Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.728
% 1.51
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.728
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Haftaya Altın İçin Bu Tarihlere ve Seviyelere Dikkat!

Altın, yeni haftaya ağır düşüş baskısı altında başladı ve Pazartesi günü yaklaşık %2 kaybetti. Salı günü yetersiz bir toparlanma girişiminin ardından sarı metal 1.900 doların üzerinde tutunamadı ve Salı günü 1.872 dolarda iki aydan fazla bir sürenin en zayıf seviyesine dokundu, ancak kayıplarının büyük bir kısmını silerek haftayı 1.900 doların üzerinde kapattı.

Geçen hafta altın piyasasını etkileyen gelişmeler

Şanghay’ın koronavirüs karantinası dördüncü haftaya girerken, Çin Pazartesi günü Pekin’de toplu koronavirüs testi emretti ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin başkentinde karantinaya ilişkin korkuları artırdı. Buna karşılık, altın yaklaşık bir aydır ilk kez 1.900 doların altına düştü.

Bu arada, dolar güvenli liman akışlarından yararlandı ve altının omuzlarına ek ağırlık koydu. Çin ile ilgili endişelere ek olarak, uzayan Rusya-Ukrayna çatışması, yatırımcıların küresel bir ekonomik yavaşlama konusunda giderek daha fazla endişe duymasına neden oldu.

Altın, Salı günü gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizinde görülen %3’ten fazla düşüşün ortasında mütevazı bir toparlanma kaydetmeyi başarsa da, aralıksız dolar alımı altının yükseliş ivmesi kazanmasını zorlaştırdı. Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna’nın Ukrayna’da barış görüşmeleri düzenleme önerisini reddettiklerini ve nükleer bir çatışmanın risklerini hafife almamaları gerektiği konusunda uyararak doları daha da yükseltti.

Çarşamba günü hız kesmeyen dolar rallisi devam etti ve altın %1’den fazla değer kaybetti. Perşembe günü, ABD’den gelen veriler, ekonominin 2021’in dördüncü çeyreğinde kaydedilen %6,9’luk etkileyici büyümenin ardından yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış oranda %1,4 daraldığını gösterdi. Dolar biraz faiz kaybederken altın günü pozitif bölgede kapattı.

Hafta sonu öncesinde dolar satışlarının hızlanmasıyla altın toparlanmasını 1.900 doların üzerine çıkardı. ABD Ekonomik Analiz Bürosu Cuma günü yaptığı açıklamada, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi’nin Şubat ayındaki %6,3’ten Mart ayında yıllık bazda %6,6’ya yükseldiğini duyurdu. Cesaret verici bir not olarak, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Çekirdek PCE Fiyat Endeksi %5,3’ten %5,2’ye geriledi.

Gelecek haftanın gündemi, altını nasıl etkileyecek?

ISM Pazartesi günü ABD İmalat PMI’sını açıklayacak. Piyasalar, raporun imalat sektöründeki ticari faaliyetin Nisan ayında güçlü bir hızla genişlemeye devam ettiğini göstermesini bekliyor. Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre, beklenenden daha zayıf bir PMI verisi, doları düşüş baskısı altında kalmaya zorlayabilir ve altının yükselmesine yardımcı olabilir. Manşet PMI’nin yukarı yönlü sürpriz yapması durumunda, Çarşamba günkü çok önemli FOMC toplantısı öncesinde dolar bundan yararlanmakta zorlanabilir.

Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere, Fed’in politika faizini 50 baz puan artırması ve bilanço küçültme planını açıklaması bekleniyor. Fed için en olası senaryo, ABD Hazine bonoları ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini Haziran ayına göre sırasıyla 60 milyar dolar ve 35 milyar dolar azaltarak toplam düşüşü 95 milyar dolara getirmek. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Piyasaların bu eylemleri zaten fiyatladığını belirtmekte fayda var. 95 milyar dolardan daha az bir QE indirimi, Fed’in politika görünümünde hafif bir güvercin eğimi olarak görülebilir ve hacimli bir dolar satışını tetikleyebilir. Bu durumda ABD Hazine tahvil faizlerinin keskin bir şekilde düşmesi ve altının destek bulması muhtemel.

Fed’in faiz görünümüne ilişkin ileriye dönük yönlendirmesi de yatırımcılar tarafından yoğun bir şekilde incelenecek. CME Group FedWatch Tool’a göre, piyasalar önümüzdeki iki toplantıda toplam 125 baz puanlık (bps) faiz artırımını %94,5 olasılıkla fiyatlıyor. Politika açıklamasının veya FOMC Başkanı Jerome Powell’ın 2022’de 75 baz puanlık faiz artışı olasılığını doğrudan reddetmesi durumunda, doların aşağı yönlü bir düzeltme için daha fazla yeri olacaktır.

Öte yandan analist, yakın gelecekte 75 baz puanlık bir faiz artırımının masada olmasının, Fed’in agresif bir şekilde politikayı sıkılaştırma ve altının yerini tutmasına izin vermeme konusundaki istekliliğinin bir teyidi olarak değerlendirileceğini belirtiyor.

Cuma günü, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Nisan ayı istihdam raporunu yayınlayacak. Tarım Dışı İstihdam (NFP) Mart ayındaki 431.000 artışın ardından 400.000 artması bekleniyor. Fed politika yapıcıları, işgücü piyasası hakkında endişe duymadıklarını ve FOMC’nin politika görünümünün doların piyasa değerlemesinin birincil itici gücü olmaya devam edeceğini açıkça belirttiler. Bu arada analiste göre, Pekin’in karantinaya girmesi durumunda doların performansı ne olursa olsun altının kazanımlarının sınırlı kalması muhtemel.

Altın teknik görünümü ve altın duygu anketi

Piyasa analisti Eren Sengezer, günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesinin 50’ye doğru yükseldiğini ve düşüş momentumu kaybına işaret ettiğini ifade ediyor. Analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

Yukarı yönde, 1.930 dolar kilit direnç olarak hizalanıyor ve altın Fed’in politika duyurusu öncesinde bu seviye ile 1.900 dolar arasında bir konsolidasyon aşamasında kalabilir. 1.930 doların üzerinde bir sonraki engel, 1.960 dolardan önce 1.940 dolara denk geliyor. Altının günlük 1.900 doların altında bir kapanış yapması durumunda, bir sonraki düşüş hedefleri 1.880 dolar ve 1.870 dolar olarak hizalanır.

Ankete katılan uzmanların yarısı kısa vadede altının yükseleceğini düşünüyor. Bununla birlikte, bir haftalık görünümde 1.918 dolar olan ortalama hedef, sarı metalin kazançlarının teknik düzeltmeler olarak kalmaya devam edeceğini gösteriyor. Çeyrek görünüm, ortalama hedefin 2.000 doların üzerinde olmasıyla son derece boğa olarak devam ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir