Kriptolar:
29320
Bitcoin:
$66.545
% 0.27
BTC Dominasyonu:
%53.7
% 0.15
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 2.51
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 66.545
BTC Dominasyonu:
% 53.7
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Merkeziyetsiz Finans’ta Token Sahteciliği ve Korunma Yolları

MERKEZİYETSİZ FİNANS’DA SAHTE TOKENLER’DEN KAÇINMANIN YOLLARI

DEFI diğer bir adıyla merkeziyetsiz finans araçları kripto piyasasına yeni gırmış olan kullanıcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pazar payındaki büyüme, Dürüst kullanıcının dikkatini çekmeyi başarırken hızlı ve etkin büyüme  dürüst olmayan dolandırıcı kısmında dikkatinden maalesef kaçmıyor.

ICRYPEX | Blog | Defi Nedir? Defi Coinleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cüzdana eklediğiniz tokenler herkes tarafından kolayda ortaya çıkarılabilir ve bunun yanında  orjinal tokenin birebir kopyası diyebileceğimiz sahte bir varlık olarak basılabilir ve pankekswap ve uniswap gibi platformlardan ön satışa çıkarılabilir. Bilinçsiz bir kullanıcı ise aynı isim ve logodan etkilenerek sahte tokeni orjinalden ayıramaz ve sahte tokene yatırım yapar ve bu şekilde kandırılmış olur.

What Is a Rug Pull? [ Rug Pull Explained with Animations ] - YouTube

Merkeziyetsiz platform kullananların karşılaştığı büyük sorunlardan diğeri ise likidite havuzunda bulunan tokenlerin bir anda satılmasıdır bu durumda kullanıcıyı büyük zarara uğratır. Bu duruma ise kripto dünyasında Rug Pull ismi verilir.
Son zamanların en büyük Rug Pull olayına ise Luna hadisesini örnek verebiliriz.

Diğer bir dolandırıcılık yöntemi ise ; Dolandırıcılar yüksek miktarda airdroplar vermek vaadiyle  kullanıcıya belirli bir tokeni aldırır ve bazen işler yolunda gitmez  iş geliştiriceler ellerindeki varlıkları satarak dump durumu gerçekleştirip piyasadan kendilerini yok ederler.

PEKİ BİZLER TOKEN DOLANDIRCILIĞINDAN NASIL KAÇINIRIZ 

Projeyi mutlaka araştırın ve en önemlisi araştırmanızı kendiniz yapın . Yatırım yapmaya karar verdiğiniz projenin ne olduğunu hangi amaca hizmet edeceğini, projenin whitepaperını, ortakları ve yatırımcılarını iyi analiz edin. Herhangi bir kripto para projesinde olduğu gibi, yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapın.

Güvenilir kaynakları kullanarak projenin içeriğini doğrulayın. CoinMarketCap veya CoinGecko kripto paraları takip eden ve veriler sunan web siteleri takip etmeyi unutmayın. Bu siteler sayesinde  token’ı araştırabilir ve merkeziyetsiz borsalarda bulunan aktif ticaret çiftlerini görebilirsiniz.

CertiK Vakfı, Güvenli Blockchain Altyapısı Oluşturmak İçin CertiK Chain'i Duyurdu Yazar Muhabbit

Akıllı sözleşme denetimlerini kontrol edin. Projeler, kullanıcılara zarar verebilecek hiçbir hata bulunmadığından emin olmak için akıllı sözleşmelerini ve kodlarını her zaman profesyonel güvenlik denetçilerine emanet eder . Bunu yaparak, projenin güvenli olup olmadığı ve herhangi bir yatırımcıyı ön plana çıkarabilecek herhangi bir kötü amaçlı koddan arınmış olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Güvenlik denetçilerine en güzel örnek olarak Certik audit güvenlik sistemlerini verebiliriz.

 

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir