Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.335
% 0.47
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.335
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Paribu CEO’su Oral: Yabancılar sorumluluk taşımadan faaliyet gösteriyor

Paribu CEO’su Yasin Oral Bloomberg HT yayınına katılarak son haftalarda gündemi meşgul eden kripto para düzenleme taslağıyla ilgili düşüncelerini aktardı.

Oral, resmi olarak kamuoyuna sunulmuş ya da kendilerine iletilmiş bir şey olmadığını ve bugüne dek konuyla alakalı yorum yapmaktan imtina ettiklerini belirtti.

Oral’ın yayında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Yasak kelimesinin geçtiği yerde aslında problem var demektir. Bir şeyleri yasaklayarak düzeltemeyiz. Bu kontrol edememekten veya kontrol etmekten korkmaktan kaynaklanıyor çoğunlukla.

Sadece regülasyon için konuşmuyorum. Herhangi bir şey için yasakla bir şeyi düzeltmemiz çok zor. Dolayısıyla yasakların olduğu yerde aslında Paribu olmuyor çünkü bizim vizyonumuz günün sonunda merkeziyetsiz dünyaya geçişi temsil ediyor. Burada yasakları konuşmuyor olmamız gerekiyor, düzenlemeleri konuşuyor olmamız gerekiyor. Düzenleme eşittir yasak değildir.

Bunu kenara koyduktan sonra bununla alakalı sosyal medyada o kadar çok şey dolaşıyor ki. Yine her zamanki gibi yorum yapmaktan çekiniyoruz ama şunu anlamak gerekir. Bu platformların düzenlenmesi değil. Burada sadece alım satan yapanları da düzenlemiyoruz. Burada birçok şeyi düzenliyoruz aslında. Bazı kişiler sadece kendilerinin olduğu alanlarla ilgili heyecanlanıyor ama burası büyük bir alan. Burada yatırımcılar var, burada bir teknoloji var, burada bu işe hizmet sağlayan firmalar var. Bunların hepsini yan yana koyduğumuzda aslında düzenlememiz gereken bir sürü şey var.

Esas problem bu düzenlemeyi nasıl yapacağız, neresinden başlayacağız ve her şeyin mükemmel olmasını bekleyecek miyiz? Her şeyin mükemmel olmasını beklediğimizde işte önünü ardını alamadığımız bir sürü platform, yatırımcı mağduriyetleri olur. Sosyal medyayı takip ediyor musunuz bilmiyorum ama yatırımlar havalarda uçuyor. İnsanlara neleri alıp neleri satmaları gerektiğini söyleyen, hiçbir izin almadan sürekli çekilişler düzenleyen o kadar yoldan çıkmış bir durum var ki orada.

“Yurtdışı firmaların yaptığı bir yatırım, ödediği bir vergi yok”

Yurtdışı merkezli firmaların yatırım yapmadan bir masa bir kasa ile Türkiye’ye geldiklerine dikkat çeken Oral şunları belirtti: Biz burada 200’ün üzerinde çalışanla çok büyük bir vergi ödeyerek hizmet veriyoruz. Bu konuda yorum yaparken kullanıcıların şu hassasiyette olmaları gerekiyor. Türkiye bu ekosistemde çok kıymetli bir yere sahip. Bu yerin karşılığını bu işe yatırım yapanlardan alabiliyor muyuz?

Ben yurtdışındaki platformlara bakıyorum. Türkiye’ye yatırım yapmaktan hepsi imtina ediyor. Hepsi bir masa bir kasa ile geliyor. Yapılan bir yatırım ödenen bir vergi yok ki ortada. Yurtdışı platformlarda yapılan işlemlerden Türkiye’nin cebine hiçbir şey girmiyor. Bir de kamu sorumluluğu var, kara para aklamayla ilgili bir sorumluluk var. Bunların hiçbiri yerinde yok.

Şimdi biz bu ekosistemde bu kadar kıymetli bir topluluk iken bunun karşılığında gördüğümüz değere bir bakmamız gerekiyor. Bu değeri o firmalardan görmemiz gerekiyor. Birçok yatırımı buraya getirebilmeleri, burada altyapı sağlamaları ve burada bu kadar insana istihdam sağlayabilmeleri önemli. Benim MASAK’a sorumlu olduğum kadar onların da aynı sorumluluğu yerine getirebilmeleri gerekiyor.

“100-150 milyon TL’lik sermaye rakamları sektör için küçük”

Getirilmesi konuşulan şartlar arasında en temel ve önemlilerinden birinin sermaye limiti olması gerektiğini ve 100-150 milyon TL gibi rakamların sektör için çok küçük kalacağını belirten Oral, “Ben çok ciddi bir sermaye gerektiğini düşünüyorum. En azından özellikle saklama hizmeti bir yere bağlanamadığı sürece çok önemli miktarda bir sermaye şartının koşulması burada en kritik konulardan bir tanesi. dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir