Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$64.497
% 1.74
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 64.497
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Kripto para piyasaları Aralık ayına nasıl başladı?

Investing.com – Kasım ayı, Bitcoin ve birçok altcoin’in tüm zamanların en fiyatını gördüğü önemli bir ay olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda piyasada işlem gören kripto paralar, geride bıraktığımız ayda 3 trilyon dolarlık sermaye değerini görerek tüm dikkatleri üzerine çekti. Kasım ayı volatilitesi içinde ise toplam sermaye değeri, ortalama 2,6 trilyon dolar seviyesinde sabit kaldı. 

Bitcoin Kasım ayında nasıl bir performans sergiledi?

Kripto para piyasalarını domine eden en büyük kripto varlık, Kasım ayında 69.000 dolar fiyatına ulaşarak rekor kırsa da 56.950 dolar seviyesindeki aylık kapanışıyla Kasım ayında ortalama yüzde 7,1 oranında değer kaybetti. 

Ekim ayında yüzde 40’a yakın değer artışıyla etkili bir performansa sahip olan en büyük kripto varlık, Kasım ayındaki kısmi geri çekilmenin ardından Aralık ayına 57.000 doların hemen altında başladı. 

Bitcoin piyasa hakimiyeti oranını kontrol ettiğimizde Ekim ayında fiyat artışıyla orantılı olarak yükselen (%5) hakimiyet oranı, Kasım ayında yüzde 44 seviyelerinden düşüş görerek ay kapanışında yüzde 41,62 olarak ölçüldü. 

Bitcoin aylık görünümüne bakıldığında mevcut fiyat seviyesinin Nisan – Mayıs 2021 döneminde 30.000 doların altına kadar düşen çöküş öncesi seviyesi, 57.000 dolar bandında Aralık ayına başlaması dikkat çekiyor. BTC/USD, 2021 yaz dönemi başına kadar devam eden çöküşün etkisinden yaz aylarında kurtularak Ekim ayı performansıyla bu sert düşüşü telafi etmişti. 

Bitcoin’de son görünüm, Aralık ayında 57.000 dolar bandının korunmasının önemini yansıtıyor. 

Ethereum, Bitcoin’in yolundan gitmiyor 

En büyük altcoin konumundaki Ethereum, Kasım ayında BTC’den farklı olarak değerini yüzde 8 oranında artırarak Aralık ayına 4.630 dolar fiyatıyla başladı. Ekim ayında yüzde 42 değer kazancına göre Kasım’da kısıtlı bir değer artışı görülse de trendin devamı açısından önemli ayı pozitifte kapatmak Ethereum piyasası açısından önemliydi. 

Ethereum, Kasım ayında 4.868 dolar fiyatını görerek rekor kırdıktan sonra volatil geçen ayda kısa bir süre 4.000 doların altına kadar gevşe de ayın son günlerinde gelen alımlar ATH değerine yeniden yaklaşmasını sağladı. 

Kripto para endüstrisinde akıllı sözleşmeler platformları arasında açık ara lider olan Ethereum ağının yerel tokeni Ether, bu sene ağdaki önemli güncellemeler ve Ethereum 2.0 yolunda başarıyla devam etmesi katalizörleriyle önemli bir çekiş kazandı. Ethereum ağının iş ispatından hisse ispatına geçiş süreci olarak özetlenebilecek Ethereum 2.0 süreci, Ethereum’un bu sene Bitcoin’den çok daha iyi performans göstermesinde önemli bir etkendi. 

Altcoin piyasasında son durum

Toplam altcoin piyasa değeri, Kasım ayı boyunca ortalama 1,5 trilyon dolar seviyesinde sabit kaldı. Boğa sezonu boyunca Mayıs ve Haziran ayında bir düşüş görülen toplam sermaye değeri, Temmuz ayı itibarıyla yeniden toparlandıktan sonra Kasım ayında 1,7 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. 

Kripto para endüstrisinin hızla gelişimi altcoin fiyatlarının da ciddi oranlarda yükselmesine neden oluyor. Özellikle 2021 yılında DeFi sektöründeki büyüme altcoin’lere katalizör oldu. Bu akıma NFT sektörü ve ardından yılın sonlarına doğru Metaverse akımının dahil edilmesi, bu sektörlerde faaliyet gösteren projelerin yerel tokenlerine talebi canlı tutuyor. 

En büyük 100 kripto varlık arasında Kasım ayının getiri şampiyonu ise son 30 günde yüzde 595 oranında değer artışıyla 44. sıraya yükselen GALA tokeni oldu. Ardından SAND (%302), LRC (%288), CRO (%250) Kasım ayındaki değer artışlarıyla dikkat çeken kripto varlık arasındaydı. 

Kasım ayında metaverse tokenleri ve blockchain tabanlı oyun tokenleri, adından sıkça söz ettirirken Ekim ayında yüzde 800 oranında değer artışı göre Shiba da gündemden düşmeyen kripto varlık oldu. Shiba, geride bıraktığımız ayda yüzde 30 oranında değer kaybı görse de önceki ay gerçekleşen yüzde 800 gibi muazzam bir değer artışına göre düzeltmesinin kısıtlı kaldığı söylenebilir.

Kripto para piyasalarında genel ivme Kasım ayında nispeten yavaşladığı için yılın son ayında kripto varlıkların nasıl bir performans göstereceği merakla takip edilecek gibi gözüküyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir