Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$63.491
% 3.13
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 63.491
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Grayscale’den metaverse raporu: “Trilyon dolarlık bir endüstri haline gelebilir”

Investing.com – 2021 yılında kripto para endüstrisinde muazzam bir büyüme görülürken DeFi ile başlayan fırtına, NFT’lerle devam etti. Şimdi ise metaverse, kripto sektöründe boğa sezonunun devam ettirebilecek en büyük faktör olarak görülüyor. New York merkezli dijital varlık yönetim şirketi Grayscale’in son raporu da bu tezi destekler nitelikte.

Metaverse kullanıcı sayısı 1,5 yılda 10 kat büyüdü

Sanal gerçeklik evreni metaverse, geleneksel piyasadaki birçok projenin bu alana yönelmesiyle her geçen gün ilerleme kaydediyor. Son gelişmeler ise metaverse alanının adaptasyonun daha hızlı gerçekleşebileceğine dair bulgular içeriyor. Kripto para endüstrisinde önemli bir yere sahip olan Grayscale, yayımladığı son raporunda Metaverse kullananların sayısının son 1,5 yıllık zaman diliminde 10 kat artmış olabileceğini tahmin ediyor. 

Kripto varlık yönetim şirketi, sunduğu raporda ayrıca büyümenin bu hızla devam etmesi halinde gelecek yıl metaverse’ün trilyon dolarlık bir endüstri haline dönüşebileceğine vurgu yaptı. Raporda belirtilen 10 kat büyüme tahmini için ise 2020 – 2021 Haziran dönemi aktif metaverse cüzdanları baz alındı. Buna göre Haziran 2021 itibarıyla 50.000 civarında olan cüzdan sayılarına göre kullanıcı sayısının büyüklüğü 10 kat olarak hesaplandı.

“Metaverse: Web 3.0 bulut ekonomileri” adıyla yayımlanan rapor, endüstrinin ilk aşamalarında olduğunu ancak şimdiden gayrimenkul ve eğlence sektörü için bir cazibe alanı haline geldiğini belirtti. Raporda ayrıca kripto ekonomisi içinde bulunan kripto varlık ticareti, staking, kripto kredileri gibi DeFi hizmetlerinin ve NFT’lerin metaverse ile entegre edilmesinin kullanıcı sayısının artmasındaki en büyük etmen olarak görülüyor.

Metaverse adaptasyonu çok daha hızlı gerçekleşebilir

Bunun yanında Facebook’un Meta adıyla yeniden markalaştığı bu ortamda, web 2.0 için yaptığı büyük atılımın web 3.0 içinde tekrarlayabileceğine değinildi.

Grayscale uzmanlarının araştırmalarından oluşan rapor metaverse faaliyetleri için sermaye probleminin de olmadığı konusunda bilgi veriyor. Rapora göre Blockchain tabanlı oyunların 3. çeyrekte topladıkları fon miktarı, 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu tutarın, toplam kripto endüstrisi için toplanan kaynağın yüzde 12’sine denk geldiği ifade edildi.

Araştırma raporu, özellikle oyun sektörünün metaverse’ün büyümesinde büyük katkı sağladığını belirtiyor. Buna göre premium ödeme modelinden oyun içi harcama modeline geçişle bu sektörün 2025 yılına kadar 400 milyar dolar fon toplayabileceği tahmin ediliyor.

Metaverse tabanlı kripto paralar yükselişini sürdürüyor

Metaverse denilince ilk akla gelen iki kripto varlık Sandbox tokeni SAND ve Decentraland tokeni MANA oluyor. 

Kripto para piyasasının genelinin düşüş trendine girdiği dönemlerde metaverse tabanlı kripto varlıkların tüm zamanların en yüksek fiyatlarına ulaşması dikkatle takip edildi. Metaverse’e olan bu yoğun ilgi, düşüş piyasasında özellikle bu iki tokenin dirençli kalmasına neden oluyor. 

Decentraland (MANA), kripto para piyasasının genel olarak yüzde 20 geri çekildiği geçen ayki dönemde değerini 9 kat gibi büyük bir oranda artırmayı başardı. SAND tokeni ise Ekim ayı sonunda sadece 0,74 dolardan fiyatlanıyordu. Kasım ayında büyük bir talep gören kripto varlık fiyatını an itibarıyla yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede 8 dolara kadar çıkardı. Bu da SAND tokeninin dolar karşısında değerini 10 katından fazla arttırdığı anlamına geliyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir