Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.817
% 2.06
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.817
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

IMF, kripto paraların küresel çapta düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor

Investing.com – Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto para düzenlemelerinin kapsamlı şekilde ele alınmasını gerektiren yeni bir blog yazısı yayımladı. 

Kripto para endüstrisinin her geçen gün büyüyen çevresi, geleneksel finans sistemiyle entegrasyonunu artırıyor. Bu konuyu gündemine alan IMF, dünya üzerindeki yasa koyucuların henüz düzenlenmemiş kripto sektöründen kaynaklı riskleri takip etmekte zorlandığını düşünüyor. Bu konudaki iddiasını bir adım daha öteye götüren kurum yetkilileri, finansal istikrar için risk oluşturan bu durumun bazı gelişmekte olan ülkelerde sistematik risklere dönüşebilme ihtimali üzerinde duruyor.

IMF para ve sermaye piyasaları bölümü müdürü Tobias Adrian, para ve sermaye piyasaları bölümü müdür yardımcıları Dong He ve Aditya Narain tarafından paylaşılan blog yazısında kripto para piyasalarının kırılganlığı üzerinde de duruldu. Buna göre kripto para piyasalarının Omicron varyantına yönelik tepkilerinin piyasada hızlı sermaye akışlarına neden olduğu vurgusu yapılarak bunun düzenleyici önlemler eksikliğinde ülke piyasalarını istikrarsızlaştırıcı bir etkiye yol açabileceği belirtildi.  

Kripto para piyasalarının 2,5 trilyon dolar seviyelerinde önemli bir değer taşıması, IMF yetkililerine göre bir köpük oluşumu olabilir.

IMF’ye göre kripto varlıklardan kaynaklı finansal riskler neler?

Uluslararası Para Fonu, kripto varlıklarla ilgili olarak öne çıkan zorluklar arasında değerlemenin belirlenmesi, risklerin tanımlanması, izlenmesi ve yönetimi gibi faktörleri görüyor. Bu zorluklara bağlı olarak gelişmekte olan ekonomilerde kripto para yatırımlarının artmasının, yerel para biriminin yerine geçmesi, para politikası önlemlerinin aşılması gibi risklere neden olabileceği düşünülüyor. Buna göre ülkelerin “kriptolaştırma” riskiyle karşı karşıya kalabileceği endişesi de dile getirildi.

Diğer yandan kapsamlı uluslararası standartların oluşturulmasının risklerin önüne geçerek faydalı kripto varlık ürünleri ve uygulamaları için elverişli bir ortama zemin hazırlayacağı düşünülüyor.

Düzenlenmelerin ülke özelinde yapılmasının yeterli olmayacağı görüşünde olan IMF yetkilileri Finansal İstikrar Kurulu tarafından kripto varlıkların düzenlenmesi için belirli standartlara sahip dünya çapında kapsayıcı bir çerçevenin geliştirilmesi üzerinde duruyor. Düzenleyici önlemlerin küresel çapta koordine edilmemesi durumunda ise ülkelerin sermaye kayıpları riskiyle karşı karşıya kalabileceği düşünülüyor.

Küresel düzeyde düzenleme çalışmaları hangi konuları kapsıyor?

Kripto para endüstrisinden fayda sağlamak için düzenlemelerin ülke bazında değil de küresel çapta olması gerektiğine vurgu yapan IMF, düzenleyici çerçevenin ana başlıklarının ne olması gerektiği konusunda da görüş iletti.

IMF yetkilileri tarafından kaleme alınan makaleye göre düzenleyici çerçeve 3 ana başlık içermeli. 

Bunlardan ilki kripto varlık hizmet sağlayıcılarının lisanslı kuruluşlar olması. Bu kuruluşların geleneksel finans hizmet sağlayıcılarıyla benzer yasalara tabi tutulması ve ayrıca rezervlerin depolanması, transferi, takası gibi işlemlerin mutlak suretle denetlemesi gerekliliği üzerinde duruluyor.

Küresel anlamda düzenlemeye tabi olması gereken başka bir konu ise kripto varlıkların ve sabit kripto paraların ana kullanım durumlarına göre denetlenmesi. Bu konuya örnek veren yetkililer, yatırıma yönelik varlıkların menkul kıymetler düzenleyicisi; ödemelere yönelik varlıkların ise merkez bankaları ve ödeme gözetim otoriteleri gibi kuruluşlar tarafından denetlenmesi gerektiğini belirttiler.

Küresel olarak düzenlemeye tabi olması gereken diğer bir konu ise yetkili kurumların kripto para ticaretiyle ilgili finansal kurumlar hakkında düzenli raporlama yapmaları gerekliliği olarak görülüyor.

IMF, kripto düzenlemelerini ele alan son blog yazısında teknolojik, yasal, düzenleyici zorlukların üstünden gelmek için uluslararası iş birliğine acil şekilde ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Diğer yandan Kripto için küresel çapta kapsamlı, net ve koordineli bir düzenleyici yaklaşımın oluşturulmasının çok kolay olmadığı kabul ediliyor. Ancak şimdiden başlanılması durumunda bu yeni teknolojinin faydalarından yararlanılabileceği ve finansal istikrarın korunabileceği vurgusu yapıldı.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir