Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$63.958
% 3.68
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.958
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

“Panik Satışları” Analistler, Haftaya Altın’da Bu Seviyeleri Bekliyor!

Altın fiyatı, piyasaların Mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı potansiyelini fiyatlamaya başlamasıyla birlikte, çok tanıdık olan 1.800 dolar seviyesinde sıkıştı. Önümüzdeki haftanın odak noktası en son ABD enflasyon rakamları olacak.

En son ABD NFP verileri altın için ne anlama geliyor?

haftanın en çok beklenen veri noktası, yatırımcıların Ocak ayında 467.000 istihdam yaratarak güçlü işe alımlar ve daha yüksek ücretler bildiren ABD ekonomisini sindirmesiyle Cuma günü piyasaları şok etti. Açıklanan verilere ilişkin olarak OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Wall Street’teki birçok kişi negatif bir rakam bekliyordu. Bunun yerine, güçlü işe alımlar, daha yüksek ücretler ve daha fazla Amerikalının iş gücüne geri döndüğünü gördük. Hazine faizleri dolar ile birlikte fırladı.

Buna karşılık altın düştü, ancak 1.800 dolar seviyesinin altındaki güçlü alım ilgisi altının toparlanmasına yardımcı oldu. Güçlü istihdam verileri ışığında, piyasalar Mart ayında 50 baz puanlık faiz artışıyla fiyatlanmaya başlıyor. Edward Moya, şu yorumu yapıyor:

Altın için en büyük ters rüzgar her zaman Fed’in sıkılaştırma politikası konusunda ne kadar agresif olması gerektiği olmuştur. Mart FOMC toplantısından önce gelen birkaç daha sıcak enflasyon raporuyla, birinci artışın yarım puanlık bir faiz artışı olması için temel durum hızla artıyor.

“Jeopolitik riskler ve enflasyon baskıları nedeniyle altına daha fazla giriş olacak”

Küresel tahvil faizlerinin arttığı bir ortamın altın için asla iyi olmadığını belirten analist, ancak son işlem modelinin gösterdiği şeyin, altın ve tahvil faizleri ile artık tek yönlü bir trade’in olmadığını ifade ediyor. Analist, şu tahminde bulunuyor:

Hazine faizlerinin 30 baz puan daha artmasından bahsediyorsak, bu genellikle altının 1.650 dolar olacağı anlamına geliyor. Ama durum böyle değil ve şu anda olan da bu değil.

Altın için iyi haber şu ki, 1.800 dolar seviyesinin altında alıcılar var. Ancak bu değişirse, değerli metalin başı belada olabilir. Edward Moya, Mart ayına girerken hisse senetleri ve altın için dalgalı bir dönem olacağını belirttikten sonra şu hususlara dikkat çekiyor:

Sadece önemli jeopolitik riskler ve enflasyon baskıları nedeniyle muhtemelen altına daha fazla giriş göreceğiz. Kurumsal para bir teklif yakalamaya çalışırken Bitcoin tekrar altınla rekabet etmeye başlıyor. Ancak düşüşlerde altın alıcıları ortaya çıkıyor, bu da birçok yatırımcı için altının hala bir enflasyon riskinden korunma ve güvenli bir liman olduğunu gösteriyor.

Fed belirsizliğine ek olarak, piyasalar Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen şahin bir eğilimle de karşı karşıya. ECB başkanı Christine Lagarde, bu hafta kilit faiz oranını değiştirmeden -%0,5’te tutmasına rağmen, gazetecilere verdiği demeçte, enflasyondaki son artıştan daha fazla endişe duyduğunu söyledi.

Yorumları, avro bölgesi enflasyon verilerinin, Ocak ayında yaşam maliyetinin %5,1’lik rekor bir artış göstermesinin ardından geldi. İngiltere Merkez Bankası, 2004’ten bu yana ilk defa arka arkaya yaptığı ilk faiz artırımıyla, politika faizini %0,5’e yükselterek, Birleşik Krallık’ta otuz yıllık yüksek enflasyona karşı mücadelesini hızlandırdı. Edward Moya, finansal piyasaların BoE’nin Mart ayında 50 baz puan artırım yapmasını fiyatladığını söylüyor ve altın için çok fazla sıkılaştırmanın zorluk yaratacağını kaydediyor.

Frank Cholly: Altın 1.900 doları aşana kadar çok fazla yükselişe geçmeyeceğim

RJO Vadeli İşlemler kıdemli piyasa stratejisti Frank Cholly ise, altının şimdilik yatay fiyat hareketiyle takılıp kaldığını söylüyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:

50 baz puanlık bir artış altına zarar verebilir. Faizler şu anda yükseliyor, ancak altın 1.800 doların üzerinde tutuyor ve bu cesaret verici. Sarı metal, küresel fiyat baskıları nedeniyle daha yüksek hareket edebilmeli, ancak altın 1.900 doların üzerine çıkana kadar çok fazla yükselişe geçmeyeceğim.

Frank Cholly, Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik gerilimlerin ve artan enerji fiyatlarının altına yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekliyor:

Enflasyon sonunda altına fayda sağlayacak. Her şey onu üretmek ve çıkarmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Daha yüksek enerji maliyetlerinin değerli metallerin maliyetini artırmasını bekliyorum. Rusya ile jeopolitik gerilimlerin enerji fiyatları üzerinde büyük etkisi olabilir.

“Altın fiyatı 1.780 doların altına düşerse iş çirkinleşebilir”

Edward Moya, piyasaların önümüzdeki hafta 100 dolarlık Brent petrole bakabileceğini belirtiyor. “Bu yörünge çekiş kazanıyor. Jeopolitik gerilimler yeniden tırmanıyor” diyen analist, enerji hikayesinin şu anda en büyük risk olduğunu belirtiyor ve altın fiyatı için şu tahminlerde bulunuyor:

İzlenmesi gereken kritik altın seviyesi 1.780 dolar. Altının önümüzdeki hafta 1.780-1.820 dolar arasında işlem görmesi bekleniyor. 1.780 doların altına düşersek çirkinleşebilir. Potansiyel düşüş momentumu satışı konusunda çok endişeliyim.

Gelecek haftanın gündemindeki veriler ve beklentiler

Tüm gözler, Perşembe günü açıklanması planlanan ABD için en son enflasyon rakamlarına çevrildi. Piyasa konsensüs tahminleri, Ocak ayı için yıllık %7,3’lük bir manşet verisi öngörüyor. ING uluslararası ekonomi başkanı James Knightley, şu beklentilerini paylaşıyor:

Omicron’un sözde faaliyeti bastırdığı zaman, yoğunlaşan işgücü piyasası enflasyon baskıları ve güçlü istihdam artışı anlatısı, yalnızca Fed’in agresif bir dizi faiz artışına başlamasını daha olası kılıyor. Yetkililerin yorumları dikkate alındığında, enflasyonu kontrol altına alma niyetinin bir işareti olarak Mart ayında 50 baz puanlık bir artış fikri konusunda şüpheliyiz, ancak Mart ayında başlayarak bu yıl tamamen 25 baz puanlık beş artış bekliyoruz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir