Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.797
% 2.68
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.797
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Günün öne çıkan kripto para gelişmeleri

Investing.com – Kripto para piyasaları akşam saatlerine doğru 2,55 trilyon dolar toplam sermaye değeri üzerinde kalmaya devam ediyordu. Bitcoin (BTC), günün büyük çoğunluğunda 56.500 dolar üzerinde kalmaya devam ederken Ethereum‘un (ETH) 4.200 dolar bandındaki seyri devam ediyor. En büyük altcoin’in bugün 4.300 dolar seviyesine atakları ise gelen satışlarla henüz reddediliyor. Kripto para piyasalarında günün öne çıkan başlıklarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Ağustos’tan bu yana 1 milyon ETH yakılarak dolaşımdan çıktı 

Ethereum ağında Ağustos ayında uygulanan EIP-1559 iyileştirme önerisi kapsamında işlem ücretleri yakılarak dolaşımdan çıkarılmaya başlandı.

Şimdiye kadar 4,3 milyar dolar değerinde olan 1 milyon Ethereum’un yakıldığı bildirildi. Yapılan bu değişiklik Ethereum’un daha deflasyonist olması adına atılmış önemli bir adımdı. Aynı zamanda bu iyileştirmeyle blok boyutları artırılarak ağ tıkanıklığı sorununun giderilmesi de amaçlanıyor. 

Sandbox bu gelişmeler ışığında talep görmeye devam ediyor

Metaverse çılgınlığında önemli derecede değer kazanan Sandbox (SAND) için olumlu gelişmeler devam ederken kripto varlık için bireysel yatırımcıların ilgisi azalmıyor.

Bu önemli gelişmelerden ilki 29 Kasım’da başlaması planlanan oyna-kazan aktivitesi Sandbox Alpha. Bu etkinlikte 5000 kullanıcıya dağıtılacak 1000 SAND ve 3 NFT ödülü, kullanıcıları heyecanlandırıyor. Sandbox ile ilgili gündemdeki diğer bir gelişme ise Adidas ile anlaşma olasılığı. Geçtiğimiz günlerde Sandbox ekibi, Adidas ile ilgili anlaşma fikrini ortaya attıktan sonra Twitter üzerinden cevap veren Adidas yetkilileri, böyle bir anlaşmaya sıcak bakabilecekleri mesajını verdi. 

6 milyar dolara yakın sermaye değeri bulunan Sandbox’ın tokeni SAND, son 24 saatte yüzde 23 değer artışıyla şu sıralar 6,66 dolar seviyesinde işlem görüyordu. 

NFT, yılın kelimesi seçildi

Tüm dünyada kripto endüstrisine yönelik adaptasyon arttıkça sektöre özgü yeni kelimeler de türetiliyor. NFT ise bu terimlerden biri. 

Collins sözlüğüne göre NFT (Non-Fungible Token), “crypto” kelimesini geride bırakarak bu sene birinci sıraya yerleşti. Daha çok bir jpeg görseli olarak karşımıza çıkan NFT’ler aslında bundan çok daha fazlasını barındırıyor. NFT, Blockchain üzerine yazılarak herhangi bir varlığın benzersiz ve doğrulanabilir bir kanıtını sunuyor. Bu finansal varlıklar, gayrimenkul evrakları, sanat eserleri ve aklınıza gelebilecek hemen her şeyin tokenize edilmesini sağlayan önemli bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor.

Hindistan kripto piyasasında tedirginlik sürüyor

Hindistan kripto borsalarında işlem gören kripto paralar son 24 saatte yüzde 25’e varan düşüşler gördü. Ülkede yatırımcıları saran korku, Hindistan hükümetinin Kış Oturumu için gündeme aldığı kripto para işlemlerinin yasaklanmasını içeren bir tasarıdan kaynaklanıyordu. 

IMF, El Salvador için Bitcoin uyarısını yeniledi

Orta Amerika ülkesi El Salvador’un ekonomisini Bitcoin üzerine kurma çabaları yolunda bir Bitcoin şehrinin kurulacağını duyurmuştu. Bunun yanında 1 milyar dolar değerinde bir Bitcoin tahvili ihraç etmeye hazırlanan ülke yönetimi, IMF’ten bir kez daha uyarı aldı. 

IMF, Bitcoin’in yüksek oynaklık içeren doğasına dem vurarak ülkede tüketicinin korunması, finansal istikrarın sağlanması ve finansal bütünlük konusunda ciddi riskler oluşabileceği konusunda uyarılarına devam ediyor. 

Bitcoin adresleri sayısı tüm zamanların en yükseğine ulaştı

Bitcoin adresleri 2021 yılının Mart ayında 30 milyon adedin altına düşmesinden bu yana istikrarlı yükselişine devam ediyor. 20 Kasım tarihinde 38,7 milyona ulaşan Bitcoin adres sayısı, yükseliş trendinde olan Bitcoin fiyatıyla orantılı bir şekilde artış görüyor. Bu aynı zamanda yeni piyasa katılımcılarının arttığını da ifade eden bir gösterge. 

Ada ülkesi Palau Cumhuriyeti dijital para stratejisi için Ripple’ı seçti

Kurumsal Blockchain ve ödeme çözümleri konusunda uzmanlaşan Ripple, dünya genelinde oluşturduğu ödeme koridoru altyapılarıyla önde gelen bir şirket. Ripple’ın son projesi ise XRP Ledger ile Palau Cumhuriyeti için 2022 yılının ikinci yarısında dolar destekli bir stabil kripto para oluşturmak.

Palau ile Ripple arasındaki ortaklık, bir ilke de imza atıyor. Oluşturulacak stabil kripto varlık, bir devlet tarafından çıkarılan ilk ulusal stabil kripto para unvanına sahip olacak ve kripto varlığın işlemleri XRP Ledger’a yazılacak.

Küçük bir ada ülkesi olan Palau’nun dolara sabitlenecek olan stabil kripto parası, merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) bir alternatif olarak önemli bir kullanım örneği sunabilir. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir