Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.211
% 3.51
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.211
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Petrol, Çin’le ilgili umutlar sayesinde %2 üzerinde ralli yaptı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – OPEC son toplantısında üretimi değiştirmezken Çin’de sıkı COVID-19 tedbirlerini gevşetmeye başlayan şehir sayısının ve dolayısıyla tam bir yeniden açılış umutlarının artmasıyla petrol fiyatları Pazartesi günü sert bir yükseliş yaşadı.

Ekonomi merkezleri Şangay ve Pekin de dahil olmak üzere Çin’in birçok kentinde, geçtiğimiz hafta bazı kısıtlamaların gevşetildiğine dair , ülke çapında bir geri adım atılacağına dair umutları yeşertti. Raporlar da hükümetin önümüzdeki haftalarda böyle bir hamleyi duyurmayı planladığını öne sürdü.

Böyle bir senaryo ham petrol piyasaları için büyük ölçüde olumlu bir gelişme olur. Sıkı COVID-19 politikaları nedeniyle ülkede azalan talep, bu yıl petrol piyasaları üzerinde önemli bir satış baskısı yarattı.

Brent ham petrol fiyatları %2,3 artışla 87,38 dolara yükselirken WTI %2,1 yükselişle 81,66 dolara çıktı. Çin’deki şehirlerin bazı kısıtlamaları azaltmaya başlamasıyla, ham petrol fiyatları geçen hafta da güçlü artışlar kaydetti.

Çin’in günlük vaka sayısındaki rekor artışlarla boğuştuğunu düşünürsek ülkede genel bir açılma hâlâ uzak bir ihtimal gibi görünüyor.

Ancak karantina tedbirlerinin uygulanması ülke genelinde benzeri görülmemiş bir protesto dalgasına yol açtı ve bu da hükümeti bazı kısıtlamaları gevşetmeye itmiş görünüyor.

Analistler, özellikle de ülke karantina önlemlerini gevşettikten sonra vakalarda daha büyük bir artışla karşılaşırsa Çin’in yeniden açılması ile kısa vadeli bazı dalgalanmalar ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

Yine de Çin’in yeniden açılmasına ilişkin iyimserlik, OPEC+’nın mevcut üretim seviyelerini koruma kararının yarattığı etkiyi büyük ölçüde dengeledi.

Grup, Ekim ayında üretimi günde 2 milyon varil azalttıktan sonra durgun talep ve yavaşlayan ekonomik büyümenin, ham petrol piyasası üzerindeki etkisini değerlendirmeye devam edeceğini söyledi.

G7 grubunun, Rusya’nın ham petrol ihracatına varil başına 60 dolarlık bir tavan fiyat getirmesinin ardından Moskova’nın da arz kesintisine gitmeyi düşündüğü görüldü.

Ham petrol piyasaları, OPEC’in son toplantısı öncesinde geçtiğimiz hafta büyük dalgalanmalar yaşamıştı. Grup, Çin’in yeniden açılması ve küresel ekonomik trendler hakkında çok daha fazla veriye sahip olmasına rağmen üretimin gidişatına karar vermek için şimdi 2023 Şubat toplantısını bekleyecek.

Dolar beklenenden daha güçlü gelen tarım dışı istihdam verilerinden pek destek görmezken dolardaki zayıflık da ham petrol fiyatlarına fayda sağlamış görünüyor.

Piyasalar, Fed’in faiz artırımı temposunu yavaşlatacağına dair sinyallere bel bağlamaya devam ediyor. Banka, yılın son toplantısını önümüzdeki hafta yapacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir