Kriptolar:
29240
Bitcoin:
$63.072
% 2.61
BTC Dominasyonu:
%53.8
% 0.41
Piyasa Değeri:
$2.23 T
% 2.73
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.072
BTC Dominasyonu:
% 53.8
Piyasa Değeri:
$2.23 T

Haftaya Altın Fiyatı İçin Bu Gelişmelere ve Seviyelere Dikkat!

Finansal piyasalara hakim olmaya devam eden güvenli liman akışlarıyla altın fiyatı, Salı günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.070 doların üzerindeki çok yakın bir mesafeye geldi. Bununla birlikte, Perşembe günkü Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları arasındaki toplantı öncesinde, piyasa hissiyatında görülen olumlu değişim, altın fiyatı üzerinde ağır bir baskı oluşturdu ve onu 2.000 doların altına geri çekti. Piyasa analisti Eren Sengezer, sarı metal bir toparlanma gösterse de, yükselen ABD Hazine tahvil faizlerinin onun 2.000 doların üzerinde kalmasına izin vermediğini ve altının haftayı neredeyse değişmeden kapattığını belirtiyor.

Geçen hafta piyasalarda ne oldu?

ABD’nin hafta sonu Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamayı planladığına ilişkin haberler, hafta başında piyasaların riskten kaçmasına neden oldu. Ek olarak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy Pazar günü yaptığı bir video açıklamasında batıya Rusya’ya karşı yaptırımları artırma çağrısında bulundu.

Rus ve Ukraynalı delegasyonların üçüncü tur müzakerelerin ardından bir ateşkes veya ateşkese varma konusunda herhangi bir ilerleme kaydedememesi nedeniyle Salı günü piyasa havası bozulmaya devam etti. S&P 500 Endeksi, uzun bir sürenin en büyük bir günlük düşüşünde yaklaşık %3 kaybetti ve altın fiyatı Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviyesi olan 2.071 dolara yükseldi.

Çarşamba günü, Ukraynalı yetkililerin yorumları, çatışmanın tırmanmasına yönelik iyimserliği canlandırdı ve sarı metalin güvenli liman olarak ilgisini kaybetmesine neden oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Genelkurmay Başkan Yardımcısı Ihor Zhovkva, Ukrayna’nın diplomatik bir çözüme hazır olduğunu söyledi. Ek olarak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Alman Bild gazetesine Perşembe günkü görüşmelerin amacının savaşı bitirmek olduğunu söyledi ve Rusya’nın da aynı şeyi yapması halinde Ukrayna’nın belirli tavizler vermeye hazır olduğunu kaydetti. Altın fiyatı günlük %2,8 düşüşle 2.000 doların altına geriledi.

Bununla birlikte, risk rallisi kısa sürdü ve altın Perşembe günü bir toparlanma kaydetmeyi başardı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından ateşkes konusunda ilerleme kaydedemediklerini söyledi. Kuleba, “Saldırganlığı başlatan ülke bunu yapmak istemiyorsa savaşı durduramayız” dedi.

Öte yandan Lavrov, Ukrayna’nın tarafsız olmasını istediklerini yineleyerek, Ukrayna’ya Rusya’nın tekliflerini zaten sunduğunu hatırlattığını söyledi. Günün ikinci yarısında, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi ile ölçülen yıllık enflasyonun Ocak ayındaki %7,5’ten Şubat ayında %7,9’a yükseldiğini bildirdi. Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizi, bu verilerin ardından Şubat ortasından bu yana ilk kez %2’nin üzerine çıktı ve altının toparlanma ivmesini korumasını zorlaştırdı.

Coinmühendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere Cuma günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile görüşmelerde olumlu değişiklikler olduğunu söylemesinin ardından iyileşen piyasa havasıyla altın fiyatı düşmeye devam etti.

Gelecek hafta piyasaların gündeminde neler olacak?

ABD Merkez Bankası’nın, 16 Mart Çarşamba günü iki günlük FOMC politika toplantısı sona erdiğinde 25 baz puanlık bir faiz artırımı ile sıkılaştırma döngüsünü başlatması bekleniyor. Ocak toplantısının ardından FOMC politika yapıcıları, Mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı olasılığını büyük ölçüde reddetti. Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik görünüm ve enflasyon üzerindeki belirsizliği artırmasına rağmen, Fed’in çift doz faiz artırımıyla piyasaları şaşırtması pek olası görünmüyor.

Bunu söyledikten sonra, FOMC Başkanı Jerome Powell, bir sonraki toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha teyit ederek daha agresif politika sıkılaştırmasının kapısını aralayabilir. Ham petrol fiyatları, Şubat ayındaki %8’lik artışın ardından Mart ayında yaklaşık %15 arttı, bu da enflasyonun muhtemelen artan bir hızla yükselmeye devam edeceğini gösteriyor. Eren Sengezer, etkileyici Şubat istihdam raporunun, politika yapıcıların işgücü piyasası koşullarını iyileştirmek yerine enflasyonu kontrol etmeye odaklanmasına izin vereceğini belirtiyor.

CME Group FedWatch Tool’a göre, piyasalar şu anda %57,9 olasılıkla Mayıs’ta 25 baz puanlık bir faiz artışı daha fiyatlıyor. Analiste göre, ABD T-tahvil faizleri şahin bir politika görünümü üzerinde yükselmeye ve altın üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek. Diğer taraftan analist, daha az olası bir senaryo olan güvercin bir sürprizin, T-tahvil faizlerinin güneye dönmesine ve altının bir ayağın yükselmesine neden olabileceğini hatırlatıyor.

Şubat Perakende Satışları ABD ekonomisinde de yer alacak, ancak analist piyasa katılımcılarının bu verileri çok az dikkat alacağını veya hiç dikkat almayacağını söylüyor. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika kararlarını da açıklayacak. Analiste göre, BOE olayından sonra GBP/USD yükselirse, doları çevreleyen satış baskısı altının yükselmesine yardımcı olabilir ve bunun tersi de olabilir. Analist özetle şu değerlendirmeyi yapıyor:

Yatırımcılar jeopolitik manşetlere yakından bakmaya devam edecek. Altın, risk havasındaki değişikliklere en duyarlı varlıklardan biri oldu ve gerilimlerin tırmanmaya devam etmesi halinde talep görmeye devam etmesi muhtemel.

Altın fiyatı teknik görünümü ve altın duygu anketi

Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre, Günlük grafikte Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 50’nin üzerinde rahat bir şekilde duruyor ve bu da son düşüşün Şubat başında başlayan keskin boğa trendinin teknik bir düzeltmesi olarak görülebileceğini gösteriyor. Analist, yine de altının, bu boğa trendinin %23,6 Fibonacci düzeltmesinin altında haftayı kapattığını ve 1.950 dolara doğru ek kayıpların kapısını açtığını belirtiyor. Analist, şu seviyelere dikkat çekiyor:

Bu seviyenin altında bir günlük kapanışla parite, yükselen trend çizgisini 1.940 dolarda test edebilir. Artan yönde, 1.990 dolar (Fibonacci %23,6 geri çekilme) 2.000 dolar (psikolojik seviye) ve 2.010 dolar (statik seviye) öncesi ilk teknik direnç olarak hizalanıyor.

FXStreet Tahmin Anketi, uzmanların sarı metalin önümüzdeki hafta yatay işlem görmesini beklediklerini gösteriyor. Bununla birlikte, ortalama fiyat hedefinin 2.000 doların üzerinde olduğu bir aylık görünümde gözle görülür bir yükseliş var.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir