Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.935
% 0.58
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.935
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

İngiltere Merkez Bankası, kripto düzenlemeleri hakkında yeni bir görüş bildirdi 

Investing.com – İngiltere Merkez Bankası (BoE), bugün yaptığı açıklamada kripto para piyasaları hakkında son görüşlerini paylaşırken ülkenin sektör düzenlemeleri hakkında bazı ipuçları verdi. 

İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada kripto sektörünün geleneksel piyasalara göre nispeten daha küçük olmasına karşın düzenlenmemesi durumunda ilerleyen dönemlerde finansal istikrarı riske atabileceği görüşü paylaşıldı.

Kripto paralar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası bir kez daha dünya gündemine oturdu. Geçen aydan bu yana devam eden tartışmalarda Rusya’nın ülkeye uygulanan yaptırımları aşmak için kripto paraları kullanabileceği senaryosu bir süre gündemi meşgul etti.

İngiltere Merkez Bankası Mali Politika Komitesi, bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada kripto varlıkların mevcut yaptırımları aşmak için yeterince büyük bir pazara sahip olmadığı görüşü çerçevesinde bu olasılığın düşük olduğunu vurguladı. Ancak temkinli görüş bildiren komite, finansal sistemin bütünlüğünü korumak için etkili bir kamu politikasının oluşturulması gerekliliği üzerinde durdu. 

Mali Politika Komitesi’nin yaptığı açıklamanın devamında kripto varlıkların finansal istikrara yönelik riskleri şu an sınırlı olarak görülürken büyüme hızının bu şekilde devam etmesi durumunda gelecekte risklere yol açabileceği belirtildi. Yapılan öneri ise şu an düzenleyici çerçevenin dışında hareket eden başta Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıkların ülkede menkul kıymetler yasasına tabi olması yönünde şekilleniyor.

Kripto para piyasaları son 2 yılda 10 kat büyüdü

Kripto para sektörü 2020’nin ilk aylarından başlamak üzere 2021 sonuna kadar yaklaşık 10 kat büyüme gördü. Şu an piyasa 2 trilyon dolara yakın değere sahip ve 18.000’den fazla kripto varlık olduğu biliniyor. Kripto paraların toplam piyasa değeri ise son verilere göre küresel finans piyasalarının sadece binde 4’ünü oluşturuyor.

Komite, kripto paraların mevcut finansal hizmetlere eşdeğer olacak şekilde düzenlemesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası, sektörün tam olarak yasalara tabi olana kadar sıkı şekilde kontrol altında alma niyetinde. Öyle ki yakın zamanda ülkede hizmet veren bankalar ve yatırım şirketleri sektöre olan ilgi artışlarından dolayı uyarıldı.

İngiltere Merkez Bankası Mali Politika Komitesi, kripto endüstrisinin alt sektörlerinden olan sabit kripto varlıklara da ayrı bir paragraf açıyor. Komite, itibari para birimleri veya diğer finansal varlıklarla desteklenen sabit kripto varlıkların volatil dönemlerde düzenleyici eksikliğinden dolayı teminat tutarını karşılayamayacak şekilde hareket etmesinin finansal istikrarı önemli ölçüde etkileyebileceği görüşünü paylaştı. 

Mali Politika Komitesi (FPC), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Finansal Yürütme Otoritesinin (FCA) önümüzdeki sene sabit kripto varlık kuralları üzerine çalışmalarını artırabileceğini ve bu özellikteki kripto varlıklar için düzenleyici bir model oluşturulacağını söyledi.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir