Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$63.919
% 3.74
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.919
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Hindistan kripto para yasa tasarısını erteleyecek mi?

Investing.com – Kripto para endüstrisinin son zamanlarda yakından takip ettiği Hindistan’da kripto para yasa tasarısının erteleneceğine dair söylentiler artıyor.

Hindistan yerel kaynaklarından gelen bilgilere göre Hindistan hükümeti, henüz kripto mevzuatıyla ilgili taslağı tam anlamıyla tamamlayamadığı için parlamentoda ele alınması pek mümkün görünmüyor.

Son gelişmelere göre Bakanlar kurulu önerilen yasayı kabul etmedi. Narendra Modi’nin önderlik ettiği hükümet ise kripto paralarla ilgili yasa taslağına son halini vermeden önce bir süre daha görüşmelere devam etmek istiyor. Bundan dolayı parlamento oturumu bu hafta sona ereceğinden Hindistan’da bir kripto yasasının çıkması pek olası gözükmüyor.

Parlamento oturumunun bu haftaki programında kripto düzenlemeleri görülmedi

Diğer yandan Hindistan Parlamento oturumunun son hafta programına bakıldığında kripto para tasarısıyla ilgili bir ibarenin bulunmaması, yasanın ertelenme ihtimalini güçlendiriyor. Geçen ay konuyla ilgili olarak parlamento web sitesinde olası bir kripto tasarısının Hindistan Merkez Bankası dijital para birimi geliştirmesine öncü olması gerektiği vurgulanmıştı. Ayrıca niye, kripto para birimlerinin yasaklanması şeklindeydi. Diğer yandan geçen yasaklama sesleri yükselirken Blockchain kullanımını teşvik etmek için belirli muafiyetler uygulanması gerektiği görüşü de dikkat çekiyordu.

Hindistan’da çıkabilecek bir kripto para yasası, genel piyasa için son derece önemli olarak görülüyor. Zira Hindistan, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi ve ülkede kripto para ticareti hızlı şekilde büyüyor. Öyle ki Kripto analiz firmaları, 2021 yaz döneminde Hindistan kripto para piyasasının yüzde 600’ün üzerinde büyüdüğüne işaret etti.

Bu durum ülkede birçok farklı görüşün ortaya çıkmasına neden olurken kripto paralarını düzenleme konusu, sürüncemede kalıyor. Hindistan Merkez Bankası ise 2018 yılından beri kripto paralara karşı sert bir tavır sergiliyor, hatta kripto para işlemlerini yasaklayan bir karar almıştı. Ancak bu karar 2020 yılında Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Hindistan otoritelerinin kripto varlıklar konusunda farklı görüşlere sahip olması yasa taslağının bir türlü son şeklini almasına engel oluyor. Bu görüşler arasında Hindistan Merkez Bankasının kripto paraların yasaklanmasına ilişkin sert tavrı devam ederken hükümetin yasaklama niyeti yerine düzenlemelerle kontrol altına alınıp bu endüstriden yararlanma yönünde görüşleri hakim.

Hindistan Başbakanı kripto paralarda yasaklama yerine düzenlemeden yana

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, parlamentoya sunulmadan önce düzenlemeler konusunda nihai kararı verecek isim. Bunun yanında Modi, önceki görüşlerinde ifade ettiği gibi kripto para birimlerine net bir düzenleme getirip yanlış insanların eline düşmeden bu sektörden yararlanma niyetine sahip. 

Ancak hükümet içerisinde de kripto paralara temkinli yaklaşan isimler var. Hindistan Dışişleri Bakanı, son demecinde kripto paraların siber saldırılar dahil yasa dışı faaliyetlerde kullanımının artması durumunda yasaklanmasının daha uygun olacağını düşündüğünü söyledi.

Son gelişmelere bakıldığında dünyanın en kalabalık ülkesinde olası bir kripto para yasası üzerinde tartışmalar devam edecek gibi gözüküyor. Bu durumda Hindistan’ın olası bir kripto para yasasını 2022 yılına erteleme olasılığı daha yüksek duruyor.

Yazar: Günay Caymaz

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir