Kriptolar:
29174
Bitcoin:
$63.735
% 4.08
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.34
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 0.50
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 63.735
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.30 T

NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar?

Değiştirilemez tokenler (NFT’ler), benzersiz tanımlama kodlarına ve onları birbirinden ayıran meta verilere sahip bir blok zincirindeki kriptografik varlıklardır. Bu makalede Coinmuhendisi.com olarak ” NFT nedir?” sorusuna yanıt vereceğiz. Ek olarak NFT hakkında merak edilen diğer konulara değineceğiz.

NFT Nedir?

NFT’ler, bir blok zincirinde bulunan ve kopyalanamayan benzersiz şifreleme tokenleridir. Sanat eseri ve emlak gibi gerçek dünya öğelerini temsil edebilirler. Bu gerçek dünyadaki maddi varlıkların “tokenleştirilmesi”, dolandırıcılık olasılığını azaltırken alım, satım ve ticaretini daha verimli hale getirmekte. NFT’ler ayrıca bireylerin kimliklerini, mülkiyet haklarını ve daha fazlasını temsil etme işlevi görebilmektedir.

Her NFT‘nin farklı yapısı, çeşitli kullanım durumları için potansiyele sahiptir. Örneğin; gayrimenkul ve sanat eseri gibi fiziksel varlıkları dijital olarak temsil etmek için ideal bir araçtır. Blok zincirlere dayandıkları için NFT’ler aracıları kaldırmak, sanatçıları izleyicilerle veya kimlik yönetimi için bağlamak için de çalışabilmektedir. NFT’ler aracıları kaldırabilir, işlemleri basitleştirebilir ve yeni pazarlar yaratabilir.

Fiziksel para gibi, kripto para birimleri de değiştirilebilmektedir. yani birbirleri için takas edilebilmektedirler. Örneğin, bir bitcoin değer olarak her zaman başka bir bitcoine eşittir. Benzer şekilde, tek bir eter birimi her zaman başka bir birime eşittir. Bu değiştirilebilirlik özelliği, kripto para birimlerini dijital ekonomide güvenli bir işlem ortamı olarak uygun hale getirir.

NFT’ler, her bir tokeni benzersiz ve yeri doldurulamaz hale getirerek kripto paradigmasını değiştir. Böylece bir karşılıksız belirtecin diğerine eşit olmasını imkansız hale getirir. Varlıkların dijital temsilleridir ve dijital pasaportlara benzetilmiştir. Çünkü her token, onu diğer tokenlerden ayırt etmek için benzersiz, devredilemez bir kimlik içerir. Ayrıca genişletilebilirler, yani üçüncü, benzersiz bir NFT’yi “üretmek” için bir NFT’yi diğeriyle birleştirebilirsiniz.

Tıpkı Bitcoin gibi, NFT’ler de token sahipleri arasında kolay tanımlama ve transfer için sahiplik ayrıntılarını içerir. Sahipler ayrıca NFT’lerde varlığa ilişkin meta veriler veya nitelikler ekleyebilir.

NFT’ler, ERC-721 standardından geliştirilmiştir. ERC-20 akıllı sözleşmesinden sorumlu aynı kişilerden bazıları tarafından geliştirilen ERC-721; oyun tokenlerinin değişimi ve dağıtımı için gereken minimum arayüzü (sahiplik ayrıntıları, güvenlik ve meta veriler) tanımlar. ERC-1155 standardı, NFT’ler için gereken işlem ve depolama maliyetlerini azaltarak ve birden fazla türde değiştirilemez tokeni tek bir sözleşmede gruplayarak konsepti daha da ileri götürmekte.

NFT’ler Neden Önemlidir?

Değiştirilemez tokenler, nispeten basit kripto para birimi kavramının bir evrimidir. Modern finans sistemleri; gayrimenkulden kredi sözleşmelerine ve sanat eserlerine kadar farklı varlık türleri için gelişmiş kredi sistemlerinden oluşur. NFT‘ler, fiziksel varlıkların dijital temsillerini etkinleştirerek bu altyapının yeniden icat edilmesinde bir adım öne çıkmakta.

Elbette fiziksel varlıkların dijital temsilleri fikri yeni değildir ve benzersiz tanımlama kullanımı da değildir. Bununla birlikte, bu kavramlar kurcalamaya karşı dayanıklı akıllı sözleşme blok zincirinin faydalarıyla birleştiğinde, değişim için güçlü bir güç haline gelirler.

NFT’ler Güvenilir mi?

Tıpkı kripto para gibi blok zinciri teknolojisini kullanan, takas edilemeyen tokenler genellikle güvenlidir. Blok zincirlerinin dağıtılmış doğası, NFT’lerin hacklenmesini zorlaştırmaktadır. (imkansız olmasa da). NFT’ler için bir güvenlik riski, NFT’yi barındıran platformun devre dışı kalması durumunda NFT’nizin erişiminizi kaybedebilmenizdir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar?” te bir düşünce

  1. Pingback: GameFi Nedir – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: The Sandbox Nedir – COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir