Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$64.298
% 1.38
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 64.298
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Kripto vadeli işlemlerinde son düşüşle birlikte ağır kayıplar meydana geldi

Investing.com – Kripto para piyasalarında satışlar devam ederken kripto vadeli işlemlerinde de yüksek miktarlı tasfiyeler yaşanıyor.

En büyük kripto para birimi Bitcoin’in 25.000 doların altına kaymasıyla Coinglass verileri, son 24 saatte kripto vadeli işlem piyasalarında 212.540 yatırımcının toplamda 718 milyon dolar kaybettiğini gösteriyor. Piyasalarda satış eğilimi devam ederken an itibarıyla kripto paraların toplam değeri trilyon dolarlık kademesini kaybetmiş durumda.

Kripto vadeli işlemlerinde kaldıraçlı işlem açan yatırımcılar, son 24 saatte Bitcoin pozisyonlarında 290 milyon dolara yakın kayıp görürken Ethereum vadeli işlemlerinde de 281 milyon dolarlık tasfiye kaydedildi.

Tasfiye olan pozisyonların yüzde 66’sını alış (long) işlemleri oluşturdu. En yüksek kayıp, şu an OKX borsasındaki 232,5 milyon dolar olarak gözüküyor. OKX’i FTX (207 milyon dolar), Binance (146 milyon dolar) ve Bybit (72 milyon dolar) takip ediyor. Tek işlemde en büyük tasfiye ise 4 milyon dolarlık Bitcoin pozisyonunda gerçekleşti.

Kripto para piyasalarındaki düşüşü tetikleyen faktörler

2022 yılı geneline yayılan düşüş ivmesi, geleneksel piyasalardaki jeopolitik risklerin yanında ABD Fed’in sıkı para politikası uygulamalarına paralel olarak tetiklenmeye devam etti. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, tüm dünya ekonomisini etkilediği gibi kripto paralar üzerinde bir baskı oluşturdu. Ancak ABD enflasyonunun yükselişe geçmesi ve buna bağlı olarak Fed’in faiz oranlarını artırmaya başlaması, yatırımcıların riskli varlıklardan kaçışını tetikleyen en büyük faktördü.

ABD’de enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesinde bulunması, Fed’in müdahalesinin daha da sertleşeceğine dair yorumların eşliğinde dolar endeksini yönünü yeniden yukarı çevirdi. DXY endeksi, bugün yükseliş ivmesini koruyarak 104 seviyesinde bulunuyor.

Kripto para endüstrisindeki Celsius’un iflasın eşiğine geldiğine dair söylentiler ve şirketin tüm işlemleri askıya almasıyla Ethereum ile ilgili olumsuz gelişmeler düşüşe katkı sağlayan iç dinamikler olarak görülüyor.

Sonuç olarak küresel piyasalarda dolar güçlenirken kripto paralardan çıkışlar devam ediyor. Nisan ayı başında 2 trilyon dolar olan toplam piyasa değeri an itibarıyla 1 trilyon doların altına düşerek yüzde 50’yi aşan kayba işaret ediyor. Son bir haftada ise kripto piyasa değeri yüzde 10’a yakın düşüş gördü.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir