Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$64.387
% 1.55
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 64.387
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Hal Finney Kimdir?

Hal Finney

Hal Finney Kimdir?

Hal Finney, Amerikalı bir yazılım geliştiricisi ve bilgisayar bilimcidir. Bitcoin’e ilk katkıda bulunan kişilerden biri olarak tanınmaktadır.

Bitcoin, bir devrin başlangıcı sayılacak şekilde modern dünya teknolojisinde atılan adımların en büyüğü. 2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin’in arkasındaki isimler, mevcut durumda hala merak edilen konular arasında. Kurucusu olarak tanımlanan Satoshi Nakamoto’nun kim ya da kimler olduğu bilinmemekte ve hakkında birçok tahmin yürütülüyor. Nakamoto haricinde birçok ismin, Bitcoin’in hayatlarımıza girmesinde katkıda bulunduğu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu isimlerden biri de Hal Finney.

1956 doğumlu Hal Finney’in tam adı, Harold Thomas Finney’dir. Amerikalı bir yazılım geliştiricisi ve bilgisayar bilimci olan Finney, Coalinga, California’da doğdu. İş hayatının temellerini attığı eğitim hayatında da başarılı olan Finney, mühendislik alanında Caltech’ten derece ile mezun oldu. Finney kariyerindeki ilk adımları, Adventures of Tron , Armor Ambush, Astrosmash ve Space Attack gibi video oyunları geliştiren bir şirkette bilgisayar oyunları alanında çalışmaya başlayarak attı.

Finney, Cypherpunks topluluğunun üyelerinden biri. Cypherpunks, güçlü kriptografinin ve gizliliği artıran teknolojilerin yaygın kullanımını savunan kişilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluk. Hal Finney de kriptografi ve dijital gizliliğin önemli bir savunucusu olmuştur. Ayrıca kriptografi konusunda ileri düzey bilgiye sahip Finney, dünyanın sayılı kriptografi uzmanlarından biridir. Bitcoin ile tanışmadan önce, 2004 yılında ilk yeniden kullanılabilir iş kanıtı olan PoW (Proof of Work) sistemini geliştirdi.

Hal Finney Kimdir ?

Bitcoin ve Hal Finney

2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayımlanan whitepaper sonrasında Finney, Bitcoin projesinin en sadık savunucularından biri olmuştur. Bitcoin ile ilk karşılaşmasında çok umut verici bir fikir olduğunu belirtmiştir. 2009 yılının Ocak ayında Satoshi Nakamoto’nun Hal Finney’e gönderdiği 10 BTC’lik transfer Bitcoin ağındaki ilk transfer olarak kayıtlara geçti. Bu anlamda Finney, Bitcoin için önemli bir isim haline gelmiş ve topluluk tarafından da saygı duyulan biri olmuştur.

Her ne kadar Finney’in, Satoshi’den ilk 10 Bitcoin (BTC) aldığı bilinse de sahip olduğu Bitcoin (BTC) miktarını hiçbir zaman açıklamadı. Bunun yanı sıra, Bitcoin’i çıkaranlardan biri olması sebebi ile, değerinin milyonlarca dolar olduğu tahmin edilmektedir. Hal Finney, Satoshi Nakamoto ile aktif olarak iletişim halinde olmuş ve Bitcoin’in geliştirilmesine katkı sağlamıştır. Bitcoin ile birlikte Finney, bilgisayar bilimcisi, saygın bir kriptograf ve dünyanın en parlak bilgisayar programlama beyinlerinden biri olarak adını duyurmuştur.

Dorian Nakamoto ile 10 yıl boyunca aynı kasabada yaşamasından dolayı Hal Finney’in Satoshi Nakamoto olduğu da iddialar arasında. Ancak Finney yıllarca Satoshi Nakamoto olmadığını açıklamıştır. Ardından Satoshi ile e-posta mesajlarını ortaya çıkarmış ve birçok gazatecinin ikna olmasını sağlamıştır.

Bitcoin topluluğu tarafından büyük saygı gören Finney, 2013 yılının Mart ayında üzücü bir açıklamada bulundu. Satoshi tarafından geliştirilen Bitcoin forumu olan BitcoinTalk’ta yaptığı açıklamada Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalandığını belirten Finney, 28 Ağustos 2014’te hayatını kaybetti. Hal Finney, çalışmalarını son güne kadar sürdürmüş ve Bitcoin cüzdanlarını güçlendirmek için bir yazılım üzerine çalışmıştır. Bitcoin projesine katkıda bulunan ilk kişilerden biri olması sebebi ile Hal Finney, Bitcoin topluluğu için önemli bir kayıp olmuştur.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Hal Finney Kimdir?” te bir düşünce

  1. Pingback: Hal Finney'in eşi Bitcoin Yardım Etkinliğini Duyurdu | Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir