Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.778
% 5.39
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.778
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Intel, İsrailli çip üreticisini satın alıyor

Intel Corp., CEO Pat Gelsinger’in daha önce taşeron firmalarca sağlanan çip üretim işlerini kendi bünyesine katma çabaları kapsamında İsrailli Tower Semiconductor Ltd. şirketini 5,4 milyar dolara satın alımına onay verdi.

Şirketin yönetim kurulu 12 ay içinde tamamlanması beklenen anlaşmayı onayladı.

Geçen sene CEO görevini devralan Gelsinger, dünyadan birçok şirket için çip üreten Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. şirketiyle bu alanda rekabet etmeyi hedefliyor. Gelsinger şirketin çip teknolojilerinde tekrar liderliğe oynaması kapsamında üretim tesislerini modernize etmek ve yeni fabrikalar inşa etmeyi hedefliyor.

Intel, Tower satın almasıyla yeni müşteriler ve uzmanlık tecrübeleri edinmiş olacak. Çip üretme endüstrisi farklı tipte çip ve tasarım alanında tecrübe sahibi olunmasını gerektiriyor. Gelsinger, Intel’in bu alanda daha önce yeterince başarıya ulaşamasının nedenini kararlılık eksikliği olarak tanımlıyor.

Intel kurulduğu günden bu yana sadece kendi tasarladığı çipleri üretiyordu. Tower güç idare çipleri, görüntü sensörleri ve birçok farklı tipte yarı iletken üreten bir şirket olarak öne çıkıyor. Bloomberg’in verilerine göre firmanın müşterileri arasında Analog Devices Inc. ve Broadcom Inc. gibi şirketler bulunuyor.

Her ne kadar olumlu bir hamle olarak görülse de TSMC’nin yıllık 56 milyar dolarlık satışı ile karşılaştırıldığında Tower’ın 1,3 milyar dolarlık hacmi ölçek açısından Intel’e katacaklarının sınırlı olacağı belirtiliyor.

Analistler 2022’de TSMC’nin satışlarının yüzde 27 artacağını öngörüyorlar. Sektöre öncülük eden firma endüstri gelirlerinin yüzde 50’sini elde ederken aralarında Advanced Micro Devices Inc. ve Nvidia Corp. gibi Intel’in önde gelen rakiplerine çip üretiyor.

1990 yılında kuruldu

Tower firması ise 1990 yıllarının başında birkaç şirketin birleşimiyle kuruldu. Şirketin Teksas’ta da bir fabrikası bulunuyor.

Tower anlaşması Gelsinger’in Intel’i tekrar çip üretiminde öncü konuma getirme planının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Firma aynı zamanda Avrupa’da yeni tesisler ve ABD Ohio’da 20 milyar dolar değerinde bir fabrika kuruyor. Bu harcama dalgası Intel’in kar marjları üzerinde belirgin bir baskı oluştururken yatırımcı tarafında da endişelere yol açıyor.

Şirketin getirileri geçtiğimiz çeyrek analizlerinin altında kalarak hayal kırıklığı yaratan bir görünüm ortaya koymuştu. Ne var ki Intel kar marjlarının 5 sene içinde tarihi zirveyi görmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Üretimin kayda değer kısmının Asya’ya kaydığından şikayet eden Gelsinger’in, şirket kaynakları yanında ABD ve Avrupa’da yeni üretim tesisleri kurmak için devlet desteği arayışını da sürdürdüğü belirtiliyor.

Geçtiğimiz ay gelen getiri raporları sonrası verdiği röportajda, “Bu şirket olarak bizim için büyük bir yatırım döngüsü” diyen CEO, “Intel için doğru olmasının yanında endüstri ve ülkemiz için hayati önemde bir hamle” değerlendirmesinde bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir