Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.854
% 3.86
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.854
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Önceki Altın Tahminleri Çıktı: Hazırlanın! Önümüzdeki Günlerde…

Altın bu hafta yükselişte. Gram altın fiyatı, doların 16.60 liranın üstüne çıkmasıyla 980 TL’nin üzerinde seyretti. Altın/lira paritesindeki değer artışı, Doların TL karşısında değer kazanmasıyla eş zamanlı gerçekleşti. Buna göre, pazartesi günü Dolar/lira kuru 16.60 bandını aştı ve şu anda 1 dolar 17 liranın üzerinde bir değere sahip. Ek olarak altın piyasası, Fed’in faiz kararının açıklanmasını bekliyor. Bu nedenle yatırımcılar, altın satın alıp almama kararını vermek için analistlerin tahminlerini araştırmaya başladı.

Piyasalarda son durum

Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere; dolar, euro ve altının lira karşısında yükselişi tam gaz devam ediyor. Altının gram fiyatı, önemli bir direnç olarak görülen 1.000 TL’yi ekonomistlerin beklentisinden önce geçti. Konuyla ilgili konuşan ünlü ekonomist İslam Memiş, dolar ve altın yatırımı yapmak isteyen kişilere şunları söyledi:

“Dolar kuru 16,40 üzerinde kalırsa 16,60-16,80 bandını, gram altın 980 liranın üzerinde tutunursa 1.050 TL’yi konuşabiliriz”

Bununla birlikte ekonomist, piyasaların beklediği fiyatların düşünülenden erken geldiğini söyledi. Buna göre piyasalar, mevcut fiyat aralığının Temmuz ayında görüleceğini öngörüyordu. Ek olarak, bir ons altın 102 doları aşmasıyla birlikte baskı altında kaldı. Bunun sonucunda piyasalar, gözlerini Fed’in Cuma günü duyuracağı faiz oranlarına çevirdi.

Altın dövizde değer kaybederken lirada değer kazanıyor

Ek olarak altın/TL paritesindeki yükseliş, küresel altın fiyatlarının dolar karşısında değer kaybetmesine rağmen gerçekleşti. Aslında altının değeri küresel ölçekte düşüş eğiliminde seyrediyor. ED&F Man Capital Markets analisti Edward Meir, altının, insanların enflasyon konusundaki iyimserliği nedeniyle değer kaybettiğini söyledi. Daha yüksek enflasyon altının fiyatının yükselmesine neden oluyor. Ancak, merkez bankalarının faiz artırımı emtianın değer kaybetmesine neden olması da mümkün. Bu nedenle küresel piyasalar Fed’in kararını bekliyor. Yurt içindeki yatırımcı için Memiş şunları söyledi:

”Altında pik seviye beklenenden önce geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan önümüzdeki günlerde yeni ürünleri açıklayacaktır. Paketle birlikte dolar 16 altına sarkabilir ancak düşüşler kalıcı olmayabilir. Hazırlıklı olun.”

Fed Cuma günü faiz oranlarını açıklayacak

İslam Memiş: “Bu ayı bekleyin”

Enflasyon, dolar ve altının fiyatı hakkında yorumlar yapan Memiş, yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Buna göre, Merkez bankasının enflasyon ve döviz öngörüleri tutmadı. Ayrıca, Memiş’e göre bu piyasalarda yoğun bir belirsizlik hâkim. Bu nedenle, TCMB’nin yıl sonu enflasyon öngörülerinin tutmayacağını öngörüyor. Altın konusuna da değinen ünlü ekonomist, yatırımcıları iki kategoriye ayırdı. Memiş’in sınıflandırmasına göre yatırımcılar, ne olursa olsun lira ile işlem yapanlar ve döviz ile işlem yapanlar olarak ikiye ayrılıyor. Bu kapsamda yatırımcıları uyaran Memiş şunları söyledi:

“Birincisi ısrarla TL üzerinden işlem yapanlar, ikincisi parite üzerinden yapanlar. Elinde TL bulunduranlar ne zaman ki fiyatlar yükseliyor, peşinden gidiyorlar. Her şey sürekli yükselecek diye bir şey yok, yapılacak yeni bir açıklama ile birlikte altının fiyatı 16 seviyesinin altına da sarkabilir.”

Altına ve dövize yatırım yapmanın mevcut olarak riskli olduğunu belirten ekonomist, yatırımcılara Ekim ayını işaret etti. Memiş, elinde sermayesi olanların, 2022’nin Ekim ayını beklemesi gerektiğini söyledi. Ekonomist, bu ayı hedef göstermesinin nedenini de açıkladı. Buna göre, küresel ekonomi, Ekim ayında büyük bir türbülansa girebilir. Ayrıca dünya, gıda üretiminde yaşanan bir krize veya ciddi bir ekonomik soruna sahne olabilir. Bu nedenle Memiş, yatırımcıların, nakit pozisyonlarını Ekim ayı için hazır hale getirmesinde fayda olduğunu söylüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir