Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.797
% 1.08
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.797
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

İşte 5 Grafikte LUNA ve UST Çöküşünün Perde Arkası!

Terra’nın stablecoin’i UST tüm çabalara rağmen henüz 1 dolara yaklaşamadı. LUNA fiyatı, 119.18 dolar ATH seviyesinden %99.98 indirimli işlem görmesine rağmen yatırımcı bulamıyor. Coindesk analizleri Sam Kessler ve Sage D. Young, LUNA ve UST çöküşünü 5 grafikle aydınlatıyor. Terra (LUNA) ve UST neden çöktü? Terra toparlanacak mı?..

LUNA ve UST neden çöktü? 5 grafik ile cevaplayalım

Terra (LUNA) bugün neredeyse tamamen çöktü. UST stablecoin, son üç gündür 1 doların altında kalmaya devam ediyor ve fiyat istikrarını destekleyen LUNA, 2022’nin zirve fiyatından neredeyse %99.96 değer kaybetti.

Terra’nın geçen hafta neden çöktüğünü anlamak önemli. Terra için işlerin ters gittiğine dair ilk işaretlerden biri, Anchor’daki UST mevduatları Cumartesi günü düşmeye başladığında geldi. Anchor, UST’lerini platforma yatıran kullanıcılara yılda %20’ye varan getiriler sunar. UST Cumartesi günü geç saatlerde düşüşe başlamadan önce, Anchor UST’nin tüm dolaşımdaki arzının %75’ine ev sahipliği yapıyordu. Yani toplam dolaşımdaki 18 milyar dolarlık arzın 14 milyar dolarlık UST’sine.

Anchor’da çok fazla UST’nin kilitli kalmasıyla, çoğu yatırımcının stablecoin’i yalnızca Anchor getirilerini elde etmek amacıyla satın aldığı ortaya çıktı. Anchor’ın yüksek getirilerinin sürdürülemez olduğu da söyleniyordu. Terra gelişicileri Terraform Labs (TFL) ve büyük destekçileri tarafından yapay olarak desteklendiği iddialar arasındaydı. Daha az getiriler yerine, yatırımcıları Terra ekosistemine çekmek için şişirilmiş Anchor getirileri kullanıldı. Uzmanların sorunu Terra ve ortaklarının yatırımcıları ancak bu kadar uzun süre sübvanse edebilecek rezerve sahip olmalarına dayandırıyor

UST neden çöküyor?

Anchor, getiri oranlarını hiçbir zaman çok fazla düşürmek zorunda kalmamış olsa da, UST mevduatları bu haftanın başında keskin bir düşüşle 14 milyar dolardan 3 milyar dolara kadar düştü. UST’nin birincil merkezinden çok fazla para akması, UST protokolünün tamamında büyük bir güven kaybına işaret ediyordu. UST için Anchor’ın ötesinde birkaç başka kullanım durumuyla birlikte, platformdan yapılan çoğu para çekme işlemi muhtemelen açık piyasada sonuçlandı.

Beklenebileceği gibi, Anchor’dan açık pazara yapılan büyük göç, Terra ekosistemi üzerinde büyük satış baskısı yarattı. Algoritmik bir stablecoin olan UST, bir dizi zincirleme basma ve yakma mekaniği kullanarak 1 dolar civarında sabitlenmek için rezervi LUNA ile birlikte çalışır. Teoride, bu mekaniklerin 1 dolar değerinde UST’nin 1 dolarlık LUNA’yı basmak için kullanılabilmesini sağlaması gerekiyor.

Muazzam satış baskısı, hem LUNA hem de UST fiyatlarında keskin düşüşlere yol açtı

Sonunda, LUNA’nın piyasa değeri ilk kez UST’ninkinin üzerine çıktı. Artık her 1 dolarlık UST için 1 dolar değerinde LUNA olmadığında, bazı dikkatli yatırımcılar tüm sistemin iflas edeceğinden korktular (çünkü UST sahiplerinin tam ölçekli bir banka olması durumunda LUNA’ya “para çekmenin” net bir yolu olmayacaktı).

Destek için tüm rezervi satışa çıkarıldı

UST’nin fiyatını desteklemek için, Terra’nın resmi sabitleyici savunucuları olan Luna Foundation Guard (LFG), yeni oluşturulan Bitcoin rezervlerinde 2 milyar doların üzerinde konuşlandırdı. Kurucu ortaklardan Do Kwon, Terra’nın savunmaya ihtiyaç duyması durumunda Terra’yı durdurmak için son aylarda BTC’yi piyasadan süpürmeye başladı.

Bu mekanizmanın ilk (ve belki de son) testinde, Luna ekibi, profesyonel piyasa yapıcılara milyarlarca dolar değerinde rezerv varlık “ödünç verdi” ve bu süreçte LFG’nin cüzdanlarını neredeyse tamamen boşalttı. Şimdi, LFG boş rezervlerini yeni yatırımcılarla doldurmak için mücadele ederken, piyasa yapıcılar borsalara ve likidite havuzlarına kurtarma sermayesi dağıtarak Terra’nın sabitleyicisini aktif olarak savunma arayışındalar.

Terra’nın rezervlerinden kurtarma sermayesi, Salı günü UST ve Luna fiyatlarını yükselterek mütevazı bir başarı elde ederken, her iki token’in fiyatları da Çarşamba sabahının erken saatlerine kadar son derece volatildi.

Bu noktada, sorunsuz bir UST iyileşmesi için tüm yollar kapalı gibi görünüyordu. coinmuhendisi.com haberlerinde yer verdiğimiz üzere Do Kwon, Twitter’da bir Terra kurtarma planının çalıştığını duyursa da, projeye olan piyasa güveni diplere ulaştı. Bir noktada, bu yılın başlarında 120 doların üzerinde fiyatlandırılan LUNA, bir doların altına düştü. UST kısa bir an için 0,03 doların altına düştü ve bu da “istikrarlı” stablecon’in istikrarını yeniden kazanıp kazanamayacağına dair sorulara yol açtı.

UST’yi kurtarmak için kullanılan yüz milyonlarca dolarlık Bitcoin’in çoğu muhtemelen bu hafta başlarında doğrudan piyasaya satıldı. Terra’nın sabitlenmesini savunmayı ümit eden yatırımcılar için BTC olmayan para birimlerine nakit çıkışları gerekliydi.

BTC net transfer hacimleri çizelgeleri bu hikayeyi anlatıyor ve 9 ve 10 Mayıs’ta Terra’nın rezervleri ilk kez konuşlandırıldığında büyük hacim artışları gösteriyor. Terra, bu artışların tamamını hesaba katmasa da, serbest bırakılan Terra rezervlerindeki milyarlarca dolar kesinlikle bir etki yaratacaktı.

Terra’nın (LUNA) BTC rezervi muhtemelen satış baskısını tetikledi

UST’nin piyasa üzerindeki etkisi, bu haftaki tüm kaosun ortasında önemli bir dipnot. Merkezi olmayan finansın temelini oluşturan stablecoin’lerin neden yalnızca bireysel yatırımcılar için risk oluşturmadığını, aynı zamanda sorumlu bir şekilde yönetilmezse tüm kripto ekosistemi için sistemik bir risk oluşturduğunu hatırlatıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir