faizlerin beklenenden çok daha yüksek seviyelere çıkabileceği uyarısında bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir