Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.288
% 0.19
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.288
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Güney Kore, NFT’lerle ilgili yeni bir adım attı

Investing.com – Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), bugün yaptığı açıklamada değiştirilemez tokenlere (NFT) farklı bir yorum getirdi. Mali düzenleyici, NFT’leri birer sanal varlık olarak sınıflandırmayacaklarını açıklarken bundan dolayı düzenlemeye tabi tutulmalarına gerek olmadıklarını açıkladı. 

Güney Kore’de mali otorite konumunda bulunan FSC, ülkenin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından hazırlanan rehbere göre NFT’lerin dijital varlık tanımına uymadığı gerekçesiyle bu varlıkları düzenleme dışında tutma kararı aldı.

Güney Kore NFT’leri düzenlemeye gerek duymuyor

FATF tarafından hazırlanan rehbere göre kendine has özelliklere sahip olmasından dolayı kripto varlıklardan ayrılıyor. Rehber’de NFT’lerin birbirleriyle değiştirilememe özelliğine, benzersiz olmalarına ve likit bir ödeme ya da yatırımcı olmadıklarına değinildiği dile getiriliyor. Bu özelliklerinden dolayı bir finansal varlık olarak görülen kripto varlıkların yerine koleksiyon ürünü olarak kabul ediliyorlar.

28 Ekim tarihinde yayınlanan FATF NFT raporunu değerlendiren Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), bu bağlamda NFT’leri düzenlemelerden ayrı tutma kararı aldı.

NFT’lerin düzenlenmeme kararı bazı kesimler tarafından endişeyle izleniyor

Açıklanan bu karar sonrası Güney Kore gazetesi Herald Corp’un haberine göre ülkedeki bazı kesimler NFT’lerin düzenleme dışı bırakılması kararını eleştirdiler. Eleştiri getirenlere göre popülerliği her geçen gün artan NFT fiyatlarının manipülasyona açık olduğu ve kara para aklama faaliyetleri için elverişli varlıklar olabileceği endişelerini taşıyorlar. 

Bu endişelerin temelinde ise bazı NFT çıkaran geliştiricilerin düzenleme dışı tutulması durumundan dolayı kara para aklamayla mücadele koşullarına uyma konusunda dikkatli davranmayabilecekleri yatıyor.

Diğer yandan Kore vatandaşları 2022 yılından itibaren kripto kazançları için vergi ödemelerine başlayacaklar. Bu durumda düzenleme kapsamına alınmayan ve koleksiyon ürünü olarak görülen NFT’lerden kaynaklı ticaret için vergi ödeme zorunluluğu olmayacak.

Güney Kore’de gündeme gelen NFT’lerle ilgili bu son durum, bu varlıkların bundan sonra kontrolsüz kalacağı anlamına da gelmediği belirtiliyor. Öyle ki her ne kadar ülkenin Finansal Hizmetler Komisyonu, şimdilik düzenleme gereği duymasa da NFT’ler başka bir otorite olan Mali Denetleme Servisi tarafından menkul kıymet kapsamına alınabilir.

NFT’ler konusunda ülkede karmaşık görüşler söz konusu olsa da alınan bu kararın, kullanım durumlarının yakından takip edilmesi sonucu ilerleyen dönemlerde yeniden güncellenebilir.

Güney Kore eğlence endüstrisi NFT sektörüne adım atıyor

Bu gelişmenin yanında Güney Kore’de NFT sektörüyle ilgili başka bir gelişme daha yaşanıyor. Ülkenin önde gelen kripto para borsası Upbit, Güney Koreli dünyaca ünlü K-pop gurubu BTS’nin ajansı Hybe ile bir anlaşma imzaladı. 

Anlaşma kapsamında Güney Kore Müzik şirketi Hybe, kripto para borsası Upbit’in ana şirketi Dunamu ile NFT pazarına adım atacak. Bu gelişme Güney Kore eğlence sektörünün NFT’lere ilk adımı olarak görülüyor. 

Güney Kore’de düzenleme konusunda mevcut durumun devam etmesi halinde tüm dünyada büyük bir ilgi odağı haline gelen NFT’lerin ülkede önemli bir pazarı oluşabilir. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir