Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.857
% 2.09
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.857
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Kıdemli Analist: Altın Fiyatları Bu Rekor Seviyelere Koşuyor!

Altın fiyatları bir süredir tanık olunmayan bir hızla daha yüksek bir değere hareket ediyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Batı’nın Rusya’ya yönelik giderek ağırlaşan yaptırımları, petrol fiyatlarını yükseltirken, ekonomiler üzerindeki belirsizlikler artırıyor ve yatırımcıları güvenlik arayışına itiyor. Bu ortamda kıdemli analist Gary Wagner’in piyasa yorumlarını ve tahminlerini kendi anlatımıyla Coinmühendisi.com okuyucuları için hazırladık.

Altın fiyatları artmaya devam ediyor

Pazartesi günü, altın vadeli işlem bazında en aktif Nisan 2022 sözleşmesi 1.920 dolardan açıldı ve 1.893 dolardan toparlandıktan sonra 1.900 dolardan kapandı. Salı günü altın fiyatları 40 doların üzerinde yükseldi ve Ocak ayının ilk haftasında başlayan tanımlanmış yükseliş trendini hızlandırdı. Ralli, Cuma günü de devam etti.

Yazının kaleme alındığı zaman itibarıyla Nisan vadeli işlemleri şu anda 39,40 dolar (%2) arttı ve 1.974,90 dolarda sabitlendi. Bu, altının bu hafta 74,90 dolar kazanarak Pazartesi gününün en düşük seviyesinden bugünün %4,3264’lük mevcut fiyatına doğru haftalık net kazanç sağladığı anlamına geliyor.

31 Ocak’taki fiyat artışına eklendiğinde, bu başarı derin bir gerçeği ortaya koyuyor. Bir aydan biraz fazla bir süre içinde (31 Ocak – 4 Şubat) altın fiyatları %10,94’lük bir yüzdelik artışla 194,90 dolar kazandı.

“Altın en içsel güvenli liman varlıklarından biridir”

Altın hem enflasyonist baskılara karşı mükemmel bir koruma sağlar hem de jeopolitik belirsizliğe ve artan enflasyona hızlı tepki verir. Altındaki son kazanımlar, hem enflasyondaki artışa hem de jeopolitik krize duyarlılığına dayanıyor. Bu örnekte, aynı anda meydana gelen bu iki olayın birleşimidir. Hem jeopolitik belirsizliğin hem de mevcut enflasyonist baskıların aynı anda bu sinerjik etkisi altının küresel ekonomi üzerindeki etkisini büyüttü.

En endişe verici olanı, Ukrayna’daki jeopolitik krizin enflasyonist baskılara yeni bir katman eklemesi. Birkaç ay önce Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi düşünülemezdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri egemen bir ülke, başka bir egemen ülkeyi sahte bahanelerle işgal etmedi. Rusya, eylemlerinin doğu Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçıları korumak için barış gücü olarak hareket etmek olduğunu iddia ederken, bu iki bölgenin artık bağımsız ülkeler olduğunu duyurdu. Ancak gerçek şu ki, Rusya’nın niyeti, ordusunu yok etmek ve hükümetini devirerek Rusya’ya sempati duyan bir kukla hükümet kurmaktı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce enflasyonist seviyeler zaten 40 yılın en yüksek seviyesindeydi. Son veriler, TÜFE’nin (tüketici fiyat endeksi) yıllık %7,5’e ulaştığını gösterdi. Bu, Şubat 1982’den bu yana en yüksek enflasyon seviyesidir. Son olaylara göre, enflasyonist seviyelerin daha da yüksek bir seviyeye çıkacağı kesin.

Enflasyonu yükselmesi doğrudan iki ana faktöre bağlanabilir. Birincil katalizör, doğrudan varil başına 115 dolardan işlem gören ham petrolün artan maliyeti. İkincisi, Ukrayna’nın Avrupa’ya ihraç etmek için tarım ürünleri üretme kabiliyetinin azalmış veya ortadan kalkmış olması.

Altın, tüm zamanların en yüksek seviyesine meydan okuyabilir

Ukrayna işgalinin mevcut enflasyon seviyeleri üzerindeki etkisinin bariz sonucu çok derin. Enflasyonist baskıların, hayatta kalmak için bu mallara ihtiyaç duyan küresel vatandaşlar için aşırı zorluklara neden olacak şekilde daha yüksek seviyelere çıkmaya devam edeceğini neredeyse kesinlikle garanti ediyor.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, altın çok iyi bir performans gösterdi ve çarpıcı bir fiyat artışı yaşadı. Kıymetli sarı metal, siyasi belirsizlik ve yüksek enflasyon dönemlerinde diğer yatırım sınıflarına karşı bir koruma olarak değer kazanmaya devam etmesi gereken bir güvenli liman varlığı olarak hareket ediyor. Üzücü gerçek şu ki, Ukrayna’daki mevcut çatışma büyük olasılıkla hızlı ve barışçıl bir çözüme sahip olmayacak. Bitmesi uzun bir zaman alacak.

Bu varsayıma dayanarak, Ukrayna/Rusya krizinin hızlı bir şekilde çözülemeyeceği ve mevcut enflasyon seviyelerinin daha yüksek seviyelere tırmanmaya devam edeceği neredeyse kesin. Bu varsayım doğruysa, bir noktada altının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.088 dolara meydan okuyacağını ve yeni bir rekor fiyatla işlem göreceğini varsaymak kolay.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir