Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.922
% 3.52
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.922
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Japon Mitsubishi UFJ bankası kendi kripto parasını çıkaracak

Investing.com – Japonya merkezli banka Mitsubishi UFJ Trust, finansal operasyonlarını düzenlemek için kendi sabit kripto varlığını çıkarmayı planladığını açıkladı. AsiaNikkei’nin haberine göre Tokyo merkezli Japonya’da varlık bakımından en büyük banka konumunda bulunan Mitsubishi UFJ Trust, sabit kripto varlığını ödeme sistemine entegre edecek.

Japon yenine sabitlenecek olan kripto varlıkla yaklaşık 1,5 milyarlık varlığı yöneten bankanın kripto para birimleriyle aktif şekilde faaliyete başlaması bekleniyor.

Japonya’da menkul kıymet işlemlerinin tamamlanmasının 2 günü bulması ve yüksek işlem ücretleri nedeniyle banka kendi kripto varlığı aracılığıyla menkul kıymet işlemlerini gerçekleştirmeyi hedefliyor. Böylece banka, ödeme süreçlerini daha verimli ve düşük maliyetli hale getirmeyi amaçlıyor.

Japonya Merkez Bankası da CBDC araştırmalarına devam ediyor

Japonya Merkez Bankası, geçen yıl merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çalışmalarına başladığını duyurmuştu. Japonya, şimdiye kadar Çin’in dijital yuanı hayata geçirmesine rağmen bu süreçte daha temkinli hareket etmeyi tercih ediyor.

Bunun yanında geçen sene Kasım ayında kendi kripto para birimini çıkarma niyetini açıklayan Mitsubishi UFJ Trust ile birlikte ülkenin en büyük bankalarından oluşan 70 finans kuruluşu, DCJPY adı verilen yen tabanlı ortak bir para birimini piyasaya sürdü.

Uzak doğu ülkesinde sabit kripto varlıklarla ilgili çalışmalarla menkul kıymet ticaretinde Blockchain kullanımının daha da artması hedefleniyor. Geçen ay Mitsui Group’un altına sabitlenmiş bir sabit kripto varlığın çıkarılacağı duyurulmuştu. ZipangCoin (ZPG) adı verilen kripto paranın büyük kripto para borsalarında ticaretinin yapılabileceği söyleniyor.

Mitsui sabit kripto varlığı, Londra Metal Borsası’ndaki altın fiyatına bağlanacak. ZPG tokeninin değeri bir gram altına eşit olacak ve ödemesi Sumitomo Mitsui Banking tarafından garanti edilecek.

Japonya’da sabit kripto varlıkların düzenlemeleri

Japonya, özellikle sabit kripto varlıklar konusunda sıkı düzenlemeler getirme niyetinde. Bundan dolayı 2023’te piyasa sürülmesi beklenen Mitsubishi UFJ Trust tokeninin kullanımına başlamadan önce ciddi bir düzenleyici denetlemesinden geçmesi bekleniyor.

Japonya’da kripto paralar her geçen gün daha fazla benimseme görse de Japon hükümeti, sabit kripto varlıklar konusunda son derece temkinli. Bazı yetkili isimler, dijital varlık sektörünün finansal istikrarı bozabilme potansiyeline sahip olduğu konusunda endişelerini dile getiriyorlar. Alınan önlemler kapsamında ise Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), 2020 yılında kripto varlık sınıfı düzenlemeleri için piyasayı izlemekle görevli bir departman kurdu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, ülkede sabit kripto varlık ihracı yapacak olan finansal kuruluşların 2026 yılında piyasaya sürülmesi beklenen Japonya Merkez Bankası Para Birimi ile rekabet edeceklerini düşünüyor.

Diğer yandan ülkede geçen yıl kripto varlık işlemlerinin, bir önceki yıla göre %50’den fazla artarak yaklaşık 103 trilyon yen (yaklaşık 900 milyar dolar) ulaştığı bildiriliyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir