Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$63.751
% 3.67
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.751
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Kripto para piyasaları güne nasıl başladı? 

Investing.com – Kripto para toplam sermaye değeri 2,6 trilyon doların altına sarkmış durumda. Sermaye değeri Ekim ayı değerlerine kadar düşerken 29 Eylül’den bu yana devam eden sermaye yükselişi dikkate değer bir eğilim kaybetti. Son 3 günlük sermaye çıkışları 2,55 trilyon dolara doğru yaklaşarak piyasalar için kritik bir seviyeye indi. 

Son 24 saatlik işlem hacmi ise Investing.com verilerine göre satış ağırlıklı olarak 142 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.

Bitcoin, 60.000 doların altına sarktı

Piyasalarda satış eğilimi sürerken en büyük kripto para Bitcoin (BTC), dünkü işlemlerde yüzde 5,57 değer kaybı gördü. BTC için gün kapanışının 60.062 dolar seviyesinde gelmesine rağmen yeni gün bu psikolojik fiyatın altına sarkarak başladı. BTC/USD, sabah saatlerinde 59.300 dolar seviyelerinde hareket ediyordu. 

Bitcoin hakimiyet oranı ise yüzde 43 seviyelerine tutundu ve fiyat düşüşüne rağmen dün ve bugün ilk saatlerde bir miktar yukarı kaydı. Bu durum altcoinlerin düşüşten daha fazla etkilendiğini gösteriyor. 

Ethereum, 4.000 dolar bandını test etti

En büyük altcoin konumundaki Ethereum (ETH), dün yüzde 7,77 oranında değer kaybıyla 4.209 dolardan kapanış yapmasına rağmen şu an 4.150 dolar bandına çekilmiş durumda. Son duruma göre Ethereum için 4.000 dolar bandını korumak daha önemli hale geldi.

Son 24 saatlik fiyat hareketine göre bakıldığında en büyük 20 kripto paranın ortalama kaybı yüzde 3 seviyelerinde devam ederken 12. sıradaki Avalanche (AVAX) ile 20. sıraya yükselen Crypto.com Coin (CRO) artıda olan kripto paralar olarak dikkat çekiyor. AVAX, son 24 saatte yüzde 5,8 değer kazancıyla 95 dolar bandında hareket ederken CRO, yüzde 3’e yakın kazançla 0,44 dolar bandında işlem görüyor. 

İlk 20’de en çok kayıp Litecoin (LTC) piyasasında gözükürken altcoin yüzde 10’a yakın düşüşle 225 dolar seviyelerine kadar gerilemiş durumda. 

İlk 100 kripto paraya baktığımızda negatif seyrin ağırlıklı olduğu piyasalarda değer kazancı elde eden altcoin sayısı düne göre artış gösterirken sabah saatlerinde piyasadan ayrışan altcoin Sandbox (SAND) oluyor. SAND, son 24 saatte yüzde 25 yakın değer kazancıyla 3,26 dolara kadar yükseldi. Diğer bir metaverse tabanlı coin olan Decentraland (MANA), değer artışı ise yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti ve MANA, şu an 3,24 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Kripto piyasalarındaki düşüşün olası sebepleri

Kripto para piyasalarında yaşanan bu düşüşün tetikleyicisi olarak net bir gelişmeye işaret edilmese de piyasa katılımcılarının üzerinde odaklandığı birkaç haber bulunuyor. Bunlar arasında Çin’in kripto para madenciliği ile ilgili yasakların takipçisi olacağına dair açıkladığı yeni bir bildiri, düşüş sebeplerinden biri olarak görülürken diğer önemli bir gelişme ise ABD’nin altyapı tasarısını yasalaştırmasıydı.

Bilindiği gibi ABD altyapı paketi içinde kripto para faaliyetinde bulunanlar için komisyoncu tanımını genişleten ve ABD RSI’a daha geniş bir raporlama sunmalarını sağlayan maddeler içeriyordu. Bunun yanında yıllık 10.000 doları aşan kripto alım-satım işlemlerinin IRS’a bildirilmesi zorunluluğu da paket içindeki maddelerden biriydi. Bu yasada kripto sektörünü ilgilendiren faaliyetler kripto sektörü oyuncuları arasında memnuniyetsizlikle karşılandı.

Dün akşam yaşanan gelişmeler arasında bir de Binance’in yoğun düzenleyici baskıları altında kripto yatırımcılarının haklarını sıraladığı 10 maddelik bir bildiri gündemdeki yerini aldı. Global olarak reklam veren büyük kripto borsasının tek sayfa ilanı, aykırı bir hareket olarak yorumlandı.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir