Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.848
% 1.95
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.848
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Lavrov’dan OPEC ile işbirliği vurgusu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Körfez ülkeleri yetkilileriyle müzakereler için gittiği Suudi Arabistan’da iki ülkenin dışişleri bakanları OPEC+’da yürüttükleri petrol işbirliklerinin altını çizdi.

Ziyaret Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle ABD ve müttefik ülkelerden artan oranda baskı gördüğü bir dönemde gerçekleşti.

Petrol ihracatçısı Körfez ülkeleri Rusya ile ilişkilerini korumaya devam etmiş ve ABD önderliğinde Batı ülkelerinin karar aldığı yaptırımlara katılmamışlardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Lavrov ve Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan’ın OPEC+ formatında gerçekleştirilen işbirliği seviyesini memnuniyetle karşıladıklarına değinildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bakanlar, stratejik açıdan son derece önemli bir alanda Rusya ve Suudi Arabistan arasında gerçekleştirilen sıkı işbirliğinin hidrokarbon piyasası üzerindeki dengeleyici etkisine vurgu yaptılar” ifadeleri kullanıldı.

Dikkatler OPEC+ toplantısında

Suudi Arabistan resmi ajansı görüşmenin 31 Mayıs tarihinde gerçekleştiğine değinirken içeriğine dair herhangi bir detay paylaşılmadı.

Görüşme Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları artırarak bu hafta Rus petrolünün birliğe ihracını azaltmayı değerlendirdiği dönemde gerçekleşti.

Lavrov Perşembe günü Körfez ülkelerinden altı meslektaşının da bulunacağı Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) toplantısına katılacak. GCC’de Suudi Arabistan’ın yanı sıra büyük petrol üreticilerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt de bulunuyor.

OPEC+’nın pandemi döneminde durdurulan petrol üretimini Eylül ayında eski üretim seviyesine geri getirmesi bekleniyor. RBC Capital Markets LLC’nin tahminlerine göre Rus petrolüne uygulanan yaptırımlar Riyad’ın bu programı biraz daha erkene almasına neden olabilir.

The Wall Street Journal (WSJ) ise daha önce OPEC’in çok daha radikal bir seçeneği değerlendirdiğini kaydetmişti. Gazeteye göre birlik yaptırımların Rusya’nın üretimini artırmasını engellemesi nedeniyle OPEC Rusya’nın kotasını askıya almayı tartışıyor. WSJ’ye göre Rusya’dan boşalan üretim açığını BAE ve Suudi Arabistan kapatacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir