Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.263
% 1.28
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.263
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Japonya dijital para alanında bir ilki denemeye hazırlanıyor

Investing.com – Kripto paralar, dijital ödeme sistemlerinde hızla benimsenirken bu konuda yeni bir gelişme de Japonya’dan geliyor. Japonya’nın en büyük 3 bankasının önderliğinde 70 kurumundan oluşan birlik, 2022 yılında Japon yeni tabanlı dijital para kullanımına başlama planlarını duyurdu. 

Çarşamba günü konuyla ilgili bir basın toplantısını düzenlendi. Toplantıda oluşturulan konsorsiyuma liderlik eden Japonya kripto para borsası DeCurret’in CEO’su Kazuhiro Tokita yen destekli dijital para ile ilgili bilgi verdi. Reuters’ın haberine göre dijital para biriminin şirketler arasındaki büyük ölçekli fon transferlerinin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşeceği ortak kullanılacak bir platform oluşturulacağı dile getirildi. Şu an para biriminin adının geçici olarak “DCJPY” olduğu bildirilirken dijital para, bankada bulunan itibari para mevduatlarıyla desteklenecek.

DCJPY projesine Japonya’nın büyük bankaları öncülük ediyor

Japonya’da dijital ödemeler için ortak bir ödeme altyapısı için görüşmelerin geçen seneden bu yana devam ettiği biliniyor. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, Mizuho Financial Group Inc ve Sumitomo Mitsui Financial Group gibi ülkenin önde gelen bankalarının önderlik ettiği ekip, önümüzdeki günlerde test çalışmalarını tamamlayacak. Japon yeni destekli dijital para biriminin en geç 2022 yılının ikinci yarısında kullanıma başlanması hedefleniyor. 

Eski Japonya Finansal Hizmetler Dairesi Başkanı ve şu an DeCurret borsasına özel danışmanlık hizmeti veren Toshihide Endo, olası bir merkez bankası dijital para birimine (CBDC) dem vurarak gündemdeki dijital para biriminin Japonya’da önümüzdeki yıllarda tedavüle çıkabilecek olan bir CBDC ile uyumlu olacağını dile getirdi.

Buna göre bu girişim, Japonya Merkez Bankası tarafından oluşturulabilecek bir CBDC için yol gösterici olma niteliği taşıyor. DCJPY ile ilgili elde edilen tecrübeler ülkenin dijital para birimi için son derece önemli bir kazanım gözüyle bakarken yetkililer, özel şirketlerle yakın bir çalışma yapabilir. Bu bağlamda Japonya Finansal Hizmetler Kurumu ve Japonya Bankası gözlemcileri de süreci yakından takip eden devlet kurumları konumunda. 

Japonya CBDC için örnek oluşturabilir

DCJPY, banka mevduatlarıyla destekleneceği için kişi ve kurumlar hesap oluşturduktan sonra bu hizmeti kullanabilecekler. İşlem alt limiti 1 yen olarak düşünülürken kullanıcı sayısının yüksek olacağı düşünülüyor. Zira Japonya’da elektronik para kullanım oranı oldukça yüksek. 

Farklı sektörlerdeki kurumlar ile geniş ödeme ağının oluşturulması ise ödeme maliyetlerini azalması ve hızlı bir fon transferi sunması açısından avantajlı olarak kabul ediliyor. Ayrıca bankada tutulacak olan mevduatlara sabitlenmesi projeye olan güveni de artırıyor. 

Dünya hükümetleri ise Blockchain teknolojisini benimseme yolunda çalışmalarına hızla devam ediyor. Birçok ülkenin merkez bankası, potansiyel bir dijital para çıkarma çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda en çok ilerleme kaydeden ülke Çin olurken henüz Japonya’da bu yönde atılmış somut bir adım yok. 

Ülkede özel sektör tabanlı CBDC’ye benzer bir dijital para birimini test aşamalarından başarılı şekilde geçip kullanıma başlanması önemli bir gelişme olarak görülüyor. Bu proje, aynı zamanda olası yen destekli merkez bankası dijital para birimi için iyi bir örnek çalışma olabilir. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir